Hoppa till huvudinnehåll

Yle Teema och Yle Fem får erkännande för sina filmutbud

Höstsonaten (12)
Höstsonaten (12) Bild: Personafilm liv ullman som eva

Filmavdelningen vid Finlands kritikerförbund rf (SARV) ger kanalerna Yle Fem och och Yle Teema ett erkännande för sina filmutbud.

Priset gavs till Johan Förnäs, Vesa Nykänen och Kati Sinisalo som ansvarar för filminköp och filmutbudet. Priset är ett diplom som efter övervägande ges till personer eller institutioner som filmkritikerna anser att på ett betydelsefullt sätt förbättrat deras arbetsvillkor och främjat filmkulturen.

I motiveringarna sägs det att Yle Teema - i dagens tv-utbud av dussinvara och snabbrepriser - utmärker sig som en oersättlig kvalitetsgarant och en av tevens mest betydelsefulla filmkanaler. Teemas högklassiga filmutbud från klassiker till nya konstfilmer samt den årligen förekommande filmfestivalen får beröm.

“Det känns fantastiskt att en så kritisk instans ger oss beröm av den här kalibern! Det är klart att det här också förpliktar oss att i kommande förändringar bevara filmutbudets kvalitet på åtminstone samma nivå som i dag - och kanske också höja det en aning”, säger Kati Sinisalo som är producent på Yle Teema.

“Tack också till Teema, som på ett målmedvetet sätt under hela sin existens har gjort det möjligt att erbjuda sådant filmutbud på tv, som ingen annan finländsk tv-kanal - och verkligt få i världen - har kunnat erbjuda”, säger programinköparen Vesa Nykänen.

Yle Fem får bland annat beröm för att visa både historiskt och nyaste nytt inom nordisk film. Enligt prismotiveringarna kompletterar detta på ett betydande sätt Yles utbud av kvalitetsfilm. Johan Förnäs ansvarar för inköp av Teemas nya konstfilmer och Fems nordiska filmer och är tacksam över priset.

“Det känns fint att vårt långsiktiga arbete för att lyfta fram kvalitetsfilm får erkännande. Det inspirerar också till att fortsätta.”