Hoppa till huvudinnehåll

Rösta intill Frihetsstatyn

Förhandsröstning på torget i Vasa
Det var kö till röstningsstället på Vasa torg. Förhandsröstning på torget i Vasa Bild: Yle/Vasa Vasa,förhandsröstning,förhandsröstning,valdeltagande,val (samhälleliga händelser)

På onsdagen inleddes förhandsröstningen i kommunalvalet. Det var kö till det nyinrättade röstningsstället på Vasa torg inför öppningen klockan 10.

Det var Visit Vaasa, som hyr ut kiosken på torget, som i fjol tog kontakt med staden och föreslog att röstning kunde ordnas centralt. Vanligtvis är medborgarinfon i Vasa huvudbibliotek det mest centrala röstningsstället.

- Vi kom hit vid niotiden för att ställa i ordning. Före klockan tio var det folk här och ryckte i dörren och sen dess har vi haft kö, säger Monica Rabb på Visit Vaasa.

I förhandsröstningen går det att avlägga sin röst på vilket som helst röstningsställe i landet. Det enda som behövs är ett identitetsbevis med fotografi, till exempel körkort.

- Vi har haft väljare från Helsingfors och från Åbo här, säger Rabb.

 • Philip Järvenpää fortsätter dominera Vegatoppen

  Jakobstadsmusikern fortfarande etta.

  Inget verkar stoppa Philip Järvenpää som funnits på den finlandssvenska hitlistan sedan början av november 2018. Hur kommer det att gå för veckans nya utmanare, Susann Sonntag och Charlotta Kerbs feat. Es-Ow Diato?

 • Vilda 5 år, unik och finlandssvensk

  Hon är huvudkaraktär i en ny serie som ingår i BUU-klubben.

  Ingen annan erbjuder finlandssvenska tv-serier där finlandssvenska småbarn känner igen sig och hör sitt eget språk. Därför visar BUU-klubben just nu två helt nya sådana: Vilda och Tandfen.

 • Charlotta Kerbs sprider ett medmänskligt budskap

  Aktuell med ny musik i Vegatoppen.

  Charlotta Kerbs är redan ett etablerat namn inom de finlandssvenska musikkretsarna. Hon har samarbetat med namn som Armadis Rama, Rickard Eklund och The Napkins. Nu är Kerbs aktuell med ett nytt intressant projekt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten