Hoppa till huvudinnehåll

Bara Sverige, Tyskland och Frankrike lyckas med klimatpolitiken - Finland på tolfte plats

Del av Tysklands största solenergipark i Eggenstein/Leopoldhafen
Del av Tysklands största solenergipark i Eggenstein/Leopoldhafen Del av Tysklands största solenergipark i Eggenstein/Leopoldhafen Bild: EPA/ULI DECK klimatförändring,solceller,solenergi

Finland ligger på tolfte plats på en lista där man ser hur väl olika länder tillmötesgår EU:s mål att skära ner koldioxidutsläpp, skriver The Guardian.

Sverige, Tyskland och Frankrike är de enda europeiska länder som anstränger sig för att uppfylla de löften som gavs i Paris under klimatkonferensen, visar en ny studie där länderna rankas. Sverige var allra bäst på att fylla kriterierna.

På listan ser man hur väl länder tillmötesgår kravet på att minska koldioxidutsläppen med 40 procent till år 2030.

- De EU-politiker som beskriver sig själva som "klimatledare" borde omsätta sina ord i handling. Det behövs ambitiösare handlingar och dessutom måste kryphålen i EU-lagstiftningen täppas till, säger Femke de Jong, chef för EU:s kampanjgrupp Carbon Market Watch.

I rapporten konstateras det att de flesta länder försöker få in kryphål i sina lagar så att de kan fortsätta med sin verksamhet på samma sätt som tidigare.

Antingen börjar länderna på allvar följa den rätta linjen - det vill den som Sverige, Tyskland och Frankrike följer ganska bra - eller så kan vi glömma EU:s försök att vara världsledande i kampen mot klimathoten. EU:s politiker måste satsa på grundläggande och kostsamma åtaganden som måste förverkligas i snabb takt om vi ska få till stånd sådana förändringar som gör att man kan begränsa global uppvärmning i enlighet med de mål man slog fast i Paris.

 • Harry Kane, Dele Alli.

  Glödheta minuter avgjorde – Spurs hakar på Chelsea

  Tvålagsracet i Premier Leagues guldstrid fortsätter.

  Tvålagsracet i Premier Leagues guldstrid fortsätter. På tre minuter stängde Tottenham derbyt mot Arsenal. Helt nödvändigt – Chelsea fortsätter också att ånga på mot titeln.

 • Kimi Räikkönen.

  Experten ger Räikkönen stöd: Lika bra som när han vann VM-titeln

  af Petersens: "Kimi har aldrig tappat känslan för att köra.”

  Kimi Räikkönen fick en välkommen framgång efter den tuffa starten. ”Det är lätt att stå utanför och kritisera. Kimi har aldrig tappat känslan för att köra”, säger Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens.

 • Lauri Marjamäki.

  Marjamäki om matchvinnaren Osala: Var väldigt bra

  Förbundskaptenen var mycket nöjd med Oskar Osalas enhet.

  Fjärdekedjan avgjorde, fjärdekedjan försvarade ledningen. Lauri Marjamäki var riktigt nöjd med Oskar Osalas enhet. ”De gjorde mycket bra.”

 • Kethen Miekka, Britt-Marie Mastokangas och Jessim Al-Kahili.

  "Det finns inget dåligt väder"

  De firar valborg i husvagn i Fäboda.

  Kethen Miekka och Britt-Marie Mastokangas firar valborgsmässoafton ute på campingområdet i Fäboda. Det är ingen trängsel, men de stortrivs.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Utrikes