Hoppa till huvudinnehåll

Ville Niinistö: Kommuner ska ge papperslösa fristad

Ville Niinistö, De gröna
Ville Niinistö, De gröna Ville Niinistö,De Gröna

De gröna har gått till val med löftet att motverka regeringens nedskärningar inom utbildning och småbarnsfostran. I en intervju i Svenska Yles serie Fokus på partiet lovar partiordförande Ville Niinistö också en egen och humanare flyktingpolitik i de kommuner De gröna kommer till makten.


Ville Niinistö anser att regeringen genom att avskaffa möjligheten till humanitärt skydd, och migrationsverket genom sin tolkning av säkerhetsläget i Irak, har skapat en ohållbar situation som kommunerna nu borde bära ansvar för.

- De papperslösa har skapats av den här regeringen och dess restriktiva politik. Det är många människor som nu har fått negativa besked som skulle råka i livsfara om de skickades tillbaka till exempel till Irak.

Hur ska kommunerna hantera situationen?

- Det bästa vore att ge dem tillfällig asyl. Men om det inte går, till följd av regeringens politik, tycker jag att kommunerna ska ge dem möjlighet att bo här tillfälligt. De ska få boende, mat och hälsovård. Vi kan inte lämna till exempel gravida kvinnor utan hälsovård, det vore helt omänskligt.

Finns det en risk för att Finlands asylpolitik blir en smula obegriplig om kommunerna stick i stäv med migrationsverkets beslut börjar erbjuda någon slags egen asyl?

- Vi har alla ett mänskligt ansvar för dem som är i nöd. Kyrkan jobbar för att rädda de här människorna och kommunerna måste göra det. Vi är inte bundna av att Sipiläs regering har tuffa värderingar. Vi kan hjälpa, det finns ingen lag som stoppar oss från att hjälpa dem som är i nöd.

Vill satsa på gratis småbarnsfostran

De grönas främsta vallöfte är att motverka alla nedskärningar inom bildningen. Man vill att kommunerna ska stå fast vid den subjektiva rätten till dagvård. Man vill ha gratis småbarnspedagogik för femåringar och man kräver satsningar på grundskola och yrkesskolor där regeringen nu vill skära ner.

- Vi vill göra det tydligt att det här är ett värdeval. Sipiläs regering och särskilt samlingspartiet i de stora kommunerna har skurit ner i barnens rätt till dagvård, de har skurit ner i grundskolan. Vi ger ett alternativ.

Hur trovärdig är den här kritiken när ni i kommunerna, som i din egen hemstad Åbo, styr med just de partier som ni kritiserar?

- I de kommuner vi är starka har vi lyckats stoppa nedskärningar. I Åbo har vi lyckats stoppa nedskärningar i dagvården och grundskolan. Och det är vi som har lyckats förhandla fram de här lösningarna.

Om vi frågar det parti som är i opposition i Åbo, Vänsterpartiet, så är det uttryckligen de som kräver mer pengar för utbildning och åldringsvård, medan ni driver en alltför strikt ekonomisk politik med bland andra Samlingspartiet.

-Visst kan man stanna utanför alla kompromisser, som Vänsterförbundet nu gör. Men om vi inte hade varit med i förhandlingarna skulle Åbos barn ha fått större gruppstorlekar och förlorat rätten till dagvård. Vänstern har en tradition att stanna utanför och hävda att de skulle göra allt bättre ensamma. Men vi är ett annorlunda parti, vi vill förbättra verkligheten för människor i stället för att sitta utanför och gnälla.

Ni lovar ganska vagt att arbeta för en gratis småbarnsfostran. Hur ska man som väljare tolka det?

- I de flesta kommuner där det finns ens lite ekonomiskt utrymme vill vi införa gratis dagvård för femåringar under nästa fyraårsperiod.


Beredd att ta lån i kommunerna

Ville Niinistö talar under intervjun upprepade gånger om hur De grönas ekonomiska politik skiljer sig från de borgerliga partiernas. Han säger att de gröna alltid ser tio år in i framtiden.

-Vi gröna tänker lite annorlunda än de borgerliga partierna. Människors delaktighet och möjlighet att arbeta och klara sig bra är det främsta målet. För det kan man på kort sikt också ta lån om det senare betalar tillbaka sig.

Det är en fin tanke. Hur hanterar man det här när man i kommunerna sitter med nästa års budget och den visar rött?

- Vi har positiva erfarenheter också från mindre kommuner på landsbygden. Till exempel i Gustavs visar exemplet med gratis dagvård att man kan locka småbarnsfamiljer till kommunen. Man får hopp i kommunen och hoppet skapar också intäkter i form av fler skattebetalande invånare. Trivsamma kommuner gör succé i dagens samhälle.

Blir Niinistö Åbos första borgmästare?

I juni väljer De gröna ny ordförande. Ville Niinistö har då suttit på posten så länge partiets stadgar tillåter.

- När jag slutar som partiordförande tänker jag ägna mer tid åt Åbo. Och man vet aldrig, om fyra år kan det bli aktuellt med en borgmästarmodell. Då kan det hända att jag är kandidat.