Hoppa till huvudinnehåll

Menföret blir värre än vanligt i Österbotten

Koskövägen i Korsholm
Arkivbild från Koskövägen i Korsholm. Koskövägen i Korsholm Bild: Yle/Sofi Nordmyr lervälling

Vägarna i Österbotten kommer att vara i sämre skick än vanligt under våren. Vägarna har lidit av vinterns milda och regniga väder.

Menföresperioden har börjat på vägarna. I Österbotten och Mellersta Österbotten förutspås svårare menföre än normalt, medan det blir genomsnittligt i Södra Österbotten.

Prognosen grundar sig på förvinterns väderleksförhållanden då grundvattenytan låg högt och vattnet frös till is i vägkonstruktionerna.

Hur svårt menföret blir beror mycket på vårens väderleksförhållanden. En långsamt framskridande, kylig vår med soliga dagar och eventuell nattfrost betyder att menföret blir lindrigare. Kommer våren snabbt med regn och mulna dagar blir menföret värre.

Vägarna har lidit den här vintern. Beläggningen har fått många skador såsom sprickor och hål. Därför måste hastighetsbegränsningar eventuellt utfärdas för de mest skadade avsnitten.

De som rör sig på vägarna bör iaktta försiktighet, framförallt på lågtrafikerade vägar. Dåligt vägskick och trafikproblem kan meddelas till Vägtrafikantlinjen på 0200 2100.

En karta över de vägar där menföret kan medföra viktbegränsningar hittas här.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten