Hoppa till huvudinnehåll

"Med barnen försvinner känslan av frihet"

Kvinna sitter på kafé med en kakbit och en kaffekopp framför sig.
- Jag tror att många har en bild, inklusive jag själv då, av att det är väldigt omständligt och krävande att ha barn, säger Sofia Knipström. Kvinna sitter på kafé med en kakbit och en kaffekopp framför sig. Bild: Eleonore Nordgren sofia knipström

De eviga korttidsjobben, de utmanande studierna och det hätska politiska klimatet. Det är några av orsakerna till att allt fler finländare väntar allt längre innan de försöker bilda familj, tror Svenska Yles läsare.

- Om jag plötsligt skulle ha barn så känns det som att jag skulle tvingas ge avkall på mycket av det jag trivs med i livet, säger 26-åriga Sofia Knipström från Vasa.

Sofia är en av många unga finländare som gärna vill ha barn, men inte just nu. Och hon är inte ensam om att tänka så.

Forskning visar att allt fler unga finländare skjuter upp familjebildningen. Också artikeln om att unga finländare hellre gör annat än skaffar barn resulterade i en livlig diskussion på X3M:s webbplats.

Enligt Sofia är det många som tänker i de här banorna, att barn är något som begränsar livet ganska mycket.

- Jag tror att många har en bild, inklusive jag själv då, av att det är väldigt omständligt och krävande att ha barn. Att om man väljer att skaffa barn så väljer man bort en massa andra saker som är viktiga för en. För mig handlar det väl mycket om en känsla av frihet, att allt är möjligt. Det finns ingenting som begränsar. Denna känsla är både på gott och ont, säger Sofia.

Jag tror att många har en bild, inklusive jag själv då, av att det är väldigt omständligt och krävande att ha barn.― Sofia Knipström

I hennes fall är det fortsatta studier, resor och spontanitet som lockar.

- Känslan av att kunna hitta på saker spontant, fara på konserter och happenings, umgås mycket och ofta med vänner. Att göra det man njuter av ger också livskvalitet.

Att hon är singel bidrar till att tankarna på barn i alla fall i nuläget ligger på is.

- Som singel tycker jag redan att jag har fullt upp med vardagliga måsten som till exempel hushållsarbete. Med barn känns det som att det är det enda man kommer att hinna med.

Varför så bråttom?

I kommentarsfältet under artikeln om att allt fler finländare skjuter upp planerna på barn går det att hitta många olika synsätt gällande barnskaffning.

En del läsare frågar sig varför det ska vara så bråttom med barn och om man verkligen ska bilda familj bara för att ”alla andra gör det”.

Jag är en av alla dem som inte vill ha barn just nu. Är lyckligt gift med en 10 år äldre man, vi har egen villa och volvo och välbetalda jobb, men behovet av barn finns inte. Vännerna omkring oss skaffar barn nummer 1, 2 och 3 och vi får allt oftare frågan "när är det er tur?". Vi kan inte förstå hur folk kan ha så bråttom och varför meningen med livet ska vara barn?― Kvinna, 28 år

Många känner också en stor ekonomisk osäkerhet inför framtiden och väljer därför att vänta. 25 % av de som svarade på frågan om varför man inte vill ha barn just nu sa att de vill ha en stabilare ekonomisk situation innan de försöker bilda familj.

Är du en av dem som tänker att du gärna vill ha barn någon gång i framtiden men inte just nu? Vilka orsaker ligger bakom det beslutet?

Jag vill ha en stabilare ekonomisk situation innan jag får barn.
25% (384 röster)
Jag vill se mer av världen och resa runt innan jag försöker få barn.
18% (278 röster)
Jag känner mig inte mogen för att bli förälder.
17% (258 röster)
Jag har ingen partner att försöka få barn med.
13% (200 röster)
Mitt liv är så hektiskt just nu, jag hinner helt enkelt inte.
11% (168 röster)
Min hobby/hobbyer tar upp mycket av min tid & det är jag inte beredd att ge avkall på.
8% (122 röster)
Inget av de ovanstående alternativen.
6% (93 röster)
Jag vill prova på olika förhållanden och ha sex med fler innan jag stadgar mig.
3% (50 röster)
Antal avgivna röster: 1553

Flera oroar sig också för samhällsklimatet överlag.

Jag vill inte ha ett barn i det kalla och egoistiska klimat som råder i Finland idag. Pressen på unga människor är enorm, jag kan inte tro att tonen i de sociala medierna blir mildare ju längre tiden går. Hur skall jag lära mina barn att vara så starka i sig själva att de inte behöver hetsas till en viss vikt, eller ett visst utseende?― Antingen eller

Jag visste redan som 10-åring att jag inte vill ha barn

Antalet personer som medvetet väljer bort barn har också ökat stadigt de senaste åren.

- Den siffran har gått från cirka 5 % till ungefär 15 %, men borde ännu följas upp i en vidare undersökning, säger Anna Rotkirch från Befolkningsförbundet.

Jag och min sambo är under 30, båda har heltids-, och fastanställning och bor i egnahemshus. Vi borde förmodligen vara de perfekta (enligt statistiken) att skaffa barn. Verkligheten är den att jag inte vill ha barn, visste det redan för 10 år sedan.― Cessan

Att ångra ett barn

Många hävdar att man inte ångrar ett barn man fått, med signaturen Benget belyser något som vi sällan talar om – att ångra föräldrarollen.

Jag tror visst att man kan ångra barn man skaffat, bara det att man inte pratar om sådant eftersom det är tabu. Som kvinna ska du älska barn och vara beredd att uppoffra dina egna behov och din vilja för det. Annars är du lite konstig och underlig enligt gemene man. Visst älskar man säkert sitt barn, men man kan vantrivas med hur livet blev som mamma och med vad det innebär att vara förälder.― Benget

Att hitta en partner

För en del handlar det också om att man vill ha barn, men inte hittat en lämplig partner att försöka bilda familj med. En av de som kommenterat under artikeln påpekar just det här.

Att hitta en man som kunde bli pappa till eventuella barn är inte heller så lätt. Var glada ni som lyckats med det!― Hmm

Sofia tror definitivt att det att hon är singel påverkar hur hon planerar framtiden.

- Jag tror absolut att min civila status påverkar hur jag tänker kring hur jag planerar mitt liv. Jag tar inte så stor stress över att skaffa barn ännu eftersom jag inte upplever att det är bråttom på något sätt. Därav tar jag inte så stor stress över att hitta en partner heller. Men jag tror att om jag är singel ännu om fem år så kommer jag att känna lite stress över att hinna få barn eftersom barn ändå är något jag tror att jag vill ha, säger Sofia och fortsätter:

- Det skulle kännas som en för stor och häftig grej att inte uppleva och också för att jag tycker jättemycket om barn. Men jag vill se till att jag är i ett skede av livet då jag känner mig relativt nöjd över att jag har hunnit göra saker och levt mitt eget liv.

Läs mera:

Spädbarn

Unga finländare gör hellre annat än bildar familj

Finländarna önskar sig i snitt färre barn än tidigare. Dessutom tycker många att det är bättre att få dem lite senare i livet. Men vilka orsaker ligger bakom beslutet att skjuta upp försöken att bli gravid?

 • En man i halsduk och jacka står utanför stadshuset i Ekenäs. Raseborgs stadsdirektör Tom Simola.

  Tom Simola: Raseborg och Hangö borde vara en kommun

  Städerna bara vinner på en fusion, enligt stadsdirektören.

  Raseborg och Hangö kunde slås ihop eftersom städerna bara vinner på en fusion, anser Raseborgs stadsdirektör Tom Simola, som avslutar sitt värv den här veckan.

 • Simmare i vattnet i simhallen.

  Sibbo utreder behov av simhall

  Olika alternativ till simhallsbygge ska undersökas.

  Sibbo ska utreda om kommunen borde bygga en simhall. Det slog kommunstyrelsen fast på sitt möte på tisdagen.

 • Smedsby skola i Esbo

  Inhiberat invånarmöte irriterar i Esbo

  Invånarna i Esbo ville har invånarmöte om skolorna nu.

  Esbo stads beslut att inhibera ett invånarmöte om svenska skolnätet i staden upprör föräldrar. Staden förklarar att utredningarna är på hälft, men föräldrar skulle gärna ha samlats till möte trots det.

Nyligen publicerat - X3M

 • Karta över Svenskfinland är Stafetten 100 löpes.

  Följ med Finland 100-stafetten

  Stafettkarnevalen föregås av en stafett genom hela Finland.

  Inte sedan de Olympiska spelen 1952 har en stafettpinne förts fram genom hela Finland. Nu har vi chansen att tillsammans återuppleva denna bedrift. Över 100 skolor deltar i denna stafett. Stafettpinnen kommer föras genom landet av över 2 000 elever.

 • Jan-Erik Eklöf på Stafettkarnevalen 2016.

  900 kilometer genom Svenskfinland

  Stafettkarnevalen ordnar en stafett genom Svenskfinland.

  Som en del av projektet Finland 100 år, arrangeras en skolstafett genom Svenskfinland. Stafetten sänds direkt på Yle Arenan och avslutas med att det sista laget springer in på Stafettkarneval den 19. maj.