Hoppa till huvudinnehåll

Åboländska kandidater dåliga på att redovisa sin valfinansiering

Valstugor och kandidatlistor på Dalsbruks torg.
Valstugor och kandidatlistor på Dalsbruks torg. Valstugor och kandidatlistor på Dalsbruks torg. Bild: Yle/ Monica Forssell Kommunalvalet 2017,kommunalval,valarbete

I Åboland har bara elva av kandidaterna lämnat in en förhandsredovisning om hur de finansierar sin valkampanj.

Förhandsredovisningen är frivillig och kan lämnas in före valdagen, senast den 8 april. Däremot måste de som valts till fullmäktigeledamöter och som ersättare göra en redovisning efteråt.

I Kimitoön är det två kandidater från Fri Samverkan och en från De gröna som lämnat in en förhandsredovisning. I Kimitoön använder kandidaterna mellan 70 och 2 489 euro på valfinansiering.

I Pargas har åtta kandidater i förhand meddelat om sin valfiansiering. Det är sex Gröna kandidater och två kristdemokrater. Kandiadterna använder från 14 euro uppåt på sina kampanjer.

I Åbo har över 200 kandidater lämnat in en förhandsredovisning. Det är nästan alla kandidater från De Gröna, Piratpartiet, Liberalpartiet – Frihet att välja och Vänsterförbundet, samt flera från Kristdemokraterna. I Åbo satsar kandidaterna mellan 15 och 6 838,30 euro på valfinansieringen.

Förhandsredovisningen och den egentliga redovisningen av valfinansieringen vid kommunalval 2017 ska lämnas till Statens revisionsverk. De som valts till fullmäktigeledamöter och de som valts till ersättare vid kommunalval ska göra en redovisning av sin valfinansiering senast den 12 juni.

Man kan lämna redovisningar och läsa kandidaters redovisningar på Statens revisionsverks webbplats.