Hoppa till huvudinnehåll

Tjänsten som stadsdirektör i Raseborg ledigförklarades

Stadsdirektör Tom Simola firade barnens dag i Snåresalen i Ekenäs
En rätt ny stadsdirektör Tom Simola, november 2015. Stadsdirektör Tom Simola firade barnens dag i Snåresalen i Ekenäs Bild: Yle/Monica Slotte snåresalen,Ekenäs

Den som vill bli stadsdirektör i Raseborg efter Tom Simola får lov att damma av sin cv innan 21 april. Tidningen Västra Nyland har pratat med potentiella kandidater och 2 av 14 säger inte helt nej, men lämnar endast dörren lite på glänt.

Tjänsten ledigförklaras och kan sökas från och med den 29 mars fram till och med klockan 12 den 21 april. Det beslutade stadsstyrelsen på måndagen (27.3).

Kompetenskravet för tjänsten är en högre högskoleexamen och god förtrogenhet med offentlig förvaltning.

Västra Nyland: Endast 2 av 14 säger inte helt nej

Tidningen Västra Nyland har frågat potentiella stadsdirektörskandidater om de är intresserade av jobbet. Här kan du läsa Västra Nylands artikel (kräver registrering).

Ingen av dem säger sig direkt vara intresserad men tidningen säger att två kandidater lämnar "dörren på glänt" även om springan är minimal.

Den ena som lämnar en liten öppning är Hangös stadsdirektör Denis Strandell som sökte jobbet som stadsdirektör i Raseborg samtidigt som Tom Simola. Han var med bland de tre sista kandidaterna som tävlade om stadsdirektörsposten. Han säger nu att det inte är aktuellt att söka men säger samtidigt att "man ska aldrig utesluta någonting".

Kommundirektör Mikael Grannas från Sibbo.
Sibbos kommundirektör Mikael Grannas. Kommundirektör Mikael Grannas från Sibbo. Bild: Yle/Katarina Lind sibbo

Den andra är Sibbos kommundirektör Mikael Grannas. Hans jobb är tidsbundet och sjuårskontraktet går ut i maj 2018. Ett halvt år innan ska dessutom en ny direktör vara vald i Sibbo, vilket betyder att nya fullmäktige får ärendet på agendan genast efter sommaren. Grannas säger spontant nej men "låter kanske tanken jobba på i bakhuvudet".

Tydligt nej tack av 12 stycken

En av dem som säger nej är Bob Karlsson, rektor för Ekenäs högstadieskola. Han sökte jobbet samtidigt som Simola och hörde till sluttrion.

En som sökte stadsdirektörstjänsten i Salo var Tarmo Aarnio. Han är nu kommundirektör i Kyrkslätt men säger nej den här gången.

Det här tre kandidaterna var på slutrakan då Simola valdes. Från vänster Bob Karlsson, Denis Strandell och Tom Simola. Bild: Yle direktörsval,Ekenäs

Andra som inte säger sig vara intresserade är Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta, Ekenäs Energis vd Frank Hoverfelt, yrkesutbildaren Axxells rektor Lena Johansson, Axxell Utbildnings vd Stefan Johansson, Sandra Bergqvist som leder det svenska teamet på Kommunförbundet och är tidigare fullmäktigeordförande i Pargas, SFP:s riksdagsledamot Mats Nylund i Kyrkslätt, KSF Medias avgående vd Jens Berg i Kyrkslätt, kanslichef Johan Aura på Svenska folkskolans vänner, utvecklingschef Fredrika Åkerö i Raseborg och Birgitta Forsström som är tidigare prorektor på yrkeshögskolan Novia.

Raseborgsfullmäktige ska välja direktör i juni

Tjänsten utannonseras åtminstone i tidningarna Västra Nyland, Etelä-Uusimaa, Hufvudstadsbladet och Helsingin Sanomat.

Stadsdirektörstjänsten ledigförklaras också på stadens egen webbplats och på TE-tjänsternas webbplats www.mol.fi.

Kandidaterna intervjuas i april och maj och får träffa de nya stadsfullmäktigeledamöterna. Stadsfullmäktige ska välja ny stadsdirektör i juni, är planen nu.

Intervjugruppen består av stadsfullmäktiges och stadsstyrelsens presidium. Som referensgrupp fungerar presidierna samt gruppordförandena för de olika partierna i fullmäktige.

28.3. 9.00 Ändrat: Tarmo Aarnio sökte stadsdirektörstjänsten i Salo, inte i Raseborg. Klockan 10.02 lades en länk till Västra Nylands artikel in i texten.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland