Hoppa till huvudinnehåll

Wunderkinder är årets bästa föreställning - pris också till finlandssvenskt publikarbete och story sharing

Edith Holmström och Robert Kock i Wunderkinder med Teater 90°.
Skådespelarna Edith Holmström och Robert Kock i Teater 90°'s föreställning Wunderkinder. Edith Holmström och Robert Kock i Wunderkinder med Teater 90°. Bild: Katri Naukkarinen robert kock,Wunderkinder

Flera finlandssvenska teaterkonstnärer belönades på teaterbranschens Thaliafest på tisdag kväll. Wasa teaters publikarbetare, Teater Universums projekt Story sharing där publik och konstnärer delar berättelser samt Wauhaus och Teater 90°'s föreställning Wunderkinder fick pris.

Thaliafesten är teaterbranschens gemensamma prisutdelningsgala där konstnärer som har utmärkt sig inom teater, dans och cirkus under det gångna året belönas.

Den finlandssvenska fria gruppen Teater 90° och Wauhaus fick pris för sin kritikerrosade föreställning Wunderkinder.

Foto från Wunderkinder med Teater 90°.
Skådespelarna Markus Riuttu, Ida Kuningas och Edith Holmström i Wunderkinder. Foto från Wunderkinder med Teater 90°. Bild: Katri Naukkarinen edith holmström,Iida Kuningas,Wunderkinder

Wunderkinder handlar om modernt arbetsliv i den kreativa branschen och påminner på ett underhållande och avslöjande sätt om människovärdet i ett samhälle där företagsekonomiskt tänkande styr. Pjäsen är skriven av Johannes Ekholm och regisserad av Anni Klein.

Juryn beskriver Wunderkinder som en konstnärlig pärla och ett bevis på att teaterkonsten utvecklas utgående från teaterskaparnas förmåga att göra intelligenta, noggranna och detaljerade observationer om fenomen i vår vardag och spetsa till dem till övervägd kritik.

Teater 90° är en finlandssvensk fri grupp som grundades 2006 och jobbar med nyskrivna texter eller nyskapande arbetsmetoder.

Seela Sella årets skådespelare

Foto från Kaksi matkaa Israeliin på Nationalteatern.
Skådespelaren Seela Sella har jobbat med teater i över 50 år. Foto från Kaksi matkaa Israeliin på Nationalteatern. Bild: Johnny Korkman Seela Sella,Jonna Järnefelt,kaksi matkaa israeliin,Finlands nationalteater

Juryn belönade också tre andra föreställningar. Maa-Tuska av Teater Universum och Aurinkoteatteri, Vaimoni, Casanova, av Kuopion kaupunginteatteri och Tanssiteatteri Minimi samt Tavallisuuden aave av Q-teatteri.

Riihimäen Teatteri utsågs till årets teater och Niina Hosiasluoma samt Seela Sella till årets skådespelare. Regissörerna och dramaturgerna delade ut sitt branschpris till teaterkonstnären Hanna Kirjavainen för hennes egenartade arbete som ständigt simmar motströms.

Barn- och ungdomsteaterpriset gick till Tampereen Työväen Teatteris och Teatteri Siperias uppsättning av Tove Appelgrens pjäs ”Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus”. Pjäsen behandlar frågor som är aktuella för samtidens barn och som ibland kan kännas svåra. Juryn tyckte att föreställningen tog upp ämnena finkänsligt och djupt.

Föregångare i publikarbete på Wasa teater

Nina Dahl-Tallgren och Sarah Bergkulla vid Wasa Teater.
Nina Dahl-Tallgren och Sara Bergkulla på Wasa teater. Nina Dahl-Tallgren och Sarah Bergkulla vid Wasa Teater. Bild: Foto Wasa Teater/Frank A Unger. Bergkulla,sarah bergkulla

Wasa teaters publikarbetare fick också pris. Nina Dahl-Tallgren och Sarah Bergkulla belönades för att ha fått regionens barn och unga att tänka på identitetsfrågor och se framtiden genom historien.

Dahl-Tallgren och Bergkulla beskrivs som uppfinningsrika, samarbetande och envisa eldsjälar som vågar lita på att barn och unga hittar svar och kan behandla sina egna känslor. Duon har också hittat på ett nyttigt verktyg för publikarbete med barn och unga, de så kallade känslokorten.

Delade berättelser hos Universum

Story Sharing Cafés logo.
Story Sharing Cafés logo. Bild: Teatersammanslutningen Universum universum (teatern)

Teatersammanslutningen Universum står för årets teaterdåd. Det är teatersammanslutningens koncept för att dela berättelser, Story Sharing Café, som fick pris. Caféet samlar nyfinländare, asylsökande och infödda finländare för att tala och dela sina berättelser.

"Tack Universum! Ni gör världen till en plats där det är lättare att andas!", löd motiveringen.

Thaliafesten, som tidigare gick under namnet Thaliagalan, arrangeras av Teaterorganisationernas centralförbund i samarbete med de branschvisa organisationerna.

Artikeln uppdaterad 30.3.2017 kl 11:18 Med stycket om vem som fick barn- och ungdomsteaterpriset.

Läs också