Hoppa till huvudinnehåll

Två personer åtalade för stulna företagshemligheter

Österbottens tingsrätt
Arkivbild. Österbottens tingsrätt Bild: Yle/Roger Källman österbottens tingsrätt

Två personer står åtalade i Österbottens tingsrätt för brott mot företagshemlighet. Enligt åklagaren har de båda åtalade startat ett nytt företag och utnyttjat forskning och företagshemligheter från sin tidigare arbetsgivare.

Åtalet går tillbaka till 2010. De två männen sade upp sig och i samma veva grundade de ett nytt bolag och började konkurrera med sin tidigare arbetsgivare.

Vid husrannsakningar har påträffats stora mängder datafiler och minnesstickor med en mängd uppgifter från deras tidigare arbetsgivare. Där ingick bland annat projektplaner och andra företagshemligheter.

De bägge åtalade hävdar sin oskuld och säger att de inte utnyttjat informationen. Deras tidigare arbetsgivare kräver dem på drygt 1 350 000 euro i skadestånd. Ytterligare krav kan ställas för de skador de två åtalade åsamkat företaget.

Enligt den tidigare arbetsgivaren har de två åtalade kommit över all kärnkunskap som fanns i företaget. Bara i produktutveckling hade företaget satsat cirka sju miljoner euro.

Tillbakavisar anklagelserna

Det nya bolaget männen startade har i en rad länder tagit marknadsandelar av sin tidigare arbetsgivare värt miljoner. Nu hävdar deas tidigare arbetsgivare att genom att ta företagshemligheter kunde de två åtalade slippa produktutvecklingskostnader och snabbt komma igång med det nya bolaget.

De två åtalade tillbakavisar anklagelserna med att det nya bolagets produkter väsentligt avviker och att preskriptionstiden gått ut. En del av materialet som hittades i en dator var därtill gömt bakom lösenord och inte åtkomligt för männen, säger de till sitt försvar.

Åklagaren kräver straff för brott mot företagshemlighet och hänvisar bland annat till att polisen vid husrannaksning hos en av de åtalade beslagtagit över 11 000 dokument på en minnessticka. Det är uppgifter som tillhör den tidigare arbetsgivaren.

Polisutredningen började våren 2011 och först nu inleds rättegången som ska pågå hela veckan. Det finns många vittnen som ska höras och utredningsmaterialet är omfattande.