Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet kartlägger regimkritiker utomlands - Sverige upprört

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu på besök i Moskva 10.3.2017
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu på besök i Moskva 10.3.2017 Bild: EPA/IVAN SEKRETAREV / POOL Recep Tayyip Erdogan,Mevlüt Çavuşoğlu,Turkiet

Turkiet kartlägger regimkritiker i både Tyskland och Sverige.

Turkiska agenter uppges samla in information om anhängare till predikanten Fethullah Gülen. Turkiet anklagar honom för att ligga bakom kuppförsöket i somras

Tyska medier rapporterar att landets underrättelsetjänst BND i februari fick en lista av Turkiet med namn och bilder på hundratals Gülenanhängare i landet. Många personer hade fotograferats i smyg.

Sveriges Radio uppger att Turkiet systematisk kartlägger regimkritiker bosatta i Sverige. Enligt den svenska säkerhetspolisen Säpo kan det kan vara olagligt.

En person uppges också ha försökt värva en svensk Gülenanhängare som angivare till Turkiet.

Liberalerna i Sverige: Fruktansvärt obehagligt

Regeringen bör agera nu, säger Birgitta Ohlsson efter Sveriges Radios avslöjande om att Turkiet kartlägger regimkritiker bosatta i Sverige.

- Det är fruktansvärt obehagligt, och utrikesdepartementet bör kalla till sig den turkiska ambassadören. Det här liknar någon form av olovlig underrättelseverksamhet som är riktat mot politiska flyktingar och kanske också mot svenska medborgare med turkiska rötter, säger Ohlsson till Sveriges Radio. Hon konstaterar att Sverige inte kan tillåta ett angiverisystem på svensk mark.

Enligt SR uppmanar också det kurdiska riksförbundet Sveriges regering, underrättelsetjänsten och Sveriges rättsväsende att genast ta itu med frågan. Förbundet efterlyser diplomatiska och rättsliga åtgärder så att den olovliga verksamheten kan stoppas.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes