Hoppa till huvudinnehåll

Historiskt bokslut i Närpes

Tre män går längs med huvudgatan i Närpes.
Närpes. Tre män går längs med huvudgatan i Närpes. Bild: Yle/Juho Karlsson Närpes,Österbotten,centrum

Bokslutet för 2016 går till historien som ett av de bästa i Närpes historia. Årsbidraget blev nästan 6,8 miljoner. När andra kommuner ökar lånebördan kan Närpes minska på lånen.

- Jag minns inte något liknande och jag har varit länge i politiken, säger stadsstyrelsens ordförande Olav Sjögård.

Årsbidraget landade på nästan 6,8 miljoner euro. Det är 3,3 miljoner bättre än väntat. Ekonomidirektör Kent-Ole Qvisén skriver att personalen har gjort en bra arbetsinsats. De har maximerat intäkterna och lyckats hålla kostnaderna nere.

Den största orsaken är förstås språkstatusändringen som gav 2,2 miljoner i ökade statsandelar. Men det finns en rad andra skäl till det goda resultatet.

Stadens service utnyttjades maximalt och verksamhetsintäkterna överskred budgeten med 1 miljon euro. Med verksamhetskostnaderna var det tvärtom. De underskred budgeten med 1,5 miljoner euro.

Köp av tjänster underskreds med 1,2 miljoner euro och kostnaderna för specialsjukvården underskreds med lika mycket. En gnutta mer än väntat flödade också in i skatter.

Allt det goda ledde till att Närpes faktiskt kunde minska på stadens skulder med 400 000 euro. Vid slutet av året var skuldbördan drygt 2 000 euro per invånare och det är under landets genomsnitt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten