Hoppa till huvudinnehåll

Pampasveckan dag för dag för tre Vasastuderande

Joakim Gistö ordnar SYh-FIILIS race
Joakim Gistö firar sitt sjätte Pampas. Hans vecka blir en blandning mellan party och jobb. Joakim Gistö ordnar SYh-FIILIS race Bild: Yle/ Johannes Björkqvist pampas nationaldag 2017

I tisdags kickade Pampasfirandet i gång för många Vasastuderande! Det är just denna vecka som för många blir den vecka de kommer ihåg allra bäst från studietiden. Här berättar tre erfarna Pampasfirare om den kommande veckan.

Pampas nationaldag fyller 25 år i år. Detta firas med dunder och brak på nationaldagen, fredagen den 31 mars. Då kommer Linda Bengtzing och De Vet Du över potten från grannlandet och uppträder för festglada studerande från hela landet.

Men det är inte bara fredagen som är en festdag. Från och med tisdag framåt ordnas det allt från sitzer till musikevenemang, allt för att pampasdeltagarna ska ha det så roligt som möjligt.

Eftersom veckan är lång och evenemangen är många har vi bett tre stycken studerande berätta om deras vecka.

Joakim "Tolla" Gistö.

Snabbfakta om Joakim:
- 26 år gammal
- Firar sitt sjätte Pampas
- Hemma från Terjärv
- Studerar till diplomingenjör vid Åbo Akademi
- Stjärntecken: Skorpion
- Har minimala lilltår
- Tips och trix: Ät och sov ordentligt för att orka.

Joakims Pampasvecka:

Måndag:

- Jag är med och ordnar SYh-FIILIS race så måndagen går åt till att styra ihop det sista inför tisdagens tävling.

Tisdag:

- SYh-FIILIS RACE! Denna dag går ganska långt i arbetets tecken eftersom jag är verksam i SYh-FIILIS r.f:s styrelse. Det betyder att jag och de andra styrelsemedlemmarna håller i trådarna under dagen. Vi startar racedeltagarna varefter vi åker runt till de olika punkterna, svarar på frågor och hjälper till där det behövs. Efter målgången vid Oliver’s Inn hålls en chaufförstävling. Senare på kvällen ordnas After Race vid Leipätehdäs där prisutdelningen sker.

Onsdag:

- Onsdagen som är den så kallade ”mellandagen” bjuder på underhållning i musikens tecken. Själv ska jag försvara Oliver’s Inns heder i Rockföreningens Så skall det låta-tävling. Jag och min DJ-kollega Janina Kronlund möter Studentföreningen Brobyggarna och jag är säker på att detta kommer bli fenomenalt roligt och en kamp in i det sista.

Torsdag:

- Under Pampastorsdagen ordnas flera olika så kallade ”pre-pampassitzar”. Jag ska själv delta i Studentföreningen Filicias pre-pampassitz. Denna sitz har under en lång tid haft ett gott rykte om sig och brukar leverera år efter år. Efter sitzen beger sig sitzdeltagarna på eftersläpp till Leipätehdas där Bastupojkarna uppträder.

Fredag:

- Nationaldagen kommer att gå lugnt till för min del eftersom jag ska underhålla gästerna vid Oliver’s Inn under kvällen! På förmiddagen tänkte jag bege mig till torget för att se på Olympiaden sedan blir det nog att gå och vila upp sig och förbereda sig för kvällens jobbtur från kl. 20 och framåt.

Lördag:

- Lördagen är dagen då alla Pampasfirare beger sig till Smedsby UF på silliz! Detta gör icke denna herreman eftersom denna dag också går i arbetets tecken. Oliver’s Inn öppnar kl. 12 och festsugna sillizdeltagare strömmar in under eftermiddagen där ”tjohej och klackarna i taket” utan dess like utlovas. Efter jobbskiftet har jag tänkt runda av veckan med att gå och se på humorgruppen KAJs spelning vid Leipätehdas.

Linn Westerholm inviger Pampas med att delta i SYh-FIILIS race
Linn Westerholm ska vara med på evenemang från tisdag till lördag. Linn Westerholm inviger Pampas med att delta i SYh-FIILIS race Bild: Yle/ Johannes Björkqvist pampas nationaldag 2017

Linn Westerholm

Snabbfakta om Linn:
- 23 jordsnurr
- Firar sitt tredje Pampas
- Hemma från Grankulla
- Studerar till klasslärare på Åbo Akademi
- Stjärntecken: Vattuman
- Kan inte vissla
- Tips och trix: Kom i tid till evenemangen för att annars köar du massor. Dock brukar köandet vara väldigt roligt då man träffas massa folk. Drick mycket vatten!

Linns Pampasvecka

Måndag

- Under måndagen syr jag fast de sista halarmärkena och taggar till med vänner inför tisdagen och resten av veckan.

Tisdag

- Tisdagen blir en heldag för mig. Det börjar med SYh-FIILIS race och avslutas med SYh-FIILIS afterrace. Det blir andra gången jag deltar i racet och är taggad till tusen!

Onsdag

- På förmiddagen umgås jag med goda vänner och taggar till för kvällens evenemang, Så ska det låta, på Oliver's Inn. Jag är med i studentföreningen Brobyggarna och i år möter Brobyggarna två DJ:n från Oliver's Inn. Det kommer att bli en mycket spännande kamp.

Torsdag

- Under torsdagen kommer Brobyggarna att servera på FSLF:s pre-pampassitz på Leipätehdäs. Efter det så stannar vi för att se på Bastupojkarnas spelning.

Fredag

- Fredagen inleds med frukost på Havtornen. Sen tar vi oss sakta men säkert vidare till torget och ser på Olympiaden. Därefter blir det mellanfest på Havtornen och till sist ska vi dansa loss till tonerna av Linda Bengtzing och De Vet Du.

Lördag

- Under lördagen tar vi oss till bussarna som åker av och an till sillizen. Där blir det frulle och allsång till Das Dunderhonung. Därefter dansar vi bort det sista vi har i oss på Oliver's Inn.

Under bläckfiskdräkten hittar vi Fanny Gädda som deltar i SYh-FIILIS race
Fanny Gädda deltar i SYh-FIILIS race och har klätt ut sig till en bläckfisk. Under bläckfiskdräkten hittar vi Fanny Gädda som deltar i SYh-FIILIS race Bild: Yle/ Johannes Björkqvist pampas nationaldag 2017

Fanny Gädda

Snabbfakta om Fanny:
- Har byggt upp erfarenhet i 22 år
- Firar sitt fjärde Pampas
- Hemma från Smedsby
- Studerar till byggnadsingenjör på Novia
- Stjärntecken: Vädur
- Har fyra tavlor som hon har gjort av hennes gamla Gogos
- Tips och trix: Kolla igenom Facebook vilka evenemang som är går av stapeln och vilka dagar. Var med vänner och ha det kul. Ta ett kort med Pampasgrisen, det är ett måste.

Fannys Pampasvecka

Måndag

- Den lugnaste dagen. Förbereder mig mentalt inför SYh-FIILIS race.

Tisdag

- Mitt favoritevenemang under hela Pampasveckan: SYh-FIILIS race. Detta blir tredje året jag deltar. I år är jag chaufför och tvingas navigera med hjälp av mina fyra comrades.

Onsdag

- Onsdagen blir lugnare för min del. Jag har en del skola och sen ska jag ta mig en titt på Så ska det låta.

Torsdag

- Här har vi vilodagen. Laddar upp på torsdag inför fredagen och lördagen.

Fredag

- Åskans frulle vid Havtornen inleder fredagen. Därefter Olympiad på torget och mellanfest med härliga människor någonstans i Vasa. Rewell Center och kvällsfesten blir avslutning på denna dag.

Lördag

- Lördagen är ännu osäker. Silliz eller brunch hos goda vänner. Därefter dansas det sista loss.

X3M sänder live från Pampas Nationaldag

Den största finlandssvenska studentfesten Pampas Nationaldag fyllde 25 år. X3M sände kvällsfesten live. Också efteråt kan du se slutfesten här: Yle Arenan. På scen Linda Bengtzing och De Vet Du. Programledare My Tengström och Pernilla Karlsson.

Nyligen publicerat - X3M