Hoppa till huvudinnehåll

Hrachovinas mardrömskväll – Ilves mot superskräll

Tappara-Ilves.
Tappara är nere på knä i kvartsfinalserien mot Ilves. Tappara-Ilves. Bild: All Over Press Tappara,Ilves (Ishockey herrar)

Tappara är illa ute i slutspelet. Kvartsfinalderbyt mot Ilves håller på att sluta i en stor sensation. Lillebror vann igen – och nu kan man spela bort storfavoriten på fredag.

Det som absolut ingen trodde var möjligt håller på att ske. Tappara är på väg att rasa ur slutspelet med dunder och brak.

I kväll tog Ilves sin tredje seger i kvartsfinalserien i Tammerfors. Det betyder att grundserietian, som tog sig till kvartsfinalen via segern i den första slutspelsronden mot Ässät, kan avgöra i fredagens sjätte match.

Det vore en stor sensation. Tappara tog guld i fjol och vann grundserien i komfortabel stil den här vintern.

– VI har hela tiden vetat att Ilves är ett bra lag och nu vet vi förutsättningarna. Det är måsteseger på fredag. Vi vet vad som fungerar i vårt spel och litar på att det ger seger, säger Tapparas tränare Jussi Tapola till Nelonen Pro.

"Måste nolla läget"

En av de stora syndabockarna för Tappara i kväll var målvakten Dominik Hrachovina. Han släppte in två enkla mål under de första fem minuterna. Bland annat var han ute och såsade bakom egen kasse vid det andra målet. Se de två fullträffarna här.

Efter det tvingades Tappara jaga hela vägen. I mitten av den tredje perioden kvitterade man, men sedan satte Ilves både 3–2 och 4–2.

– Vi behövde en klar nivåhöjning jämfört med den senaste matchen. Starten hjälpte oss mycket. Nu måste vi nolla läget efter den här segern. Det är en stor utmaning för oss, säger Tapio Laakso till Yle.

Dominik Hrachovina.
Dominik Hrachovina. Dominik Hrachovina. Bild: All Over Press Dominik Hrachovina

KalPa klart för semifinal

Även grundserietvåan TPS är i stora problem. I måndags blev det en förlängningsförlust mot HIFK i Helsingfors och i kväll blev det stryk på hemmaplan.

HIFK, som också tog sig till kvartsfinal via den första slutspelsomgången, låg under med 2–0 men vände sedan. I den tredje perioden avgjorde den farliga kedjan med Joonas Rask, Roope Hintz och Juuso Puustinen.

HIFK leder nu med 3–2 i matcher och har chansen att spela bort TPS på fredag i Ishallen. Där har man tagit två segrar av två möjliga i kvartsfinalserien.

Läs kommentarer efter TPS-HIFK här!

Det första laget som är klart för semifinal är KalPa. Laget slog ut Pelicans med 4–1 i matcher. I den femte matchen rasade Pelicans ihop totalt. KalPa vann med hela 6–0.

I den fjärde kvartsfinalserien kopplade JYP ett litet grepp om en semifinalplats. Drygt fjorton minuter in i den första förlängningsperioden satte Mikko Kuukka segermålet mot HPK.

Resultat:

Tappara–Ilves 2–4 (1–2, 0–0, 1–2)
Mål: 0–1 Marcus Fagerudd (Juho Liuksiala, Santeri Vuoti), 0–2 Ville Meskanen, 1–2 Veli-Matti Savinainen (Otso Rantakari, Jan-Mikael Järvinen), 2–2 Sebastian Repo (Teemu Nurmi, Otso Rantakari), 2–3 Tapio Laakso (Otto Koivula, Teemu Rautiainen), 2–4 Aleksi Mustonen (Jerry D’Amigo, Tapio Laakso).
3–2 i matcher till Ilves.

KalPa–Pelicans 6–0 (3–0, 3–0, 0–0)
Mål: 1–0 Jesse Mankinen (Joonas Lyttinen), 2–0 Jaakko Rissanen (Juuso Riikola, Santeri Lukka), 3–0 Jyri Junnila (Balazs Sebok), 4–0 Jaakko Rissanen (Santeri Lukka, Jesse Mankinen), 5–0 Matias Myttynen (Balazs Sebok, Arttu Ilomäki), 6–0 Tommi Jokinen (Matias Myttynen, Joonas Lyytinen).
KalPa vidare med 4–1 i matcher.

TPS–HIFK 2–5 (2–0, 0–2, 0–3)
Mål: 1–0 Ilkka Heikkinen (Per Savilahti Nagander, Oskari Setänen), 2–0 Otto Nieminen (Topi Taavitsainen, Jonne Virtanen), 2–1 Mika Partanen (Miro Heiskanen, Corey Elkins), 2–2 Juha Jääskä (Juhamatti Aaltonen), 2–3 Joonas Rask (Juuso Puustinen, Roope Hintz), 2–4 Juuso Puustinen (Joonas Rask, Roope Hintz), 2–5 Roope Hintz.
3–2 i matcher till HIFK.

JYP–HPK 3–2 e. förl. (0–0, 1–0, 1–2, 1–0)
Mål: 1–0 Antti Suomela (Sami Niku, Nolan Yonkman), 1–1 Eero Somervuori (Joonas Lehtivuori, Sakari Manninen), 1–2 Henrik Forsberg (Eero Somervuori, Teemu Turunen), 2–2 Antti Suomela (Juha-Pekka Hytönen, Jani Tuppurainen), 3–2 Mikko Kuukka (Urho Vaakanainen, Janne Tavi).
3–2 i matcher till JYP.