Hoppa till huvudinnehåll

Spelarnas klara besked: Till SJK kommer man bara för att vinna

Akseli Pelvas jagar Mehmet Hetemaj i den inhemska fotbollsligan 2017.
Akseli Pelvas jagar Mehmet Hetemaj i den inhemska fotbollsligan 2017. Akseli Pelvas jagar Mehmet Hetemaj i den inhemska fotbollsligan 2017. Bild: Matti Raivio/All Over Press Akseli Pelvas,Mehmet Hetemaj,HJK Helsingfors,Seinäjoen Jalkapallokerho

Resurserna är inget problem, materialet håller hög liganivå och medaljerna och pokalerna har strömmat in på löpande band. Mehmet Hetemaj och Richie Dorman medger att SJK är en klubb där viljan är vinna är det som driver hela organisationen framåt.

Det har stormat en del kring storklubben SJK under försäsongen, men inom spelartruppen ligger fokus på att vinna matcher och titlar.

– Det är dubbeln. Vi skall vinna cupen och titeln och gå så långt i Europa vi kan. Det är de enda målsättningarna vi har, slår SJK-veteranen Richie Dorman fast och får medhåll av Mehmet Hetemaj.

– Vi siktar alltid på att vinna. Känslan på träningarna är sådan, känslorna går heta på träningen om man inte vinner den avslutande matchen. Man har inget här att hämta om det känns ok att förlora om man bara har roligt. Den vinnande inställningen och kulturen måste prägla allt vi gör. Spelarna, ledarna och framförallt klubbledningen här i Seinäjoki har omgående visat att de är vinnare. När du kommer till SJK måste du vara en vinnare eller så blir du det illa kvickt i den här miljön, betonar Hetemaj som spelat i SJK sen guldsäsongen 2015.

"Det gick snett direkt i starten"

Från fotbollssäsongen 2016 fick SJK med sig ett cupguld och ett ligabrons. För Dorman, som började spela i SJK redan under åren i division ett, är det främst frustration som kommer till ytan när han minns fjolåret.

– Vi spelade inte upp till vår nivå i början av säsongen och nådde aldrig upp till vår potential. Därför förlorade vi kampen om titeln väldigt tidigt. Under avslutningen av säsongen var vi det bästa SJK jag någonsin representerat här i Seinäjoki, vi vann matcher komfortabelt och allting såg bra ut med tanke på starten på 2017, menar Dorman.

Richie Dorman från SJK kämpar med att hållas på benen i ligan 2016.
Richie Dorman är den spelare som i dagens trupp varit längst i SJK. Richie Dorman från SJK kämpar med att hållas på benen i ligan 2016. Bild: Matti Raivio / All Over Press Richie Dorman,Seinäjoen Jalkapallokerho

SJK avslutade ändå en del av säsongen som vinnare, när laget spelade hem cupfinalen på rivalen HJK:s bekostnad.

För Mehmet Hetemaj var cuptiteln en bekräftelse på att säsongen ändå var lyckad.

Mehmet Hetemaj och SJK vann finska cupen 2016.
Hetemaj och SJK firade cupguld 2016, slog HJK på straffar. Mehmet Hetemaj och SJK vann finska cupen 2016. Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Press Mehmet Hetemaj,Seinäjoen Jalkapallokerho

– Det var en skön känsla, det är den segern vi tar med oss från säsongen 2016. Att fira ett brons efter sista matchen kändes väldigt konstigt. I den här klubben och inom vår trupp vill vi alltid ha med oss ett minne från säsongen, oberoende om det är cupen eller titeln. Något måste vi vinna, betonar Hetemaj.

När Simo blev Siku

Cuptiteln 2016 blev också det sista som SJK vann under guldtränaren Simo Valakari.

Simo Valakari och Mehmet Hetemaj firar ligaguldet 2015 i duschen.
Simo Valakari och Mehmet Hetemaj firade ligaguldet 2015 i duschen. Simo Valakari och Mehmet Hetemaj firar ligaguldet 2015 i duschen. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press Seinäjoen Jalkapallokerho,Fotbollsligan,Simo Valakari,Mehmet Hetemaj

Mannen som bärgade klubbens första finska mästerskap säsongen 2015 hamnade på kollisionskurs med klubbledningen och ersattes nyligen av Sixten Boström.

För SJK-veteranen Dorman var skilsmässan från Valakari emotionell.

– Det var tungt. Jag hade ändå spenderat nästan varje dag i fyra år med Simo och han var tränaren som tog mig från division ett och gjorde mig till en ligaspelare med både ett FM-guld och ett cupguld. Det var en svår omställning, men sådan är fotbollen. Nu följer vi en ny tränare i en annan riktning, påpekar Dorman.

Mehmet Hetemaj är inne på samma linje.

– Man måste vara professionell. Jag hade en god relation till Simo Valakari och vi kom bra överens, han gjorde ett oerhört bra jobb under sin tid vid rodret med de resurser han fått av klubbledningen.

Nyansskillnader

När Boström nu ersatt Valakari i den heta stolen är förändringarna enligt spelarna inte så stora rent taktiskt. Det handlar om nyanser.

– För mig har det handlat om en ny roll, precis som för många andra spelare. En hel del saker har också ändrat i träningen eftersom han (Boström) har en annan syn på fotbollen och har andra erfarenheter att falla tillbaka på. Han är en väldigt erfaren tränare och en bra tränare för klubben, menar Richie Dorman.

Richie Dorman spelar i SJK i finska ligan.
Richie Dorman har fått ny roll under Sixten Boström. Richie Dorman spelar i SJK i finska ligan. Bild: All Over Press Fotbollsligan,Richie Dorman,fotboll (boll),Seinäjoen Jalkapallokerho

– Både Boström och Valakari vill spela med stort bollinnehav. Under Boström har det blivit lite mera rätlinjiga element, vilket åtminstone passar mig. Jag gillar att odla bollar bakom motståndarens backlinje och släppa loss anfallarna i duell med målvakterna. Vi har skapat flera sådana lägen nu, säger Hetemaj.

"HJK är vår uppenbara huvudmotståndare"

Under Boström har SJK tagit sig till semifinal i finska cupen och förbereder sig samtidigt för en ligapremiär som i år går av stapeln på hemmaplan mot FC Lahti (5.4, kl 19.30). Det är inga problem för varken Dorman eller Hetemaj att peka ut en huvudkonkurrent när säsongen 2017 kommer på tal.

Sixten Boström
Sixten Boström är tillbaka i fotbollsligan igen. Sixten Boström Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press fotboll,Seinäjoen Jalkapallokerho,Sixten Boström,boström

– Uppenbarligen är HJK vår huvudmotståndare, vi har stötts och blötts i 2-3 år nu och utmanat varandra, säger Dorman.

– De har förstärkt truppen väldigt bra. Skall vi slåss med HJK måste vi lyckas perfekt, vi kan inte tappa många matcher. I och med att de lyckades hålla Morelos och dessutom förstärkt med andra bra spelare, visar man att man menar allvar. En tredje säsong utan guld kommer inte på fråga för HJK, så vi måste vara på topp för att rubba laget, siar Hetemaj och fortsätter.

– Jag litar ändå starkt på att vi också i år krigar om både seger i ligan och i cupen. Lärdomen från ifjol blir att vara redo direkt i inledningen, vi måste ge 100 procent i varje match. Slarvar vi med inställningen är det sannolikt att segrarna uteblir, tror Hetemaj.

SJK inleder sin säsong den 5 april klockan 19.30 på hemmaplan, då FC Lahti står för motståndet.

Läs också