Hoppa till huvudinnehåll

Skottland beslutar om ny folkomröstning om självständighet

Ett barn tittar över Edinburgh invirat i Skottlands blå-vita flagga och med Skottlands flagga i handen.
Ett barn tittar över Edinburgh invirat i Skottlands blå-vita flagga och med Skottlands flagga i handen. Ett barn tittar över Edinburgh invirat i Skottlands blå-vita flagga och med Skottlands flagga i handen. Bild: EPA/GRAHAM STUART Skottland,Edinburgh,självständighetsrörelser,flaggor,barn (familjemedlemmar),Storbritannien

Det skotska parlamentet skall idag besluta om en ny folkomröstning om självständighet, dagen innan Storbritannien inleder processen om ett utträde ur EU.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon som vill hålla Skottland kvar inom EU, har begärt att få anordna en ny folkomröstning, något som den brittiska premiärministern Theresa May har motsatt sig.

Det är högst sannolikt att det regionala parlamentet kommer att gå med på försteministerns begäran.

Det väntade beslutet ökar ytterligare trycket på May eftersom en eventuell ny folkomröstning måste godkännas både av den brittiska regeringen och parlamentet.

May skall på onsdagen utlösa Lissabonfördragets artikel 50 som inleder två år av förhandlingar med EU.

Trycket växer

Brexit har trappat upp kraven på självständighet i Skottland där en klar majoritet röstade för att stanna kvar i EU i fjol

Nordirländarna röstade också för EU medan England och Wales var för brexit.

Omröstningen i Skottland skulle ha hållits redan förra onsdagen men den inställdes efter terrordådet på Westminster Bridge i London.

Både de konservativa och arbetarpartiet Labour i Skottland är mot en ny folkomröstning.

Det lokala arbetarpartiet har därför tappat mycket stöd till Sturgeons vänsterorienterade Skotska nationalistparti SNP.

I folkomröstningen år 2014 röstade drygt 55 procent för att stanna kvar inom Storbritannien och en knapp majoritet är fortfarande av samma åsikt, enligt opinionsmätningar.

Nicola Sturgeon, premiärminister i Skottland
Försteminister Nicola Sturgeon vill anordna en ny folkomröstning om självständighet Nicola Sturgeon, premiärminister i Skottland Bild: GEOFFREY VAN DER HASSELT/ EPA Nicola Sturgeon,Skottland,italiens premiärminister

Goda ekonomiska nyheter

Sturgeon och hennes parti SNP uppmuntras av goda ekonomiska nyheter.

Ett prospekteringsbolag meddelade på måndagen att man har påträffat de största brittiska oljefyndigheterna hittills väster om de skotska Shetlandsöarna.

Före det hade Qatar gett besked om investeringar i Skottland för nästan sex miljarder euro under följande fem år.

Oron för Skottlands ekonomi ansågs vara en av de främsta orsakerna till att självständighetsivrarna förlorade folkomröstningen år 2014.

Oro även i Nordirland

Även i Nordirland har kraven på att stanna kvar inom EU vuxit, särskilt efter att koalitionsregeringen mellan republikaner och unionister föll samman efter årsskiftet.

Om Unionistpartiet och Sinn Fein inte lyckas nå samförstånd så är det mycket möjligt att Storbritannien och Theresa May utlyser nyval eller själv tvingas ta över regeringsansvaret i Nordirland.

Sinn Fein som är för EU, gick nyligen kraftigt framåt i det lokala parlamentsvalet och var ytterst nära att gå om unionisterna som största parti.

Frågan om både Nordirland och Skottland blir därför viktiga frågor även i britternas kommande förhandlingar med EU