Hoppa till huvudinnehåll

Ann-Christin Lyhty får huvudvärk av sin arbetsplats på Borgå stad

Ann-Christin Lyhty i Borgå.
Ann-Christin Lyhty har fått symptom av inneluften i Telehuset i Borgå. Ann-Christin Lyhty i Borgå. Bild: Yle/Katarina Lind ann-christin lyhty

Telehuset, där delar av Borgå stads förvaltningspersonal arbetar, har problem med inomhusluften.

Anställda i huset lider av olika symptom som är relaterade till problemen.

- På eftermiddagen vill rösten fara och när jag ska prata i telefon börjar jag hosta. Symptomen försvinner när jag har varit fyra veckor på semester. Efter semestern går det bra att vara någon dag på jobb och sedan börjar det igen, säger Ann-Christin Lyhty, lönesekreterare vid Borgå stad.

Lyhty har haft symptom ungefär sedan 2013. Hennes avdelning började jobba i huset 2012. Hon hade inte haft symptom förrän hon började jobba i Telehusets första våning.

- De upptäckte vattenläckage från ett värmeelement, och här torkades lite. Men när limlukten försvann så kände man igen att här luktade mögel. Här luktar mögel när jag har haft dörren till mitt rum stängd en stund, säger hon.

Hur påverkar det här ditt mående och ditt arbete?

- Man blir hemskt trött av det här. Och så får jag ofta huvudvärk, på det viset påverkar det.

Ingång till Telehuset i Borgå.
Stadens anställda jobbar i Telehuset. Ingång till Telehuset i Borgå. Bild: Yle/Katarina Lind borgå

"Någon tidtabell har vi inte fått"

Hon har anmält skriftligt om sina symptom till arbetshälsovården, och meningen är att hon ska gå på kontroll. Lyhty har också hört om andra personer som lider av inneluften.

- Åtminstone på vår avdelning finns 2-3 personer som har symptom.

Då Yle Östnyland besöker en annan våning i huset berättar en anställd om att också hon har haft symptom. Inneluftsproblemet är bekant bland olika anställda i huset.

Har ni fått något svar av staden på vad man tänker göra åt problemet?

- För flera månader sedan fick vi se planer för åtgärder som ska göras, men någon tidtabell har vi ännu inte fått, säger Lyhty.

Hur känns det att allt är så öppet?

- Inte känns det ju bra inte.

Telehuset i Borgå.
Telehuset i Borgå. Telehuset i Borgå. Bild: Yle/Katarina Lind borgå

Problem med fasadkonstruktionen

Lyhtys förman tycker inte om att Lyhty jobbar kvar i sitt rum och har föreslagit att hon flyttar till ett annat rum. Det skulle ändå kräva att flera personer sitter i samma rum.

- Jag jobbar hellre så att jag har dörren öppen och försöker få luften att cirkulera. Det är ganska störande i det här jobbet att sitta två personer i samma rum, eftersom vi har samtal och kunder. Jag har väntat på att här ska vidtas åtgärder i huset.

Från Borgå stads sida konstaterar projektchef Tony Lökfors att det stämmer att byggnaden har problem med inneluften. Han tror att den senaste inneluftsanmälan om Telehuset har gjorts under fjolåret.

Närmare uppgifter om antalet anmälningar har projektchef Pekka Koskimies, säger Lökfors.

- I fjol somras har det gjorts en större undersökning och på basis av den har det fattats beslut om åtgärder. Det är problem med fasadkonstruktionen, men tidtabellen för åtgärderna känner lokalitetsdirektören bättre till, säger Lökfors.

Ventilationskanalerna ska putsas i år

Ventilationskanalerna i huset ska putsas under det här året. Där jobbar för tillfället stadens tjänstemän, till exempel löneräknare, ADB-anställda, personal från centralen för förvaltningstjänster och tjänstemän från social- och hälsovårdssektorn.

Yle Östnyland har inte lyckats få tag på varken projektchef Pekka Koskimies, som är den person som tar emot anmälningar om inneluften, eller lokalitetsdirektör Börje Boström för en kommentar om tidtabellen för arbetena och omfattningen av problemet.

Telehuset i Borgå.
Huset finns på Stadshusgatan 5 i Borgå. Telehuset i Borgå. Bild: Yle/Katarina Lind borgå

Läs också