Hoppa till huvudinnehåll

Bara Sverige, Tyskland och Frankrike lyckas med klimatpolitiken - Finland på tolfte plats

Del av Tysklands största solenergipark i Eggenstein/Leopoldhafen
Del av Tysklands största solenergipark i Eggenstein/Leopoldhafen Del av Tysklands största solenergipark i Eggenstein/Leopoldhafen Bild: EPA/ULI DECK solceller

Finland ligger på tolfte plats på en lista där man ser hur väl olika länder tillmötesgår EU:s mål att skära ner koldioxidutsläpp, skriver The Guardian.

Sverige, Tyskland och Frankrike är de enda europeiska länder som anstränger sig för att uppfylla de löften som gavs i Paris under klimatkonferensen, visar en ny studie där länderna rankas. Sverige var allra bäst på att fylla kriterierna.

På listan ser man hur väl länder tillmötesgår kravet på att minska koldioxidutsläppen med 40 procent till år 2030.

- De EU-politiker som beskriver sig själva som "klimatledare" borde omsätta sina ord i handling. Det behövs ambitiösare handlingar och dessutom måste kryphålen i EU-lagstiftningen täppas till, säger Femke de Jong, chef för EU:s kampanjgrupp Carbon Market Watch.

I rapporten konstateras det att de flesta länder försöker få in kryphål i sina lagar så att de kan fortsätta med sin verksamhet på samma sätt som tidigare.

Antingen börjar länderna på allvar följa den rätta linjen - det vill den som Sverige, Tyskland och Frankrike följer ganska bra - eller så kan vi glömma EU:s försök att vara världsledande i kampen mot klimathoten. EU:s politiker måste satsa på grundläggande och kostsamma åtaganden som måste förverkligas i snabb takt om vi ska få till stånd sådana förändringar som gör att man kan begränsa global uppvärmning i enlighet med de mål man slog fast i Paris.

Läs också