Hoppa till huvudinnehåll

Nytt hopp för elefanter: Priset på elfenben har rasat i Kina

Konfiskerat elfenben i Kina har förstörts.
Konfiskerat elfenben i Kina har förstörts. Bild: EPA/WU HONG elfenben

Priset på elfenben har sjunkit drastiskt i Kina, efter att landet meddelade att det ämnar förbjuda elfenbenshandel. Det rapporterar organisationen Save the Elephants.

Enligt organisationens undersökning kostade ett kilo elfenben i Kina knappt 700 euro i februari. År 2014 låg kilopriset på närmare 2 000 euro.

Kinas 130 lagliga återförsäljare av elfenben har enligt undersökningen minskat på mängden elfenbensföremål och sänkt priserna. En del har slutat helt på grund av den minskade efterfrågan, och en del har ersatt elfenben med mammutben som hittats på Rysslands tundra.

I december meddelade Kina att handel med elfenben, samt hantering och bearbetning av elfenben förbjuds senast i slutet av år 2017. Fabrikerna som bearbetar elfenben ska stänga senast inkommande fredag. Återförsäljningen förbjuds senare i år.

Förbud, långsammare ekonomisk tillväxt och minskande korruption orsaker

Under de senaste åren har tiotusentals elefanter i Afrika dödats för att tillfredsställa efterfrågan på elfenben i Asien och i synnerhet i Kina.

Ordförande för Save the Elephants-organisationen, Iain Douglas-Hamilton konstaterar att det är en avgörande tid för elefanterna. När den lagliga handeln med elfenben tar slut i Kina förbättras elefanternas överlevnadsmöjligheter, tror han.

Elephants lock horns as they greet each other at dawn in the Amboseli National Park in southern Kenya, 09 October 2013.
Elefanterna utsätts för tjuvjakt, för deras värdefulla betar. Elephants lock horns as they greet each other at dawn in the Amboseli National Park in southern Kenya, 09 October 2013. Bild: EPA/DAI KUROKAWA afrikansk elefant

Förutom förbudet mot elfenbenshandel, tros prissänkningen i Kina också bero på att färre människor, till följd av att den ekonomiska tillväxten saktat ner, har råd att köpa dyra lyxartiklar.

Den minskande korruptionen har också påverkat, då representanter för näringslivet i mindre grad köper och ger elfenbensföremål i gåva åt tjänstemän.

Goda nyheter för Kenya

Kenya, som är ett centralt mål för tjuvjägare, har uttryckt glädje över rapporten.

- När efterfrågan på elfenben inte mera finns är det inte heller lika lockande att döda elefanter, säger Patrick Omondi, biträdande chef för Kenyas naturskyddsförvaltning.

Antalet elefanter i Afrika uppskattas till 420 000 – 650 000.