Hoppa till huvudinnehåll

Barnhemsbyggnad i Åbo hyrs ut till dagisföretagare

Sandlådan vid Steinerdaghemmet Solgården i Karis
Sandlådan vid Steinerdaghemmet Solgården i Karis Bild: Yle/Katrinna Laine solgården

Åbo stad hyr ut barnhemsbyggnaden på Klostergatan 5 i Åbo centrum till det privata daghemsbolaget Mukulax. Meningen är att öppna ett dagis i byggnaden efter att barnhemmet har flyttat ut.

Frågan godkändes i direktionen för Fastighetsaffärsverket efter omröstning på onsdagen.

Byggnaden hyrs ut för 4 870 euro i månaden. Värme, fastighetsskötsel och avfallshantering ingår i hyran, medan hyresgästen står för el- och vattenavgifter.

Mukulax ansvarar för byggnaden från och med första maj, eller sedan då fastigheten är tom, ändå senast 1.8. Det är på hyresgästens ansvar att bygga om fastigheten så att den lämpar sig för ett daghem.

Vänsterförbundets Seppo Koski föreslog under mötet att staden inte hyr ut byggnaden utan att staden istället säljer huset under våren, med motiveringen att inkomsterna från hyran blir för små med tanke på kostnaderna att upprätthålla byggnaden.

Koskis förslag fick understöd av Socialdemokraternas ledamöter, men förlorade med rösterna 4-7. Det var Samlingspartiets, Sannfinländarnas och De grönas ledamöter som röstade för att hyra ut byggnaden. En nämndmedlem, Vänsterförbundets Päivi Takkinen, röstade blankt.

Läs också