Hoppa till huvudinnehåll

Hangökandidater: Vi uppskattar nog sommarinvånarna

Regatta resorts byggs i Hangö
Bygget på Fabriksudden och de olika avtalen i anknytning till bygget har väckt starka känslor i Hangö. Kandidaterna diskuterade varför många upplever att det finns en klyfta mellan Hangöbor och de fritidsbosatta. Regatta resorts byggs i Hangö Bild: Regatta Resorts Oy regatta resorts,Hangö,Västnyland

“Hangö borde i sitt beslutsfattande i första hand tänka på sina egna fast bosatta invånare.” Frågan i Yles valkompass får ett jakande svar av samtliga sju kandidater som deltog i Yle Västnylands valdebatt på onsdagen.

Kandidaterna gillar de fritidsbosatta, men efterlyser bättre kommunal förvaltning.

Vänsterförbundets Birgitta Gran gissar vad frågan härstammar ifrån. Men hon upplever ändå att det var en konstig fråga.

- Hela frågan var lite barock. Det är alldeles klart att Hangöpolitiken i första hand sysslar med Hangöborna. Budgetens 70 miljoner handlar mest om vård och skola för dem som bor i Hangö.

Åtta personer runt ett bord.
Kandidaterna samlades i arla morgonstund i Yle Västnylands studio i Ekenäs. Åtta personer runt ett bord. Bild: Yle Kommunalvalet 2017,Kommunalval,Hangö,kommunalvalskandidat

Det finns ett tydligt missnöje, som under det gångna året har blivit synligt i samband med bostads- och spabygget på Fabriksudden och de olika avtalen med byggarna samt med gamla Roxx pub och kafé.
Tre personer sitter vid ett bord.
Sju Hangökandidater deltog i kommunalvalsdebatten vid Yle Västnyland. SDP fick 12 platser och SFP 11 i valet 2012. De är de största grupperna i Hangö. VF fick fyra platser. Tre personer sitter vid ett bord. Bild: Yle Kommunalvalet 2017,Kommunalval,Hangö,Birgitta Gran,torbjörn ekholm

SDP:s Bernt Förström känner till kritiken som gäller stadens upplevda sätt att särbehandla Sommarhangöbor. Förström tror en orsak kan vara att sommarinvånarna är duktigare på att driva sin sak när de vill uträtta något med Hangö stad.

- De kanske har kunskapen och är beredda att satsa lite pengar och använda jurister. De är mer vana att föra sin sak.

Fabriksudden värd mera?

Nuvarande centerledamoten Eero Koli kandiderar i valet 2017 för De obundna. Han tycker att Fabriksudden är ett praktexempel på hur Hangö inte har tänkt på sina egna invånare.

- Det har varit stramt och vi har varit kriskommun. Man tänker inte på Hangöborna om man ger bort ekonomiskt och miljömässigt värdefulla områden för en struntsumma.

En gammal låg lång stenbyggnad i blått vinterljus, lite snö på marken.
Mekanobyggnaden. Så här såg det tidigare ut på Fabriksudden. En gammal låg lång stenbyggnad i blått vinterljus, lite snö på marken. Bild: Yle/Pia Santonen harry harkimo

Också SFP:s Torbjörn Ekholm tycker att staden borde få bättre betalt för bostäderna på Fabriksudden ifall de i planbeteckningen blir permanenta bostäder i stället för hotell. Det som i planen betecknas som hotell (KL) innebär att man inte kan bo permanent. Med en AL-beteckning tillåter fast boende.

- Då stiger värdet på området och då kan man tänka sig att staden som markägare borde få en del av värdehöjningen, säger Ekholm.

Men han är försiktig med att säga om hans parti SFP kommer att jobba för en större ersättning för staden under kommande fullmäktigeperiod.

- Det här är min personliga åsikt. De som har köpt fritidsbostäder där har definitivt betalat fullt pris trots att tomtpriset har varit obefintligt. Nu är frågan vem som ska ersätta staden för eventuellt höjt värde på marken. Det är bara en tanke.

Hur som helst gagnas ägarna om deras bostäder klassificeras som riktiga bostäder påminner Ekholm.

- Stadigvarande bostäder är enklare att realisera i framtiden.

Nu är Fabriksudden inte värt en miljon eller kanske åtta miljoner.― Elina Lahtinen (Saml)

Bernt Förström från SDP tycker definitivt att staden borde få mera för marken då värdet stiger.
Tre personer sitter vid ett bord.
Samlingspartiet fick liksom VF fyra platser i valet 2012. Sannfinländarna har den gångna perioden haft två platser och Centern en. Men Koli kandiderar den här gången för De obundna.. Tre personer sitter vid ett bord. Bild: Yle Kommunalvalet 2017,Kommunalval,Hangö,Pekka Tuunanen,Eero Koli,elina lahtinen

Elina Lahtinen från Samlingspartiet tycker att priset på Fabriksudden var okej när det talades om spa och hotell. Men nu när hotellet egentligen blir bostäder, är situationen en annan.

- Nu är Fabriksudden inte värt en miljon eller kanske åtta miljoner.

Men vad kan Hangö stad göra?

- Det kan hända att det är svårt att göra något efteråt, konstaterar Lahtinen.

Hangöborna blir bara färre

Hangös befolkning krymper och föråldras. År 1987 hade staden nästan 12 000 invånare, nu är siffran nere i under 9 000. Varje år har stadens invånare blivit ungefär 100 färre.

Andelen barn under 15 år har under samma period minskat från över 19 procent till under 14 procent.

Två barn tillsammans med en vuxen på barnhemmet HOKISA, som sköter om barn påverkade eller smittade av hiv.
Hangö behöver fler invånare och skattebetalare. Två barn tillsammans med en vuxen på barnhemmet HOKISA, som sköter om barn påverkade eller smittade av hiv. Bild: EPA/NIC BOTHMA barn,HIV-positiva

Hangö behöver med andra ord fler skattebetalare. Men det är inte enkelt att locka dem, menar SFP:s Torbjörn Ekholm.

- Om man ser på befintliga hus vintertid ser det nog ganska mörkt ut i lägenheternas fönster.

Ekholm är försiktig till att ändra beteckningen i planen till AL (permanent boende möjligt) i hopp om att få nya skattebetalare.

- Det kan man nog diskutera om staden inte får någon ersättning för det. Då kanske det är bra att nya fullmäktige tar ställning till det.

Birgitta Gran påminner att behandlingen av ärendet fortfarande är på hälft. Stadsstyrelsen har skickat tillbaka ärendet till beredningen.

- Materialet kom så sent att det skulle ha gett grund för besvär. Och vi ville ju ha konsekvensbedömningar både på det ena och det andra.

Bassängen i Hangö havsbad
Regatta spa tas i bruk inom kort. Bassängen i Hangö havsbad Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,bassäng hangö havsbad

Gran tycker ändå att det nu gäller att göra det man kan.

- Det här är ju ett projekt med rötter decennier tillbaka. Ingen får höga stilpoäng, inte heller jag säkert. Men nu är det som det är och det gäller att göra det bästa av det.

Vad är det bästa?

- Nå, att det blir färdigt. Och man kan säkert ha en fritidsbostad och vara skriven i Hangö, det lyckas många göra.

Fritidsbosatta uppskattas men staden kunde göra ett bättre jobb

Vänsterförbundets Birgitta Gran är glad över alla som vill vara i Hangö och hon vill hitta sätt att leva sida vid sida. Då hålls också fler butiker i staden.

Hon hoppas därför att det blir frid på udden igen.

- Det är viktigt med grannfred. I Hangö finns alla sorters människor och de ska kunna röra sig på samma områden. Man ska inte blanda sig allt för mycket i hur grannarna har det, säger Gran.

Hangös stadsdirektör Denis Strandell
Denis Strandell är Hangös nya stadsdirektör. Hangös stadsdirektör Denis Strandell Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Denis Strandell

De obundnas Eero Koli är mycket missnöjd med beslutande i kommunen. Han tycker att stadsdirektören Denis Strandell inte har anpassat sig till kommunens processer utan att Strandell beter sig som statsministern Juha Sipilä.

- Han är chef och bestämmer över allt. Han gör avtal med olika firmor och glömmer bort de förtroendevalda.

Där behövs också förtroendevalda som har gått med i det.― Birgitta Gran (VF) om Kolis kritik mot stadsdirektören.

Gran håller inte helt med Koli. Hon tycker att det inte är så enkelt att det bara beror på en tjänsteman. Politikerna har också ett ansvar.

- Där behövs också förtroendevalda som har gått med i det.

SDP:s Bernt Förström vill heller inte ge sommarinvånarna skulden för något.

- Om vi inte hade dem, skulle en fjärdedel av bostäderna i Hangö vara tomma. Det skulle vara katastrofalt. Bostadspriserna skulle vara ingenting.

Många kommuner skulle vara glada över de sommarinvånarna som Hangö har, menar Förström.

SFP:s Torbjörn Ekholm inflikar att han heller inte alls är missnöjd med sommarinvånarna utan med Hangö stads processer.

Politikerna är tjänstemännens arbetsgivare, men Sannfinländarnas Pekka Tuunanen har inga goda recept för hur Hangö ska få ordning på sina processer. Tuunanen tycker att bollen finns hos de stora grupperna i Hangö.

- Det är de största partierna som är avgörande.

En kvinna och en man vid ett bord.
KD har haft en plats i Hangöfullmäktige. Debatten leddes av Yle:s Pia Santonen. En kvinna och en man vid ett bord. Bild: Yle Kommunalvalet 2017,Kommunalval,Hangö,kjell sjöblom

Bernt Förström från det ena stora partiet SDP vet inte vad man i praktiken borde göra.

- Bra fråga. Det är inte så lätt att styra de där tjänstemännen. Det känns ibland att man kunde styra dem hårdare.

“Tjänstemännen borde bo i Hangö och träffa Hangöbor på torget”

Förström kan tänka sig att problemen beror på att många tjänstemän inte är Hangöbor och därför inte känner för Hangö så som politikerna gör.

Fullmäktigemöte i Hangö.
Hangö stadsfullmäktige. En del av kandidaterna tyckte att politikerna borde idka starkare styrning gentemot tjänstemannaledningen. Fullmäktigemöte i Hangö. Bild: Yle/Minna Almark Hangö,Västnyland,hangö fullmäktige

Eero Koli ger sin vana trogen ett enkelt svar på en komplicerad fråga.

- Politikerna är svaga.

SFP:s Torbjörn Ekholm svarar inte på frågan om politikerna är svaga. Däremot håller han med Förström om att sådana tjänstemän inte är lika bra som inte är i Hangö hela tiden utan jobbar en del av tiden på distans.

- Om man är med i Hangö som ledande tjänsteman så borde man träffa Hangöbor på torget på lördagar och se dem i ögonen eller i butiken på kvällarna och lite diskutera.

Han tycker det inte är bra om tjänstemannen efter arbetsdagen hoppar på tåget österut.

Varuboden-Osla på Teboiltomten: Var beredningen inte sant?

En del av kandidaterna tycker att de nya planerna för Teboilområdet invid järnvägsstationen hör till dem som staden sköter på ett säreget sätt.

Andelslaget Varuboden-Osla (VBO) beviljades i måndags (27.3) en planeringsreservering för området där de vill bygga ett litet affärscentrum plus en kallmack. Det innebär att en ny plan görs upp och under ett år har VBO ensamrätt till området.

S-market i köpcentret Lundi i Borgå.
Ska Varuboden-Osla ha ensamrätt till Teboiltomten nu? S-market i köpcentret Lundi i Borgå. Bild: Yle/Katarina Lind matbutik

Den mest högljudda kritiken kommer från Eero Koli som också motsatte sig beslutet i stadsstyrelsen. Han säger att Teboil inte har hörts.

- Staden har en översittartanke då man inte frågar ett bolag som Teboil.

Men i beredningen till stadsstyrelsens möte i måndags skrev tjänstemännen att Teboils avtal snart går ut och att de inte vill fortsätta. Men det är enligt Koli en sanning med modifikation.

Bernt Förström är liksom Koli och Gran medlem i stadsstyrelsen och han håller med om att allt inte var så entydigt som beredningstexten lät förstå.

- Det kom väl fram att det inte var så klart om de verkligen ville lämna platsen. Men samtidigt förbinder sig staden inte till något om man planlägger området. Inget säger att det med säkerhet är Osla som sedan får det.

Koli avbryter.

- Men Osla betalar ju. De betalar hela planeringen. Vi sköter bara förvaltningen.

Koli berättar vad stadsstyrelsens ordförande hade berättat: Teboil har meddelat att de vill fortsätta.

Obemannad bensinstation.
Många Teboilmackar har stängt. Också macken i Lappvik. Obemannad bensinstation. Bild: Yle/Petra Thilman Teboil,Teboil,teboil i hangö,Hangö

Förström frågar ändå om det sist och slutligen är vettigt att nöja sig med en kallmack utan personal.

Hur borde man då gå tillväga i sådana här fall?

- Man ska diskutera med dem som är inblandade, kräver Koli.

Borde staden då tacka ja till ett företag som kommer med ett förslag? Eller låta också andra företag komma med förslag?

- Det diskuterade vi en hel del, förklarar Birgitta Gran måndagens stadsstyrelsemöte.

Hon efterlyser bättre dialog.

- Överlag i planeringsprocesser måste vi bli bättre på att involvera alla möjliga olika parter och ha ordentliga diskussioner i början så att vi sedan i slutet inte står där med rumpan bar!

Kandidaterna i Hangödebatten 29.3.2017 diskuterade också varför asylsökande som får uppehållstillstånd lämnar Hangö. Också vårdfrågor och vårdreformen debatterades. Se hela debatten i videoklippen.

Yle Västnyland bjuder in partierna i regionens kommuner till valdebatt fem onsdagar i rad. Partierna får välja sin representant. På inbjudningslistan finns de partier som fick platser i valet 2012. Se hela debatten i videorna.Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland