Hoppa till huvudinnehåll

Damlejonens chefstränare Pasi Mustonen: Jag är avundsjuk på mig själv

Damlejonens chefstränare Pasi Mustonen
Pasi Mustonen är nöjd med sin VM-trupp Damlejonens chefstränare Pasi Mustonen Bild: Yle Pasi Mustonen,ishockey,Finlands damlandslag i ishockey,damlejonen

Att träna ett damlag är en konst i sig. Det vet damlejonens chefstränare Pasi Mustonen. Killarna är gör ofta som man säger, för att de är vana att ta order. Kvinnorna är helt annorlunda.

Damlejonen var Pasi Mustonens första damlag. Bakom sig hade han flera år som chefstränare i Sverige och division 1-lag som Team Kiruna och Tingsryds AIF, som han också basade för i Allsvenskan, liksom Skellefteå AIK. Här hemma hade han varit assisterande tränare för både Kärpät och Pelicans.

Att träna kvinnor innebar att han fick lära sig att svara på frågor.

- Kvinnorna är mera intresserade av vad just den här träningen ger mig. Men tar man med kvinnorna i planeringen och vinner deras förtroende är de otroligt ambitiösa och lojala.

- Jag är faktiskt avundsjuk på mig själv för att jag får träna dem, säger han med eftertryck i Sportmagasinets intervju.

"Bästa laget under min tid"

På fredag inleds VM-turneringen i Plymouth i USA. Det är Pasi Mustonens tredje VM-turnering som landslagslots och laget som han har tagit ut är enligt egen utsago det bästa under hans tid.

I den första gruppspelsmatchen möter damlejonen Ryssland. Senast tog Finland hem segern i det första mötet, men förlorade bronsmatchen efter straffar. Ett laddat möte genast i öppningsmatchen med andra ord.

Så här sänder Yle från VM!

Första chefstränaren på heltid

Damlandslagslotsen Mustonen jobbar till vardags som lektor vid Haaga-Helia yrkeshögskola där han ansvarar för hockeyn inom det internationella tränarprogrammet i Vierumäki. Ett jobb som har varit både lätt och svårt att kombinera med uppdraget som chefstränare för damlandslaget.

- Problemet är att jag inte har kunnat resa och träffa spelare, tiden räcker helt enkelt inte till, säger Mustonen.

Men från och med maj i år blir han den första heltidsanställda chefstränaren för damlandslaget och uppdraget sträcker sig över OS nästa år. En klar markering och satsning på damhockeyn av hockeyförbundet som Mustonen ser fram emot.

Viktigt att satsa på klubbarna härhemma

Tanken är att Mustonen ska synas mer i spelarnas vardag och dessutom finnas till för klubbarna. Vikten av att utveckla klubbhockeyn sticker han inte under stol med.

Åtta av det nu aktuella landslagets spelare återfinns i den svenska damhockeyligan SDHL. Endel har åkt västerut för att få nya utmaningar, andra helt enkelt för att de slipper betala månadsavgifter och kan satsa mer helhjärtat på hockeyn.

Att Sverige lockar i allt större utsträckning är problematiskt både i Finland och i Sverige. I Finland sjunker nivån på damernas FM-serie då spelarna flyttar utomlands och i Sverige får de svenska spelarna ge alltmer utrymme åt internationella förmågor.

Från och med hösten väntas ändå ett lyft för den inhemska ligan, eller Damligan, som den heter från och med nästa säsong. Då utlovas en satsning både på spelare och tränare samt ett starkare varumärke än den nu rätt anonyma FM-serien. Läs mera om Damligan här.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport