Hoppa till huvudinnehåll

Carlos "Schakalen" dömdes till ännu ett livstidsstraff

Arkivbild på Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos Schakalen inför domstol i Paris i december 2013.
Arkivbild på Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos Schakalen inför domstol i Paris i december 2013. Arkivbild på Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos Schakalen inför domstol i Paris i december 2013. Bild: AFP / Lehtikuva Ilich Ramírez Sánchez

En domstol i Paris har dömt Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos Schakalen, till ett tredje livstidsstraff. Nu för en granatattack år 1974.

Den 67-årige venezuelanen, som en gång var en av världens mest eftersökta terrorister, avtjänar redan två livstidsstraff för mord.

Nu dömdes han till ytterligare ett livstidsstraff för en granatattack mot en butik i Paris i september 1974, där två människor dödades och 34 skadades.

Carlos Schakalen själv har nekat till inblandning i det här dådet.

Polisen har inte funnit dna, fingeravtryck eller övervakningsbilder som skulle binda honom vid attacken, men enligt åklagaren pekar alla bevis mot honom.

Stärker Schakalens kultstatus?

Carlos Schakalen skickade ut slängkyssar över sina anhängare i rättssalen då dagens domstolsförhandling inleddes, berättar nyhetsbyrån AFP.

Han själv anser det absurt att rättegången hålls 43 år efter brottet, och hans försvarsadvokater har beskrivit det som "juridisk paleontologi".

Försvarsadvokaten Francis Vuillemin pläderade för en friande dom - också för att en fällande dom riskerar att ytterligare stärka Schakalens kultstatus.

En serie arkivbilder på Carlos "Schakalen" i början av 1970-talet, 2001 och 2013.
En serie arkivbilder på Carlos "Schakalen" i början av 1970-talet, 2001 och 2013. En serie arkivbilder på Carlos "Schakalen" i början av 1970-talet, 2001 och 2013. Bild: AFP / Lehtikuva Ilich Ramírez Sánchez

På uppdrag av palestinska PLFP (en utbrytargrupp ur PLO) utförde Ramirez en rad attentat mot israeliska intressen i London och Paris i början av 1970-talet.

Efter en spektakulär attack mot OPEC:s högkvarter i Wien 1975 började han utföra attacker på uppdrag av andra än palestinierna, bland annat utnyttjades hans tjänster av DDR och Rumänien.

Ramirez greps i Sudans huvudstad Khartoum 1994. Sedan dess har franska domstolar dömt honom till två livstidsstraff.

Först dömdes han för att ha mördat två poliser och en tidigare kamrat i Paris år 1975. År 2013 dömdes han till ett andra livstidsstraff för bombattentat i Paris och Marseille åren 1982 och 1983 där totalt 11 människor miste livet.