Hoppa till huvudinnehåll

Tropiska cyklonen Debbie slog till mot Queensland i nordöstra Australien

Den tropiska cyklonen Debbie sveper över Airlie beach i Queensland. den uppgraderades i natt till en fyra på stormskalan - den näst högsta kategorin
Den tropiska cyklonen Debbie sveper över Airlie Beach i Queensland. Den uppgraderades i natt till en fyra på stormskalan - den näst högsta kategorin Den tropiska cyklonen Debbie sveper över Airlie beach i Queensland. den uppgraderades i natt till en fyra på stormskalan - den näst högsta kategorin Bild: EPA/DAN PELED Australien,Queensland,tropisk cyklon

Den tropiska cyklonen Debbie har slagit till mot delstaten Queensland i nordöstra Australien.

Den kraftiga cyklonen uppgraderades i natt till nummer fyra på stormskalan - den näst högsta kategorin.

Minst 30 000 människor beordrades att evakuera då Debbie tog i land vid halv sextiden finsk tid på tisdag morgon med vindhastigheter på över 60 meter per sekund.

Monstercyklonen svepte över populära turistmål som det Stora barriärrevet och Whitsunday-öarna innan det nådde fastlandet.

- Det kändes som om vi hamnade under ett frakttåg största delen av natten då vinden bullrade förbi och skakade om byggnader, berättar turisten Cameron Berkman för rundradiobolaget ABC.

Inga offer än

Tusentals människor evakuerades eller sökte sig i skydd, särskilt i och omkring kuststäderna Mackay, Bowen och Airlie Beach.

- Träden faller ner i Airlie Beach och en del hus har svepts bort, beskrev den lokala politikern Mark Rayn på Twitter.

Inga offer har rapporterats än men elavbrott förekommer på många håll.

Debbie kan vara den näst kraftigaste stormen som har drabbat Australien sedan år 2011
Debbie kan vara den näst kraftigaste stormen som har drabbat Australien sedan år 2011 Debbie kan vara den näst kraftigaste stormen som har drabbat Australien sedan år 2011 Bild: EPA/HANDOUT Australien,Queensland,tropisk cyklon

Meteorologen uppmanar folk att hålla sig inomhus.

- Gå inte ut om du befinner dig i cyklonens öga, mycket destruktvia vindar kan slå in från olika håll när som helst, varnade meteorologen.

Över 2 000 räddningsarbetare är redo att rycka in där de behövs förutsatt att de själva inte svävar i fara, uppger myndigheterna.

- Vi har redan fått in rapporter om tak som har flugit iväg, inklusive i våra egna byggnader på Whitsunday-öarna, säger den biträdande polischefen Steven Gollschewski.

Kraftigaste sedan år 2011

Myndigheterna har lagrat mat och vatten och armén är i högsta beredskap.

Stormen rör sig långsammare än beräknat och det anses möjligt att den ännu kan uppgraderas till den högsta kategorin fem på stormskalan.

Debbie är sannolikt den kraftigaste tropiska cyklonen som har drabbat Australien sedan år 2011 då cyklonen Yasi orsakade omfattande skador i Queensland.