Hoppa till huvudinnehåll

Svenskspråkiga rekryteras för kundtjänstuppgifter i Kuopio

En hand lyfter telefonluren och ett nummer trycks.
En hand lyfter telefonluren och ett nummer trycks. Bild: Yle/Katarina Lind ringa

Företaget Opset meddelade på måndagskvällen att de anställer femtio personer med stark svenska till försäljningsuppgifter i Kuopio.

Opset är ett företag ägt av Andelsbanken och företagskoncernen ISS. Målet med rekryteringen är att erbjuda bankens kunder betjäning på modersmålet.

– Det märks bra att högklassig svenskspråkig kompetens behövs och uppskattas, speciellt vid kuststäderna, säger Katri Väänänen som är chef för servicen vid Opset.

Jag tror inte det blir ett problem att hitta femtio personer med tillräckligt bra svenska som vill flytta till Kuopio.― Katri Väänänen

Hon säger också att det här är en arbetsuppgift där det inte räcker att man behärskar tjänstemannasvenskan.

– Vi söker personer med tvåspråkig bakgrund eller personer som av andra orsaker talar flytande svenska. Våra kunder byter snabbt till finska om de hör att svenskan i andra ändan är knagglig.

På under ett dygn har redan ett tiotal tagit kontakt gällande jobbet och Väänänen tror inte det blir ett problem att få platserna fyllda.

– Jag tror inte det blir ett problem att hitta femtio personer med tillräckligt bra svenska. Vissa vill flytta tillbaka till inlandet medan andra kanske flyttar efter kärleken. Orsakerna är många.

Knapert med svensk service i Kuopio

Företaget har verksamhet i Kuopio, Helsingfors och Tammerfors. Den aktuella rekryteringen gäller ändå bara Kuopio.

– I framtiden kan vi säkert erbjuda jobb också på andra orter. Till exempel har vi vår online chattjänst i Tammerfors. All vår telefonservice sköts ändå från Kuopio, säger Väänänen.

Om man flyttar efter jobbet lönar det sig ändå att komma ihåg bristen på svensk service. Man kan till exempel inte räkna med att barnen får gå skolan på svenska.

Väänänen vill ändå framhålla att Kuopio trots det är en bra stad att bo i.

– Det är en bra stad för barnfamiljer och trots att det inte erbjuds grundskola på svenska, läser man ju nog svenska i skolorna.

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes