Hoppa till huvudinnehåll

Därför vill Putin till Finland - vi har ingen rysskräck

ambassadör Harry Helenius i sin stol
ambassadör Harry Helenius i sin stol Bild: Yle/Bengt Östling ambassadörer,Harry Helenius,Ryssland,Sverige,diplomatiska förbindelser

Finlands president Sauli Niinistö har träffat sin ryske kollega i Archangelsk i Ryssland. Presidenterna Niinistö och Putin verkar att mötas allt oftare - trots att EU egentligen bojkottar Ryssland.

Ambassadör Harry Helenius säger att Finland är i en speciell situation i och med att vi är gränsgrannar. Helenius har verkat som Finlands ambassadör både i Moskva, Stockholm och Berlin.

- Det vore dumt att inte ha kontakt med sin granne säger han.

Helenius konstaterar att det här året är speciellt då Finland firar 100 år och Putin har lovat komma hit. Nu blir det kanske ytterligare ett möte, då med president Trump.

Han konstaterar att EU:s inställning just nu är att man inte ska ha kontakt med Ryssland överhuvudtaget. Ändå är det många länder som har kontakt, bland dem Finland.

Finland i speciell situation

- Finland är i en speciell situation i och med att vi är gränsgrannar. Det vore dumt om vi inte hade kontakt med vår granne.

Under Urho Kekkonens tid var förhållandena helt speciella, och han fick ju också kritik för alltför täta kontakter. Men också senare har Finlands presidenter försökt se till att det finns åtminstone en i den ryska högsta ledningen som har specialkunnande om Finland.

Under Tarja Halonens tid var Harry Helenius ambassadör i Moskva och såg till kontakterna. Då träffades Finlands och Rysslands presidenter minst en gång, men ofta två gånger per år.

I Sverige ser man annorlunda på Finlands relationer med Ryssland, vissa politiker säger att Sverige inte skulle bjuda in Putin.

- Det kan hända att det är en skillnad. Svenskarna erkänner själva att de har traditionell rysskräck. De håller gärna ett visst avstånd. Däremot tyckte de nog tidigare att det var bra att Finland höll en tät kontakt med ryssarna, säger Helenius.

Nu när Sverige är medlem i FN:s säkerhetsråd har man också återupptagit kontakten till Ryssland, tillägger Helenius.

Han tycker att det är fel tänkt att man inte ska ha att göra med en person eller ett land som man har problem med.

Psykologin spelar stor roll

Hur mycket handlar det om personkemi och psykologi i nära kontakter mellan två presidenter?

- Psykologin spelar mycket in då två människor möts. Men det är också fråga om två statsöverhuvuden som i bästa fall är proffsiga och som vet att man måste komma överens, att man måste främja saker som ligger i bådas intresse fastän man inte personligen är nära vänner.

Spela med katter och hundar

President Putin hade en gång en katt med sig som gåva till president Halonen, är det ett tecken på speciell vänskap?

- Det är en signal om att vi vet vad du tycker om, skrattar Helenius.

- Putin hade också en hund med då han träffade Angela Merkel. Det är också ett tecken: vi vet att du är rädd för hundar, säger Helenius. Och det har man inte glömt i Tyskland.

- Däremot hade förbundskansler Schröder och Putin personlig sympati för varandra. De förstod varandra och tyckte om att ha med varandra att göra. Den dimensionen finns inte med Angela Merkel.

Diplomatiska koder

När det kommer in en helt ny spelare som Donald Trump, hur får man kontakt med honom på ett sätt som ser ut som att man högaktar också honom, trots att man eventuellt inte gillar hans sätt?

- Det finns en viss kod i diplomatin och utrikespolitiken, berättar Helenius.

- Om ett land får en ny ledare så kräver han - och får - ett bemötande som vilket som helst statsöverhuvud. Det är det neutrala sättet att närma sig. Den koden kan man vara säker på att den andra sidan, i det här fallet president Trump accepterar och tycker om.

- Han blir behandlad som USA:s president, vilket han ju också bör bli.

- Då man går vidare med substansfrågor kan det uppstå svårigheter, men behandlingen och fasaden och bemötandet måste vara korrekt.

Protokollet styr - men presidenterna kan också ta en öl tillsammans

Så om man inte gillar någon så följer man protokollet och gillar man någon så gör man lite mera?

- Protokollet styr säkert 90 procent av mötet – hur man kommer in, hur man går ut, hur man sitter hur man tilltalar, säger Helenius.

.- Efteråt kan man säga att nu går vi på öl, men det kommer inte fram någonstans.

Läs mera:

Putin redo att träffa Trump i Finland

Rysslands president Vladimir Putin säger att han är redo att träffa USA:s president Donald Trump i Finland. Putin gav sitt uttalande i ett möte med president Sauli Niinistö under ett arktiskt forum i Ryssland.