Hoppa till huvudinnehåll

I dag ger hon blommor till världsmästarna – i framtiden kan hon själv vara världsmästaren

Edvina Langhoff är blomsterflickan under VM i konståkning i Helsingfors.
Edvina Langhoff är blomsterflicka under VM i konståkning i Helsingfors. Edvina Langhoff är blomsterflickan under VM i konståkning i Helsingfors. Bild: Yle/Carina Bruun VM i konståkning 2017,edvina langhoff

Ifall du följer med VM i konståkning som inleds på onsdag i Helsingfors, ska du kolla extra noggrant på 12-åriga Edvina Langhoff. Hon är en av dem som plockar upp publikens blommor från isen. Konståkningslöftet från Borgå siktar själv på ett framtida världsmästerskap.

- Det är jättespännande och nervöst att vara blomsterflicka. Det är så många som tittar, så lite press känner jag nog, säger Langhoff som har tid för en kort intervjupaus från konståkningsträningarna i Warrior arena i Esbo.

Det är första gången hon är blomsterflicka, men med tanke på att Langhoff tränar konståkning åtta gånger i veckan lär det inte gå tokigt.

- Jag vet inte hur nära jag får komma de stora stjärnorna, men jag antar att vi ger publikens blommor direkt till dem som tävlar eller så sätter vi dem i en påse som vi lägger på Kiss and Cry-bänken, säger Langhoff.

Edvina Langhoff tränar konståkning i Esbo.
Edvina Langhoff tränar åtta gånger i veckan i Esbo. Edvina Langhoff tränar konståkning i Esbo. Bild: Yle/Carina Bruun VM i konståkning,edvina langhoff

Vem är du speciellt sugen på att träffa?

- Jag har redan hälsat på Anna Pogorilaya från Ryssland och så skulle jag vilja träffa Evgenia Medvedeva för hon är nu världsmästare.

Uppträder på galan

Langhoff kommer inte bara att plocka upp publikens blommor och mjukisdjur från isen, utan också uppträda på avslutningsgalan på söndag.

- Vi uppträder i grupp och temat är Finland 100 år. Vi har på oss blåvita dräkter med blommor på. Och vi får vara på isen samtidigt som stjärnorna.

Hur känns det att uppträda på galan?

- Det är bäst, för då tittar alla på mig. Då när man hämtar blommor från isen ser kanske inte alla mig, utan de ser mest på den tävlandes poäng.

Världsmästare någon dag?

Och mera uppträdanden framför en stor publik lär det bli i framtiden. Langhoff storsatsar på en karriär inom konståkning. Även fastän det innebär att åka från Borgå till Esbo flera gånger om dagen.

- Det är ganska tungt att åka till Esbo varje gång, men samtidigt är det roligt att träna konståkning, berättar hon.

Langhoff började som femåring med konståkning i Borgå. I takt med att hon blev bättre och ville satsa mer började hon träna i Esbo.

Hon har redan haft framgångar och vunnit guld i flera tävlingar.

Vad siktar du på?

- Att bli världsmästare.

Helsingfors är värd för VM i konståkning den 29.3.2017-2.4.2017.