Hoppa till huvudinnehåll

Konståkningsfesten kan börja!

Konståkaren Carolina Kostner gör ett saxhopp.
Tidigare världs- och europamästaren Carolina Kostner är tillbaka på tävlingsisarna. Konståkaren Carolina Kostner gör ett saxhopp. Bild: EPA/Martin Divisek Carolina Kostner,Konståkare,konståkning

Alla regerande världsmästare är på plats då världseliten samlas i Helsingfors efter en paus på 18 år. Med är också tidigare mästare som gjort comeback med sikte på OS 2018.

VM är säsongens viktigaste tävling för åkarna och speciellt viktig är den så här året före OS, då största delen av nationsplatserna till OS delas ut på basis av resultaten i VM. Det här är också sista gången alla möter alla före OS i Pyeongchang.

Under VM-veckan i Helsingfors får vi se 37 damer, 36 herrar, 32 isdanspar och 28 paråkningspar tävla. De har alla överskridit de tekniska poänggränser som det internationella grenförbundet ISU ställt upp. Det innebär att samtliga deltagare håller hög klass och att det inte alltid är segrarna som är de största publikfavoriterna.

Mogen tolkning mot tekniskt kunnande i damklassen

Italiens Carolina Kostner tog EM-brons i sin comeback på stortävlingsisarna i januari, men den tidigare världsmästaren och femfaldiga Europamästaren har idag inte riktigt den svårighetsgrad på sina program som de tio år yngre damerna har. Däremot är hennes skridskoteknik, hennes närvaro på isen, hennes koreografier och hennes tolkning av yppersta klass. Det är inte alltid segraren som gör det djupaste intrycket på åskådaren och för många representerar 30-åriga Kostners åkning konståkning då den är som bäst.

På damsidan finns det ändå en förhandsfavorit framom alla andra, 17-åriga ryskan Jevgenjia Medvedeva. Hon har vunnit alla tävlingar hon ställt upp i de senaste åren och är regerande världsmästare. Hon har de svåraste programmen, hon är en stark presentatör och hon misslyckas aldrig. En isprinsessa, jo, men inte en drottning.

Finland representeras av 17-åriga debutanten Emmi Peltonen, som gjorde en lovande stortävlingsdebut då hon blev elva i EM i januari. En plats bland de 24 bästa i kortprogrammet ger en plats i friåkningen, minimimålet för den lovande finländska mästaren, som trots sin unga ålder har ett sällsynt moget uttryck på isen.

Paråkarna som rör och berör

Ett av de stora utropstecknen under EM i januari var franska paråkarna Vanessa James-Morgan Cipres. Efter att i flera år legat nära medalj, men aldrig riktigt räknats in bland favoriterna, har de den här säsongen hittat rätt vad gäller uttryck på isen. Deras friprogram till Simon & Garfunkels Sound of Silence trollbinder publiken från början till slut och i EM belönades de med brons. Intensiteten i både koreografi och utförande i kombination med lyckade element lyfte deras program till oväntade höjder. VM är ändå en helt annan affär, då skickliga par från speciellt Kanada och Kina kommer med i leken. Fransmännen ligger dock på fjärde plats i säsongsbästastatistiken, medan regerande mästarna Meagan Duhamel-Eric Radford från Kanada ligger femma.

Paråkarna Vanessa James och Morgan Cipres i ett twistlyft.
Paråkarna Vanessa James-Morgan Cipres imponerade stort i EM i januari. Paråkarna Vanessa James och Morgan Cipres i ett twistlyft. Bild: EPA/Martin Divisek Vanessa James,morgan cipres

I paråkning representeras Finland av det finsk-kanadensiska paret Emilia Simonen-Matthew Penasse, som åkt ihop sedan augusti ifjol och gjort imponerande framsteg på väldigt kort tid. Paret lyckades överskrida de tekniska poänggränserna i sin första internationella tävling i februari, vilket innebär att Finland för första gången har deltagare i alla fyra tävlingskategorier i VM. Endast 16 par går till friåkningen, och med ovanligt många deltagande par, hela 28 stycken, känns det smått osannolikt att Simonen-Penasse skulle få åka sitt friprogram i Helsingfors.

Kvadrupelspecialisten Chen årets namn

I herrtävlingen har guldkampen de två senaste åren gått mellan träningskompisarna Javier Fernández från Spanien och Yuzuru Hanyu från Japan. Hanyu vann både VM- och OS-guld år 2014, men de två senaste åren har VM-titeln erövrats av femfaldiga Europamästaren Fernández medan Hanyu tagit silver.

I år har 17-åriga Nathan Chen från USA tagit klivet in bland de stora. Chen har en hopparsenal som ingen annan har och kommer till VM med den högsta säsongsbästanoteringen bland herrarna. I de fyra kontinenternas mästerskap i februari vann han guld före Hanyu och visade upp ett friåkningsprogram med hela fem kvadrupelhopp.

Konståkaren Nathan Chen efter prisutdelningen i Four Continents Championships.
Nathan Chen vann de fyra kontinenternas mästerskap i februari. Konståkaren Nathan Chen efter prisutdelningen i Four Continents Championships. Bild: EPA/Jeon Heon-Kyun Nathan Chen,konståkning,Konståkare

Chen gör liksom Finlands Valtter Virtanen VM-debut i Helsingfors. 29-åriga Virtanen har i flera år försökt klara VM:s tekniska poänggränser och lyckades äntligen göra det i år. Målet är att gå till friåkningen, vilket kan bli svårt i den tuffa tävlingen.

Två par värda guldet i isdans

I isdansen är kanadensarna Tessa Virtue-Scott Moir tillbaka på tävlingsisarna efter att ha stått över de två senaste säsongerna. Paret har vunnit både guld och silver i OS och vann medalj i VM sex år i rad mellan 2008-2013, två av dem guld. De två senaste åren har VM-titeln gått till fransmännen Gabriella Papadakis-Guillaume Cizeron, men i den enda tävling där de här två paren mötts i vinter gick segern till kanadensarna.

Bägge paren har tillfört isdansen något nytt och då de framför sina program glömmer man nästan att det mesta som ingår i programmen är obligatoriska element. Den ena rörelsen leder till den andra så att programmen känns som konstnärliga helheter snarare än tävlingsprogram. Det blir intressant att se om domarna lyckas se en nivåskillnad mellan paren.

Finlands Cecilia Törn-Jussiville Partanen gjorde ett djärvt drag efter EM i Tjeckien och bytte tillbaka till sin gamla fridans, då årets dans inte gett önskad utdelning. Tjugo par går till fridansen och paret hoppas förbättra sin placering från ifjol då de slutade på 18:e plats.

Isdansarna Gabriella Papadakis-Guillaume Cizeron uppträder under galan i EM i januari.
Gabriella Papadakis-Guillaume Cizeron är regerande världsmästare i isdans. Isdansarna Gabriella Papadakis-Guillaume Cizeron uppträder under galan i EM i januari. Bild: EPA/Martin Divisek Gabriella Papadakis,Guillaume Cizeron,isdansare,isdans

VM-tävlingarna pågår från onsdag till lördag. På söndag avslutas VM-veckan med den traditionella galauppvisningen. Yle TV-sänder alla avgöranden i direktsändning på TV2 och samtliga tävlingar kan ses från början till slut på Yle Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport