Hoppa till huvudinnehåll

Vårplågan är här igen – gatudammet pinar hals och ögon

Buss drar uppdammoln efter sig.
Buss drar uppdammoln efter sig. Bild: YLE/Rolf Granqvist länsilinjat

Ett lika säkert som förargligt vårtecken flyger omkring i luften. Gatudammet kan utgöra en fara för hälsan.

De senaste dagarna har mängden gatudamm ökat markant på flera håll i landet, och i och med det har luftkvaliteten försämrats avsevärt.

Läget ser inte ut att förbättras inom kort.

- De närmaste dagarna verkar det bli torrt väder och vi får dessutom vindbyar som får gatudammet att virvla upp. Det verkar inte heller vara några större regnområden på kommande, konstaterar Pia Anttila, specialforskare vid Meteorologiska institutet.

Till exempel i huvudstadsregionen har gatudamm gjort luftkvaliteten betydligt sämre. Läget lär pågå åtminstone till torsdag då det ska regna, men det är inga stora mängder regn på kommande.

gatusopmaskin i farten
gatusopmaskin i farten Bild: Yle/Mikael Kokkola gatudamm,gatuunderhåll

Gatorna i Helsingfors fuktas som bäst med kalsiumkloridlösning. Lösningen binder dammet genom att hålla det fuktigt, och på så vis yr det inte runt i luften lika mycket som torrt damm gör.

Gatorna ska både fuktas och putsas för att gatudammet ska försvinna.

Dålig luft på olika håll i landet

Också på övriga håll i landet är rengöringen av gatorna i full gång.

I Borgå har man dagligen tre till fyra gatusopmaskiner i gång för att få bort gatudammet så snabbt som möjligt. Det lär ändå ta några veckor innan allt damm är borta, eftersom det krävs plusgrader även nattetid för att få jobbet gjort.

Åbo hade problem med gatudamm redan i början av februari, men från och med den här veckan har vårstädningen kommit i gång på allvar.

Slottsgatan i Åbo
Dammigt i Åbo. Slottsgatan i Åbo Bild: Yle/ Nora Engström gatudamm,Åbo

I Jakobstad har det torra vädret gjort luften till en hälsofara, och samma sak gäller på olika håll i landet.

Enligt Meteorologiska institutet är luften farlig för hälsan om mängden inandningsbara partiklar överskrider 50 mikrogram per kubikmeter.

- Det handlar om ett dygnsmedeltal på 50 mikrogram. Vanligtvis är det mest farliga partiklar i luften i samband med morgonrusningen, men det mattar av under dagen så det är inte så ofta som gränsen överskrids under ett helt dygn.

För dålig luft ska anmälas till EU

Dygnsmedeltalet får överskridas högst 35 gånger per år. I Nyslott har gränsen redan nu överskridits åtta gånger i år, fyra av dem under andra halvan av mars.

Den 24 mars var mängden inandningsbara partiklar i luften i Nyslott hela 167 mikrogram per kubikmeter, det vill säga en bra bit över den tillåtna mängden på 50 mikrogram.

Bilar på Mannerheimgatans bro.
Bilar på Mannerheimgatans bro. Bild: Yle/Sofia Strömgård Borgå,gatudamm,trafik,vårväder,luftkvalitet

Pia Anttila kommer ändå med lugnande besked: Nystad kommer knappast att komma upp i 35 dagar med gränsöverskridande nivåer partiklar i luften.

- Senast som någon hade över 35 dagar per år var år 2005. Då var det ovanligt dammigt på många håll, men gränsen överskreds bara vid Mannerheimvägen i Helsingfors.

Om gränsen mot förmodan skulle överskridas på nytt på något håll i Finland så ska det leda till åtgärder. Resultatet rapporteras först till EU, som samlar ihop luftkvalitetsmätningar från alla medlemsländer. Sedan ska den berörda kommunen sammanställa och genomföra en plan för hur man kan åtgärda problemet.

Men det är alltså inte troligt att det behövs något sådant i Finland på grund av gatudammet.

Bättre luftkvalitet nu än tidigare år

Det positiva gällande luftkvaliteten är att den påverkas allt mindre av gatudamm.

- Om man jämför början av 2000-talet med de senaste åren, så har det skett en klar förbättring. Jag antar att kommunerna numera tar bättre hänsyn till de personer som lider av gatudammet när gatorna städas.

Den som lider av uppvirvlande gatudamm har ingen lättnad i sikte, även om andra alternativ har testats. I Uleåborg har man försökt med en blandning av träflis och salt, men den lösningen har inte vunnit terräng. Sanden anses helt enkelt vara mer kostnadseffektiv och miljövänlig.

På Meteorologiska institutets och Miljöministeriets gemensamma webbportal om luftkvalitet kan man få några värdefulla tips, i väntan på att vi ska bli av med gatudammet.

För att inte lida för mycket av gatudamm kan du:

  • undvika att anstränga dig utomhus
  • ta hand om dina symptom, vid behov med mediciner
  • flytta dig till renare luft, till exempel inomhus
  • undvika dammiga ställen
  • byta luftfilter i hemmet och i bilen
  • låta luften cirkulera endast inne i bilen då du kör i rusningstrafik, i stället för att ta in luft utifrån
  • använda en halsduk eller något annat framför munnen och näsan när du andas