Hoppa till huvudinnehåll

Damlejonens chefstränare Pasi Mustonen: Jag är avundsjuk på mig själv

Damlejonens chefstränare Pasi Mustonen
Pasi Mustonen är nöjd med sin VM-trupp Damlejonens chefstränare Pasi Mustonen Bild: Yle Pasi Mustonen,ishockey,Finlands damlandslag i ishockey,damlejonen

Att träna ett damlag är en konst i sig. Det vet damlejonens chefstränare Pasi Mustonen. Killarna är gör ofta som man säger, för att de är vana att ta order. Kvinnorna är helt annorlunda.

Damlejonen var Pasi Mustonens första damlag. Bakom sig hade han flera år som chefstränare i Sverige och division 1-lag som Team Kiruna och Tingsryds AIF, som han också basade för i Allsvenskan, liksom Skellefteå AIK. Här hemma hade han varit assisterande tränare för både Kärpät och Pelicans.

Att träna kvinnor innebar att han fick lära sig att svara på frågor.

- Kvinnorna är mera intresserade av vad just den här träningen ger mig. Men tar man med kvinnorna i planeringen och vinner deras förtroende är de otroligt ambitiösa och lojala.

- Jag är faktiskt avundsjuk på mig själv för att jag får träna dem, säger han med eftertryck i Sportmagasinets intervju.

"Bästa laget under min tid"

På fredag inleds VM-turneringen i Plymouth i USA. Det är Pasi Mustonens tredje VM-turnering som landslagslots och laget som han har tagit ut är enligt egen utsago det bästa under hans tid.

I den första gruppspelsmatchen möter damlejonen Ryssland. Senast tog Finland hem segern i det första mötet, men förlorade bronsmatchen efter straffar. Ett laddat möte genast i öppningsmatchen med andra ord.

Så här sänder Yle från VM!

Första chefstränaren på heltid

Damlandslagslotsen Mustonen jobbar till vardags som lektor vid Haaga-Helia yrkeshögskola där han ansvarar för hockeyn inom det internationella tränarprogrammet i Vierumäki. Ett jobb som har varit både lätt och svårt att kombinera med uppdraget som chefstränare för damlandslaget.

- Problemet är att jag inte har kunnat resa och träffa spelare, tiden räcker helt enkelt inte till, säger Mustonen.

Men från och med maj i år blir han den första heltidsanställda chefstränaren för damlandslaget och uppdraget sträcker sig över OS nästa år. En klar markering och satsning på damhockeyn av hockeyförbundet som Mustonen ser fram emot.

Viktigt att satsa på klubbarna härhemma

Tanken är att Mustonen ska synas mer i spelarnas vardag och dessutom finnas till för klubbarna. Vikten av att utveckla klubbhockeyn sticker han inte under stol med.

Åtta av det nu aktuella landslagets spelare återfinns i den svenska damhockeyligan SDHL. Endel har åkt västerut för att få nya utmaningar, andra helt enkelt för att de slipper betala månadsavgifter och kan satsa mer helhjärtat på hockeyn.

Att Sverige lockar i allt större utsträckning är problematiskt både i Finland och i Sverige. I Finland sjunker nivån på damernas FM-serie då spelarna flyttar utomlands och i Sverige får de svenska spelarna ge alltmer utrymme åt internationella förmågor.

Från och med hösten väntas ändå ett lyft för den inhemska ligan, eller Damligan, som den heter från och med nästa säsong. Då utlovas en satsning både på spelare och tränare samt ett starkare varumärke än den nu rätt anonyma FM-serien. Läs mera om Damligan här.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • VPS tappar sin lagkapten – Lampi avslutar karriären

  "Det här var inget plötsligt beslut".

  Veli Lampi väljer att avsluta karriären efter den här säsongen. 33-åringen har spelat för klubben de två senaste säsongerna och har tidigare varit proffs i bland annat Schweiz och Holland.

 • Internt slagsmål i Bulls – kan betyda mera speltid för Markkanen

  Det kokar i Chicago Bulls trupp dagen innan säsongsstarten.

  Det hettade rejält till på Chicago Bulls träningar i tisdags, mitt under lagets förberedelser inför den stundande NBA-säsongen. Lauri Markkanens lagkamrater Nikola Mirotic och Bobby Portis rök ihop med varandra med följden att den förstnämnde togs in på sjukhus.

 • Matias Strandvall: "Mitt mål är inte att nå OS"

  Flytten till Vasa gav förbättrade träningsförhållanden.

  Cirkeln har slutit sig för skidåkaren Matias Strandvall. Han har återvänt till sina rötter i Vasa och Vörå och har fullt fokus på att ta revansch för OS-missen 2014. Men målet är inte att bara nå OS.

 • Anna Signeul: Finlands potential är enorm

  Damlandslagets nya chefstränare tror på Finland.

  Hon anser att Finland borde ha spelat EM i somras. Hon vet att fotbollsfolket förväntar sig att Finland snart igen skall nå en slutturnering. Hon ser inga orsaker varför det inte skulle ske redan i VM 2019. Hon är Anna Signeul, Finlands nya chefstränare – och hon vill att Finlands damer skall nå sin fulla potential.

 • Tänak tar Hänninens plats i Toyota

  Latvala och Lappi får sällskap av esten Ott Tänak.

  Den estniske föraren Ott Tänak kör för Toyota i rally-VM nästa säsong, meddelar stallet. Den 30-årige Tänak flyttar till Toytoa från Ford M-Sport. Tänaks övergång innebär att Juho Hänninen inte fortsätter i stallet nästa år.

 • Filppulas märkligaste NHL-mål någonsin?

  Ibland kan det löna sig att förlora tekningar.

  Philadelphia Flyers anfallare Valtteri Filppula gjorde sitt fjärde mål för säsongen och har nu nätat tre matcher i rad. Den senaste fullträffen i onsdagens 5–1 segermatch mot Florida Panthers var minst sagt märklig.

 • Teräväinen och Armia lyckades i målskyttet för första gången i år

  Armia gjorde sitt 15:e mål i NHL, Teräväinen nu uppe i 34.

  Teuvo Teräväinen gjorde två mål alldeles i början av matchen mot Edmonton och drog således sitt strå till stacken när Carolina vann med 5–3. Joel Armia gjorde sitt första mål för säsongen när Winnipeg föll mot Columbus med 2–5.

 • Urstark första halvlek gav City tre poäng

  Manchester City besegrade Napoli med 2–1.

  Manchester City höll på att slå knock på Serie A-ettan Napoli i första halvlek. Efter 2–0 i halvtid reste sig Napoli till kamp i Champions League-matchen men föll med uddamålet 1–2.