Hoppa till huvudinnehåll

Sticka handledsvärmare med Finland 100 år-mönster

Pulsvärmare med blommor, svanar och granar
Pulsvärmare med blommor, svanar och granar Bild: Yle/Lee Esselström stickning,Strömsö (tv-program)

Sticka handledsvärmare med det här mönstret som Lee gjort med utgångspunkt i de bidrag som skickades in i efterlysningen "Hjälp oss förena Finland i ett stickmönster".

Läs mer om alla bidrag som kom in här..

Vill du göra halsvärmaren hittar du mönstret här..

Här kan du läsa mer om efterlysningen och bakgrunden till projektet.

Kvinna med stickad halsvärmare och stickade handledsvärmare.
Lee med halsvärmare och pulsvärmare i matchande Finland 100 år mönster Kvinna med stickad halsvärmare och stickade handledsvärmare. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Lee Esselström,stickning

För att sticka handledsvärmare behöver du:
 • Garn i vitt, grönt, blått. Jag använde ett New Merino (mulesingfri uppfödning) med sträckning 166m/100g Aran weight.
 • Stickor som passar till garnet. Jag använde 5 strumpstickor 4,0 mm.
 • Stoppnål
 • Sax

Stickfasthet:
Kontrollera din stickfasthet och anpassa efter behov. Obsververa att arbetet alltid krymper ihop mera när man använder två eller flera färger samtidigt.

Min stickfasthet här är 18 m på 10 cm. Den färdiga handledsvärmaren är 21 cm i omkrets och 20 cm hög. Den är ganska stor för mig som har storlek S och handledsomkrets 12 cm så har du tätare stickfasthet så kommer de säkert att passa även om du är större.

Gör så här:
1. Lägg upp 40 m med blått garn.
2. Börja med en pilrand, sk lettisk fläta. Den görs så här:
Varv 1. Sticka ett varv räta maskor med varannan maska blå och varannan vit utan att tvinna tråden på baksidan.
Varv 2. Lägg nu båda garnen framför arbetet. Sticka aviga maskor med samma färg på tråden som maskan under. När du byter färg tvinnar du alltid tråden åt samma håll. Lyft alltså alltid nya färgen över den du nyss stickat.
Varv 3. Sticka på samma sätt med aviga maskor - med samma färg på tråden som maskan under och med trådarna fortfarande framför arbetet. Tvinna dock trådarna åt motsatt håll. Nu tar du alltså alltid garnet under föregående färg.

Pilarna kommer nu att peka åt vänster. Vill du att pilarna pekar åt höger så svänger du på varv 3 och 2 så att du tvinnar åt motsatt håll.

Här kan du se video på hur pilranden stickas:


3. Nu börjar slätstickningen. Lägg tillbaka trådarna på baksidan av arbetet och sticka alltid räta maskor. Följ mönstret på bilden här eller skriv ut mönstret i PDF form här. Mönstret visar hela slätstickningen mellan pilvarven nertill och upptill. Mönstret upprepas 4 ggr på bredden.

Stickmönster med färgade rutor
Mönster till pulsvärmaren. Upprepa 4 ggr efter varandra på bredden. Stickmönster med färgade rutor Bild: Yle/Lee Esselström stickning,Strömsö (tv-program)

Tips för nybörjare:
Det är svårt att sticka mönster med långa färghopp, det blir lätt för spänt eller för löst. Tvinna därför garnet runt på baksidan på det varv där du använder två färger. Jag rekommenderar också att du sätter in några extra blå maskor för att markera t. ex. vingen på svanen eftersom det är svårt att sticka mer än fyra maskor på raken av samma färg. På samma sätt kan man sätta in vita maskor mitt på granens stamm, där det annars är långt samma färg.

4. Avsluta med ett pilvarv stickat som ovan.
5. Avmaska med vitt garn.
6. Fäst garnändorna.
7. Sticka en till likadan.
8. Fukta arbetet och lägg det plant att torka.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.