Hoppa till huvudinnehåll

Oklarheter för 9 miljoner euro i utbildningsverkets korruptionsfall

Två händer som skriver på en bärbär dator i halvmörker.
Två händer som skriver på en bärbär dator i halvmörker. Tangentbord,dator

Helsingforspolisen är nu på slutrakan med sin utredning om korruptionsfallet på Helsingfors utbildningsverk. Förundersökningen har gällt de IT-anskaffningar som gjordes under åren 2006-2016.

Förundersökningen gäller i huvudsak beställningar från tre olika IT-leverantörer som inte i beställningsskedet hade leverantörskontrakt med Helsingfors stad. Beställningarna gäller datorer, telefoner och andra IT-anskaffningar samt hemelektronik, för sammanlagt nästan 9 miljoner euro.

- Huvudmisstänkt är utbildningsverkets dåvarande datachef som enligt förundersökning har gjort, godkänt och mottagit beställningarna, säger förundersökningsledare Urpo Mäkelä.

- Den största delen av spelen har sålts vidare.

Flera personer har förhörts som misstänkta för brott och tre av dem har varit häktade. Också leverantörerna har förhörts misstänkta för brott, eftersom beställningarna och leveranssätten har varit ovanliga.

Under förundersökningen har det också kommit fram att personal har haft utbildningsverkets IT-utrustning i privat bruk.

- I samband med förundersökningen har det framkommit misstankar om tjänstebrott bland utbildningsverkets tjänstemän, samt förskingrings- och bedrägerimisstankar bland verkets anställda, säger Mäkelä.

Förundersökningen förväntas vara klar under april månad, och efter det går fallet till åtalsprövning.