Hoppa till huvudinnehåll

Österrike–Finland 1–1 – målskytt Fredrik Jensen!

Fredrik Jensen har gjort sitt första landslagsmål.
Fredrik Jensen (24) har gjort sitt första mål i A-landslaget. Fredrik Jensen har gjort sitt första landslagsmål. Bild: All Over Press Finlands herrlandslag i fotboll,Fredrik Jensen,fotboll

Träningslandskampen mellan hemmalaget Österrike och Finland slutade 1–1. Finlands målskytt: landslagsdebuterande Fredrik Jensen. "Jag tänkte att varför inte? Jag försöker", säger Jensen.

Finland utjämnade till 1–1 i den 76:e minuten genom Fredrik Jensen som lyckades i målskyttet i sin första A-landskamp. Målet? Thomas Lam gav en lång och hård passning längs med marken som Jensen förvaltade mjukt. Sedan fintade han bort en österrikare, tog några löpsteg och sköt med högerfoten en rökare som gick i målets nedre högra hörn via målvakten Heinz Lindners händer. Otroligt läcker fullträff av 19-åringen som slagit igenom internationellt för FC Twente i holländska Eredivisie.

– Det var roligt att göra debuten och när jag lyckades i målskyttet så känns det ännu bättre. Dessutom fick vi ett riktigt bra resultat, säger Jensen på Fotbollsförbundets webbplats.

– Jag kom bra åt att vända på mittfältet och tänkte att varför inte? Jag försöker. Den här gången gick bollen i mål och vi utjämnade matchen.

Kolla in Jensens mål här!

Jensen byttes in i den 58:e minuten och hann således spela vara 18 minuter innan han lyckades i målskyttet.

Hoppa över Twitterpostning

Matchens första mål såg dagsljuset i den 62:a minuten efter en hörna. Målskytt? Rutinerade landslagsprofilen Marko Arnautovic som byttes in till andra halvleken.

I övrigt var Österrike det bättre laget i andra halvleken som ändå inte bjöd på lika färggrant spel som den första. Utöver Jensens mål hade Finland egentligen bara en chans att näta men Perparim Hetemaj fick inte tillräckligt med kraft i sin nick och bollen gick aningen förbi Lindners mål.

Österrike hade däremot ett antal chanser genom framför allt inbytta Marko Janko och Marko Arnautovic, men Hradecky parerade alla försök utom ett.

Första halvleken bjöd på många chanser

Finlands första läge – ett jätteläge – bjöds Teemu Pukki på när matchen inte ens blivit fyra minuter gammal. Han var mer eller mindre ensam igenom men avslutet lämnade mycket att önska. Skottet gick grovt över Heinz Lindners mål. Med facit på hand borde Pukki ha förvaltat chansen och satt in 1–0.

I mitten av första halvleken hade Perparim Hetemaj ett nästan lika bra läge men också hans avslut var under all kritik. Lindner i det österrikiska målet behövde inte göra någonting eftersom Hetemajs misslyckade skott gick klart förbi. Fem minuter senare hade Finland sin tredje rätt goda målchans men Thomas Lams skott räddades av Lindner till hörna.

Moshtagh Yaghoubi, som för första gången fick inleda från start i A-landslaget, förvaltade Finlands hörnor och en sådan höll på att bära frukt i den 30:e spelminuten. Hetemajs nick gick ändå aningen över det österrikiska målet.

Österrike radar upp målchanser

Under den första halvtimmen var det Finland som hade de bättre målchanserna även om bollinnehavet förmodligen var rätt 50-50. Men efter det började hemmalaget dominera och radade upp några utmärkta lägen.

Bland dem kan nämnas David Alabas frispark från cirka 25 meter i den 34:e minuten – Lukas Hradecky fick nätt och jämnt nävarna emellan. I nästa anfall hade Valentino Lazaro ett jätteläge men också här var Hradecky på rätt plats vid rätt tidpunkt. Drygt fem minuter senare var det Alessando Schöpf som fick skjuta från bästa möjliga skottsektor, men han klarade inte av att förvalta Alabas perfekta pass: skottet gick rakt i famnen på Hradecky.

Strax innan pausvilan hade Österrike ännu två skott som kunde ha renderat i mål för hemmalaget. Martin Hintereggers kanon från distans gick – som tur för Finland – ett par meter förbi, medan Yaghoubi fick foten emellan på Lazaros hårda skott.

Nästa match mot fotbollsblåbär

Finlands A-landslag spelar nästa gång den 7 juni då Liechtenstein står för motståndet i Åbo. Kanske det lossar rejält vad målskyttet beträffar i den matchen? Alla chanser finns i varje fall: hur man än möter kan Liechtenstein inte klassas som en hård motståndare. Den 11 juni blir det mera allvar och högre tempo när det är dags för följande VM-kvalmatch. Då försöker Ukraina åka i väg med kvalpoängen från Ratina-stadion i Tammerfors.

A-landskamp 28.3.2017, Innsbruck

Finland – Österrike 1–1 (0–0)
Arnautovic 62 Fredrik Jensen 76

Finlands laguppställning:

Lukas Hradecky
Jukka Raitala
Paulus Arajuuri 46. --> Sauli Väisänen
Niklas Moisander (C)
Joona Toivio
Jere Uronen 46. --> Kari Arkivuo
Janne Saksela 58. --> Fredrik Jensen
Thomas Lam
Moshtagh Yaghoubi 65. -> Sakari Mattila
Perparim Hetemaj
Teemu Pukki 58. --> Joel Pohjanpalo

Hoppa över Twitterpostning


Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

Läs också