Hoppa till huvudinnehåll

Tuula Sarotie: RSO synligare än någonsin på Yles kanaler och världen över under sitt jubileumsår

Bild av Tuula Sarotie som är intendent för RSO.
Bild av Tuula Sarotie som är intendent för RSO. Bild: Jukka Lintinen Radions symfoniorkester,Tuula Sarotie

Radions symfoniorkester (RSO) grundades som en radioorkester bestående av tio musiker samma år som självständiga Finland fyllde tio år. År 2017 är med andra ord också vårt jubileumsår. Därför är det på sin plats med en liten översikt över orkesterns verksamhet och framtid.

I dag har vi de största publikmängderna i historien både i konsertsalarna och via medier. Vi har en exceptionellt nyfiken, fördomsfri och kvalitetsmedveten publik som vi kan erbjuda ett mångsidigt och varierande utbud. Såväl Lutoslawski som Raitio drar fullt hus.

90-åriga RSO:s verksamhet utvecklas nu enligt orkesterns nya strategi. I den ingår den första RSO-festivalen som ordnas i januari 2018. Temat för festivalen är en av giganterna inom den västerländska konstmusiken: Beethoven. Under festivalen ordnas det orkesterkonserter, opera, kammarmusik, diskussioner, film och solokonserter kring olika Beethoven-teman, bland annat frihet, broderskap, passion, revolt, utanförskap, Wien, ”patienten Beethoven” och Zeitgeist.

Genom partnersamarbeten har våra musiker fått tillgång till gamla italienska värdefulla instrument som ger orkesterns klang ytterligare en dimension, även detta enligt strategin. Jag hoppas att intresset för att investera i instrument ytterligare ökar i Finland. Detta är en win-win-win-situation i dess rätta bemärkelse.

RSO syns i tv på två kanaler

Turnéverksamheten under inkommande säsong återspeglar orkesterns och dess chefsdirigents internationella status. Vi har fått inbjudan till en omfattande konsertturné som besöker Berlin, München, Köln, Heidelberg, Zaragoza och Madrid våren 2018. I medierna är vi också en stark internationell aktör eftersom Yles samarbetspartner, EBU-bolagen och bland annat Arte och Mezzo, förmedlar våra konserter till miljontals lyssnare.

Omstruktureringen av Yles tv-utbud och kanalplatsen Yle Teema & Fem som startar i april ger också RSO ny synlighet. Jag förstår att vissa är besvikna över att Teemas populära direkta tv-sändningar flyttar över till webben, till kanalen Teema på Yle Arenan. Jag tror ändå att besvikelsen lägger sig när hela RSO:s mediepaket öppnas som en ännu större helhet på Yles kanaler. Vi finns med i Teemas tv-tablå varje veckoslut och nästa höst också på TV1, och naturligtvis i direktsändningar på webben och i radio precis som tidigare. Yle kommer också att sända en tv-dokumentär i två delar med temat finländsk modernism där bland andra Merikanto, Raitio, Klami och Pingoud presenteras.

100-åriga Finland behöver framgångssagor. I all sin verksamhet strävar 90-åriga RSO efter att den finländska konstmusiken ska vara en av dem även framöver.

Tuula Sarotie
Intendent för RSO