Hoppa till huvudinnehåll

Två Hangöföretagare dömdes till fängelse för grovt skattebedrägeri

Ingången till en skattebyrå.
Domstolen anser att företagarna flyttade pengar från ett företag till ett annat för att kringgå skatt. Ingången till en skattebyrå. Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen skatt,skattebyrå,beskattning,ekonomi

En 65-årig far och hans 37-årige son har i Västra Nylands tingsrätt i Raseborg dömts till villkorligt fängelse för grovt skattebedrägeri och grovt bokföringsbrott. De dömdes också till att jämte räntor betala drygt 75 000 euro i utebliven källskatt och drygt 3 300 euro i obetalda socialskyddsavgifter till Skatteförvaltningen.

Fadern dömdes till ett år villkorligt fängelse medan sonen dömdes till 10 månader villkorligt fängelse. De ansvarar tillsammans för att pengarna betalas till skattemyndigheten.

Det grova skattebedrägeriet skedde under perioden 12 februari år 2008 och 31 januari år 2009. Det grova bokföringsbrottet gäller för hela år 2008.

Flyttade pengar från ett företag till ett annat

Fallet handlar om ett byggföretag med verksamhet på olika byggen runt om i Finland. Sonen verkade som vd och styrelsemedlem i företaget och han hade adress i Hangö. Också företagets hemort var i Hangö.

Trots att sonen hade en stark formell ställning i företaget hade fadern bestämmande inflytande i företaget. Det innebär alltså att han de facto har fattat beslut i bolaget. Därför är hans dom strängare än sonens. Sonen var ändå medveten om verksamheten.

Enligt tingsrätten har företagarna kringgått skatter genom att påstå att de underleverantörer som jobbar för företaget skulle vara anställda via ett estniskt bolag. Det estniska bolaget ägdes av sonen, men också där har fadern haft bestämmande inflytande.

Pengar har därför flyttats över till det estniska bolaget, men inte heller i det estniska bolaget finns det i bokföringen bevis för att fadern och sonen skulle ha betalat skatt eller socialskyddsavgifter.

Därför anser domstolen att det är klart att fadern och sonen har betalat ut löner svart och sedan flyttat över pengar från ett bolag till ett annat för att kringgå skatter.