Hoppa till huvudinnehåll

Blom- och örtbänk

Det här är en bänk som man kan sitta på och odla i - allt i en förpackning. Dessutom är den lätt att bygga själv.

Material till bänken:

  • 2 st plankor som är 5 cm tjocka och ca 15 cm breda
  • 5 st rundstavsbitar som är 15 cm långa och ca 20 mm tjocka
  • 2 stora krukor av betong eller järn, stadiga och lika höga

Gör såhär:

  • Såga till plankorna i lämplig längd.
Tall planka
Tall planka Bild: yle/Strömsö bänkar,möbler,Strömsö (tv-program)
  • Rita ut cirkeln (så att den passar till krukorna).
Ritar ut cirkel på träplanka
Ritar ut cirkel på träplanka Bild: yle/Strömsö bänkar,möbler,Strömsö (tv-program)
  • Såga ut cirklarna.
Sågar med pendelsåg
Sågar med pendelsåg Bild: yle/Strömsö bänkar,möbler,Strömsö (tv-program)

Utsågad cirkel
Utsågad cirkel Bild: yle/Strömsö bänkar,möbler,Strömsö (tv-program)
  • Borra 5 hål för tappar mellan plankorna (mät noggrant).
Borrat hål för tappar
Borrat hål för tappar Bild: yle/Strömsö bänkar,möbler,Strömsö (tv-program)
  • Limma ihop tappar och plankor.
Limmat tappar och sätter ihop plankorna
Limmat tappar och sätter ihop plankorna Bild: yle/Strömsö bänkar,möbler,Strömsö (tv-program)
  • Skruva fast små klossar under plankorna så att bänken hålls på krukorna.
Spikar stödklossar under plankor
Spikar stödklossar under plankor Bild: yle/Strömsö möbler,bänkar,Strömsö (tv-program)
  • Odla
Jim planterar örter
Jim planterar örter Bild: yle/Strömsö bänkar,möbler,Strömsö (tv-program)
  • Sätt plankorna på krukorna och så är bänken klar.

Jag har byggt många bänkar genom åren, här ser du några av dem:

  • Åbo Akademi leder miljonprojekt kring solceller

    Målet är att utveckla billiga och hållbara solceller

    Jane och Aatos Erkkos stiftelse har beviljat 997 000 euro till ett finländskt konsortium för forskning och utveckling av framtidens perovskitsolceller.

  • Internt slagsmål i Bulls – kan betyda mera speltid för Markkanen

    Det kokar i Chicago Bulls trupp dagen innan säsongsstarten.

    Det hettade rejält till på Chicago Bulls träningar i tisdags, mitt under lagets förberedelser inför den stundande NBA-säsongen. Lauri Markkanens lagkamrater Nikola Mirotic och Bobby Portis rök ihop med varandra med följden att den förstnämnde togs in på sjukhus.

  • Matias Strandvall: "Mitt mål är inte att nå OS"

    Flytten till Vasa gav förbättrade träningsförhållanden.

    Cirkeln har slutit sig för skidåkaren Matias Strandvall. Han har återvänt till sina rötter i Vasa och Vörå och har fullt fokus på att ta revansch för OS-missen 2014. Men målet är inte att bara nå OS.

  • Borgåprofilen Joakim "Jocke" Lybeck är död

    Lybeck drev i flera år den legendariska Bar Mary

    Den omtyckta och kända Borgåprofilen Joakim Lybeck har avlidit i en olycka på måndag kväll. Han var politiker för De gröna, aktiv inom musiklivet i Borgå och jobbade med integration av invandrare.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Pumpagryta med grön curry och kokos

    Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

    En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

  • Reflexbälten och andra reflextips

    Dekorera med korsstygn i tusch.

    Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid