Hoppa till huvudinnehåll

I Raseborg får man rösta i bussen

Bokbussen i Raseborg fungerar som ambulerande vallokal.
Biblioteksbussen fungarar som valbuss till den 4 april. Under tiden går det inte att låna böcker i bussen. Bokbussen i Raseborg fungerar som ambulerande vallokal. Bild: Yle/Maria Wasström Vallokal,bokbussen i raseborg

Förhandsröstningen har inletts. I Raseborg går det bra att rösta också i bokbussen. Däremot går det inte att låna böcker i den så länge den fungerar som vallokal.

En del av de tidigare vallokalerna har dragits in. I stället lanserar staden Raseborg en valbuss som kör omkring i byarna under veckan fram till den 4 april.

Valbås i valbussen i Raseborg.
Så länge bokbussen fungerar som valbuss går det inte att låna böcker. Valbås i valbussen i Raseborg. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Vallokal,förhandsröstning,valbås

För den som annars anlitar bokbussen i Raseborg är det välbekanta ansikten som möter en i valbussen.

Carl-Magnus Blomberg sitter bakom disken som vanligt och språkar gärna med den som kliver på.

- Vi pratar allt annat än politik, skrattar Blomberg.

För att allt ska gå rätt till krävs det två valförrättare så Blomberg har fått sällskap av pensionerade bibliotekarien Kyllikki Qvarnström.

Carl-Magnus Blomberg
Carl-Magnus Blomberg har bytt bibliotekarierollen mot valförrättarrollen. Carl-Magnus Blomberg Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,carl-magnus blomberg

Längst bak i bussen har man inrättat ett valbås. Bakom en skärm får man plita ner numret på sin kandidat på valsedeln som sedan förses med stämpel och försluts i ett brunt kuvert.

Därefter ska både väljare och valförrättare underteckna en följesedel som i sin tur tillsammans med det bruna kuvertet försluts i ytterligare ett kuvert.

Valbås i valbussen i Raseborg.
Kandidaterna i Raseborg syns på skärmen i valbåset men väljare skrivna i andra delar av landet hittar information om sina kandidater i boken till vänster på bilden. Valbås i valbussen i Raseborg. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Vallokal,förhandsröstning,Kommunalvalet 2017,förtidsröstning

Så går förhandsröstningen till enligt alla konstens regler. Eftersom medborgare får förhandsrösta i vilken kommun som helst i landet sorteras de påskgula ytterkuverten innan de sedan skickas vidare med expresspost till respektive kommuns centralvalnämnd.

Fiskars fick agera provkanin

Valbussens premiär skedde på onsdagen (29.3) i Fiskars.

Den första som röstade var Blomberg själv. Han var däremot inte den enda.

Ett flertal väljare dök upp under de två timmar bussen stannade vid torget. En del av besökarna kände inte alls till valbussen i förväg men blev glatt överraskade av möjligheten att få rösta.

- Det här funkar utmärkt. Mera sådant här, säger Topi Vihermalmi som fått höra av sin fru att valbussen är på plats i Fiskars.

Han uppskattar servicen som valbussen erbjuder.

Topi Vihermalmi
Topi Vihermalmi tror att flera skulle anlita valbussen om de visste om att den fanns. Topi Vihermalmi Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Vallokal,vihermalmi

Unto och Otto Samola fick däremot gå hem med oförrättat ärende eftersom de sökt sig till bokbussen för att låna böcker. Någon förhandsröstning blev det inte heller eftersom Otto har som tradition att rösta på valdagen.

Untu och Otto Samola i bokbussen som för dagen är en valbuss.
Unto och Otto Samola hade tänkt låna böcker men det tillät inte datorsystemet. Untu och Otto Samola i bokbussen som för dagen är en valbuss. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,förhandsröstning,valbuss

Strax därefter kommer följande bibliotekskund som däremot bestämmer sig för att rösta i stället för att låna böcker. Någon rusning är det inte frågan om men en stadig takt av folk som dyker upp.

- Några kompisar hade delat informationen på Facebook så därför visste jag om det. Jag förstår att det inte kan finnas vallokaler på alla ställen, men på det här sättet så kan det ju det, säger en nöjd Lasse Lampenius.

Lasse Lampenius vid valbussen i Fiskars, Raseborg.
Lasse Lampenius fick höra om valbussen via Facebook. Lasse Lampenius vid valbussen i Fiskars, Raseborg. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,förhandsröstning,förtidsröstning

Raseborgs stad har informerat om valbussen både genom affischering och annonser i lokaltidningar. Informationen finns också tillgänglig på stadens webbplats, men många känner ändå inte till den.

Här hittar du all information om var och när du kan rösta i Raseborg.

Här hittar du alla kandidater som är uppställda i just din kommun och här kan du leta bland alla allmänna förhandsröstningsställen i landet. Du kan förhandsrösta var som helst i landet bara du kan styrka din identitet med ett fotografiförsett identitetskort. På valdagen kan du enbart rösta i din egen vallokal. Det går att rösta även utan meddelandekort, men kortet påskyndar valförrättningen.

Är du nyfiken på hur många som har förhandsröstat? På Justitieministeriets resultattjänst kan du följa med hur många som har förhandsröstat i din kommun. Sidan uppdateras varje timme.

Artikeln uppdaterades den 30.3.2017 klockan 14.39. Då ändrades förtidsröstning till förhandsröstning. Orsaken är att språkråden för Svenska Yle har uppdaterats.