Hoppa till huvudinnehåll

Helt rum fylldes med kläder för ÅUCS jour

Högar med kläder som donerats för sjukhusets jourmottagning.
Högar med kläder som donerats för sjukhusets jourmottagning. Högar med kläder som donerats för sjukhusets jourmottagning. Bild: Yle/Linus Hoffman donationer,diakoni,jourverksamhet,kläder,kläddonationer

Diakonicentralen i Åbo har under en månad samlat in kläder för samjouren vid Åbo universitetscentralsjukhus och intresset har varit mycket stort. Ett helt kontorsrum är fullt med kläder, både prydligt vikta i högar och fortfarande i kassar.

– Vi behöver frivilliga som kan hjälpa till med att organisera och sortera kläderna, så vi kan hålla kläderna här en tid tills jouren behöver dem, säger diakonisekreterare Sari Niemelä vid Åbo och S:t Karins församlingar.

Idén kommer från ÅUCS, där de som kommer in till jouren ofta behöver andra kläder. Det är fråga om personer som råkat ut för olycksfall eller sjukdomsattacker, och där deras egna kläder exempelvis är smutsiga, blodiga, våta, sönderrivna eller har klippts upp.

– Nuförtiden förväntas patienten lämna sjukhuset rätt så snabbt efter ha fått första hjälp, så kläderna hinner inte putsas eller torka. Den som inte hunnit få egna kläder hemifrån får därför donerade reservkläder på sjukhuset, säger Niemelä.

Diakonicentralen har erfarenhet från tidigare hjälp- och klädinsamlingar, så det var lätt att starta en insamling för ÅUCS då man fick veta att det fanns ett behov.

Då många flyktingar hösten 2015 anlände till Finland uppmanade församlingarna folk att donera tid, köksartiklar, hygienartiklar, stövlar och idrottsredskap till asylsökande. Också Röda Korset tog emot kläddonationer till asylsökande. Mycket kläder samlades in, men tyvärr var många av kläderna smutsiga eller oanvändbara. Då det inte fanns tid eller möjlighet att tvätta och lappa dem, så slängdes dessa.

Det problemet har Diakonicentralen inte alls upplevt nu.

– Folk har förstått att kläderna ska användas på sjukhus, så de har donerat enbart rena kläder.

Det som mest behövts är joggingbyxor och collegebyxor som är lätta att dra på sig, samt skor. Vid jouren finns ett litet lager som också andra organisationer varit med om att samla in kläder till, men Diakonicentralen har möjlighet att förvara kläder också en längre tid och leverera dem till ÅUCS då det behövs.

– Vi samlar in kläder sista gången denna vår ännu på tisdag (28 mars), men sedan har vi så mycket kläder att följande insamling kanske blir aktuell först i höst. Vi ska ju hinna sortera kläderna också.

Kläder kan ges till Diakonicentralen på Trädgårdsgatan 22 i Åbo ännu på tisdag klockan 9-15.