Hoppa till huvudinnehåll

Skottland vill rösta på nytt om självständighet

En man i skotsk kilt går förbi en skylt där det står "Referendum"
En man i skotsk kilt går förbi en skylt där det står "Referendum" Bild: ANDY RAIN/EPA Skottland,folkomröstningar,självständighet

Parlamentet i Skottland har röstat för att hålla en ny folkomröstning om självständighet från Storbritannien.

Omröstningen ska hållas mellan hösten 2018 och våren 2019 när villkoren för det brittiska utträdet ur EU har klarnat.

69 ledamöter i parlamentet röstade för och 59 emot att anhålla av den brittiska regeringen om tillstånd att hålla en ny folkomröstning.

Skottland röstade mot självständighet i en folkomröstning år 2014 men landets förstaminister Nicola Sturgeon anser att läget nu har förändrats och har därför begärt att få ordna en ny folkomröstning.

May motsätter sig

Det är ändå något som den brittiska premiärministern Theresa May har motsatt sig. May har sagt att hon ämnar hindra en folkomröstning åtminstone under den tid som britterna förhandlar om utträdet ur EU.

Den brittiska regeringen måste godkänna folkomröstningen om den ska vara juridiskt bindande.

Skottarna vill inte gå ut ur EU. I Skottland röstade en majoritet i den brittiska folkomröstningen för att stanna kvar i EU. Också Nordirland vill stanna kvar i EU och i och med det står premiärminister May inför en splittring på hemmaplan samtidigt som hon ska försöka få ett starkt avtal med EU.

May säger att alla delar av Storbritannien: England, Skottland, Wales och Nordirland måste dra åt samma håll för att få bästa möjliga avtal med EU.

Omröstningen i parlamentet i Skottland skulle ha hållits redan förra onsdagen men den ställdes in på grund av terrordådet i London.