Hoppa till huvudinnehåll

Rösta intill Frihetsstatyn

Förhandsröstning på torget i Vasa
Det var kö till röstningsstället på Vasa torg. Förhandsröstning på torget i Vasa Bild: Yle/Vasa Vasa,förhandsröstning,förhandsröstning,valdeltagande,val (samhälleliga händelser)

På onsdagen inleddes förhandsröstningen i kommunalvalet. Det var kö till det nyinrättade röstningsstället på Vasa torg inför öppningen klockan 10.

Det var Visit Vaasa, som hyr ut kiosken på torget, som i fjol tog kontakt med staden och föreslog att röstning kunde ordnas centralt. Vanligtvis är medborgarinfon i Vasa huvudbibliotek det mest centrala röstningsstället.

- Vi kom hit vid niotiden för att ställa i ordning. Före klockan tio var det folk här och ryckte i dörren och sen dess har vi haft kö, säger Monica Rabb på Visit Vaasa.

I förhandsröstningen går det att avlägga sin röst på vilket som helst röstningsställe i landet. Det enda som behövs är ett identitetsbevis med fotografi, till exempel körkort.

- Vi har haft väljare från Helsingfors och från Åbo här, säger Rabb.

 • Bort med munkavlen - nu får tyska läkare säga att de utför aborter

  De får däremot inte ge mer detaljerad information om abort.

  Den tyska regeringen har enats i en stor tvistefråga, huruvida läkare får "göra reklam" för att de utför aborter. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater har länge motsatt sig en ändring av strafflagens paragraf 219a, men på torsdag blev det en kompromiss med socialdemokraterna.

 • Talman Risikko försvarar grundlagsexperterna: "De gör sitt jobb"

  Mötet med experterna var konstruktivt enligt Risikko.

  Bra och konstruktiva diskussioner, det konstaterade riksdagens talman Paula Risikko (Saml) efter mötet med grundlagsexperter på torsdag kväll. Enligt Risikko var alla på mötet eniga om att processen i riksdagen har skötts precis som den ska.

 • Känslosamt VM-brons till Mari Eide, som miste sin syster i somras: "Ida är med mig"

  Mari Eide gjorde VM-debut och vann ett brons i sprint.

  Skidsäsongen 2018-2019 har varit allt annat än lätt för norskan Mari Eide, som i slutet av sommaren förlorade sin syster i en tragisk sjukdomsattack. På den första VM-dagen tog Mari Eide ett överraskande VM-brons i Seefeld. "Det är en seger för hela familjen" säger Eide till SVT.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten