Hoppa till huvudinnehåll

Vem borde vinna bästa outfit i SYh-FIILIS race?

Pampas nationaldag - Syhfiilisrace
Pampas nationaldag - Syhfiilisrace Bild: Yle/ Johannes Björkqvist pampas nationaldag 2017

Idag kör Pampasveckan igång. Allt startar med ett race som årligen arrangerats i Vasa sedan 2001, nämligen SYh-FIILIS race. Racet där studerande klär ut sig och ska försöka lösa ordgåtor för att hitta rätt plats i Vasa eller Korsholm.

Om du befunnit dig i Vasa idag kanske du har råkat ut för en obekant syn i stadsbilden. Du kanske träffade SpongeBob, några män utklädda till sjöjungfrur eller varför inte ett gäng pirater.

SYh-FIILIS går ut på att studerande i lag på fem ska navigera med en bil och hitta rätt ställen i Vasa och Korsholm. Vid starten får laget ett kuvert med en ledtråd på. Denna ledtråd pekar på en plats i antingen Vasa eller Korsholm. När laget kommer fram till rätt plats för de en uppgift att göra av punkthållarna. Uppgiften kan vara allt från att kasta lasso till att balansera ett ägg från punkt a till punkt b. Det lag som vid dagens slut kammat ihop mest poäng går vinnande ur kampen.

Utöver vinnarna koras även det lag som arrangörerna tycker tolkat temat bäst. Årets tema var #skadetvasjöellerhavnåhavhej. Det märks att deltagarna i år har tolkat hashtaggen på olika sätt. Hur man än vrider och vänder på steken, så kan man konstatera att deltagara varit väldigt kreativa.

Vem tycker du borde vinna priset för bästa outfit detta år i SYh-FIILIS race?

X3M sänder live från Pampas Nationaldag

Den största finlandssvenska studentfesten Pampas Nationaldag fyllde 25 år. X3M sände kvällsfesten live. Också efteråt kan du se slutfesten här: Yle Arenan. På scen Linda Bengtzing och De Vet Du. Programledare My Tengström och Pernilla Karlsson.

Nyligen publicerat - X3M