Hoppa till huvudinnehåll

Köpcentret vill få bukt med härjande ungdomar i Hansakvarteret

Hansaköpcentrets skylt.
Hansaköpcentrets skylt. Bild: Yle / Mattias Simonsen hansakvarteret

På grund av oroligheter i Hansakvarteret har polisen ökat sin närvaro också inne i köpcentret. Samtidigt uppmanar både polisen och köpcentret till lugn: Det är lika tryggt som tidigare att röra sig i kvarteret.

Klockan är ungefär halv två på eftermiddagen då Yle Åboland tar sig ut till Hansakvarteret och ungdomar har redan börjat samla sig inne i köpcentret. Det här är inget nytt fenomen, men under de senaste veckorna har ungdomarnas kvällshäng urartat i våldsamheter.

Senast i helgen misshandlades en man utanför en restaurang i kvarteret.

- För ett och ett halvt år sedan märkte vi att ungdomar började samla sig i köpcentret speciellt under veckoslut. Det har sedan ökat i stilla takt och nu har vi märkt att det händer något varje dag. Under de senaste veckorna har det förekommit vandalism och våld, berättar Timo Palviainen, chef för köpcentret.

Palviainen pekar på en rulltrappa och berättar hur ett gäng ungdomar för några helger sedan rivit loss det ena handledarbältet. Reparationen kostade några tusen euro, berättar han.

- Dessutom har vi lagt märke till att de här ungdomarna håller på med någon form av utpressning sinsemellan och flera vuxna langar ut sprit och tobak åt dem. Vi ansåg att den senaste utvecklingen varit så pass oroväckande så att vi har blandat in myndigheterna, säger Palviainen.

Timo Palviainen, chef för köpcentret Hansa.
Timo Palviainen vill se att ungdomarna slutar slåss och vandalisera inne i köpcentret. Timo Palviainen, chef för köpcentret Hansa. Bild: Yle / Mattias Simonsen timo palviainen

Till följd av oroligheterna har Åbopolisen ökat sin närvaro också inne i köpcentret. Under den senaste månaden har polisen i mån av möjlighet patrullerat också inne i korridorerna, för att bemöta ungdomarna.

- Vi vill visa upp oss för ungdomarna och visa att polisen inte är något att vara rädd för, men samtidigt också se till att de beter sig, berättar överkonstapel Vesa Hanski.

Polisen ser inte heller någon orsak till att vara rädd för att besöka kvarteret, trots de senaste incidenterna.

- Hansakvarteret är nog lika tryggt som det alltid varit. Det finns ändå säkert människor som upplever situationen som orolig. Under veckosluten så skulle jag till och med säga att det lugnat ner sig, tack vare större närvaro från vår sida.

Vesa Hanski.
Överkonstapel Vesa Hanski. Vesa Hanski. Bild: Yle / Mattias Simonsen Vesa Hanski

- Nu ska vi alltså bara ta oss in i köpcentret och, inte städa undan, men visa att vi finns där också och samtidigt kommunicera med ungdomarna. Vi hoppas att de förstår oss och vi försöker förstå dem så gott vi kan, säger Hanski.

Palviainen håller med.

- Det handlar mest om att vissa ungdomar stör med sitt högljudda beteende. Våra kunder har skickat in respons om att de känner sig lite ängsliga ibland och då måste vi alltid agera, säger han.

Svårt att hitta lösningar på gammalt problem

Att ungdomar samlar sig på samma plats är inget nytt fenomen. Hanski drar paralleller till polisens arbete kring åstranden och parkerna i Åbo under de varmare månaderna.

- Inte är det här ett nytt fenomen på något sätt inom polisiär verksamhet. Det nya här är att de samlas inne i köpcentret, lite i samma stil som på 90-talet då köpcentret öppnade dörrarna, säger Hanski.

Köpcentret Hansa har nu samarbetat med både Åbo stad och polisen för att förbättra situationen. Redan nu upprätthåller staden en ungdomslokal på pop up-basis i köpcentret, men Palviainen tror inte att det har hjälpt till.

- Staden har vänligt nog hållit igång verksamheten i våra utrymmen. Men ungdomarna som besöker lokalen är inte de som orsakar problem. Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att det faktiskt är en väldigt liten andel av alla ungdomar som faktiskt står för allt rabalder. De flesta kan bete sig, säger Palviainen.

Läs också