Hoppa till huvudinnehåll

Finskt militärfartyg väckte uppmärksamhet på Åland

Ett militärfartyg som kör väldigt nära land på Åland.
Åländska Désirée Johansson tog denna bild på sin lördagspromenad i Kumlinge, Snäckö. Ett militärfartyg som kör väldigt nära land på Åland. Bild: Désirée Johansson militär,örlogsfartyg,Åland

Lagtingets talman Johan Ehn uppskattar att militära fartyg rör sig på åländska vatten ungefär varannan vecka, trots att Åland är ett demilitariserat område.

Désirée Johansson i Kumlinge på Åland blev förvånad då hon såg ett finländskt militärfartyg passera nära land under sin promenad i lördags.

- Jag reagerade inte på att fartyget var där. Jag störs inte av att de kör här 1-2 gånger i året, det känns tryggt. Men det jag reagerade på var att det körde alldeles för fort för att vara inomskärs den här tiden på året. Det var tur att det inte låg båtar vid bryggorna, säger hon.

Man kom överens om att man inte var helt överens om hur konventionen ska tolkas.― Lagtingets talman Johan Ehn

Johansson knäppte också en bild på minfartyget.

Oenigheter kring avtalets tolkning

Torsdagen den 30 mars fladdrar den blågulröda flaggan för högtidlighållande av Ålands demilitarisering och neutralisering.

Ålands flagga.
Ålands flagga. Bild: YLE / Robin Lindberg autonomi

Enligt det internationella avtal som slöts 1921 är Åland en neutral zon där militär närvaro inte får finnas. Nu och då händer det ändå att försvarsmakten träder in på det demilitariserade området.

Enligt lagtingets talman Johan Ehn följer man på Åland ständigt med situationen.

- Från Ålands sida har man kontinuerligt lyft fram vikten av att man följer konventionen och att man är så sparsam som det bara är möjligt med att göra besök på åländska vatten, säger han.

Ålands demilitarisering

  • Demilitariserades efter Krimgkriget och fredsförhandlingarna i Paris år 1856
  • Demilitariseringen gjordes på Sveriges begäran för att Ryssland inte skulle kunna använda Åland som sista militära utpost västerut
  • Blev en del av Finland i och med självständigheten år 1917
  • Nationernas förbund beslöt år 1921 att Ålands ska bli en neutral och demilitariserad zon
  • Ett internationellt avtal ratificerades år 1922 av 13 länder.
  • Finland och Sovjetunionen ingick senare, år 1940 ett eget avtal om demilitarisering
  • Befästningsförbudet och neutraliteten befästes ännu efter andra världskriget i fredsfördraget i Paris år 1947

I konventionen om Ålands demilitarisering står att militären har möjlighet att gå in på åländska vatten om det finns vägande skäl att göra det. Enligt lagtingets talman Johan Ehn har det ändå funnits oenighet gällande avtalets tolkning.

- Under årens lopp, om vi går tillbaka till 80- och 90-talet, så skedde det här rätt ofta. Då hade vi en diskussion med landskapsregeringsmyndigheterna, staten och försvarsmakten. Man kom överens om att man inte var helt överens om hur konventionen ska tolkas. Men man kom ändå fram till att man ska försöka minimera den militära närvaron.

Demilitarisering en del av identiteten

Ehn uppskattar att militära fartyg i dagens läge rör sig på åländska vatten ungefär varannan vecka, vilket enligt honom är lite oftare än tidigare. Ehn är inte orolig men påpekar att det handlar om en viktig fråga för invånarna på fredens öar.

Varje gång man ser ett krigsfartyg så reagerar man och undrar varför det rör sig här.― Lagtingets talman Johan Ehn

- På Åland är man väldigt införstådd och försvarar den demilitariserade statusen. Så varje gång man ser ett krigsfartyg så reagerar man och undrar varför det rör sig här. Men det finns också de som känner att de har en viss förståelse för det. Men överlag tror jag att man från den åländska lokalbefolkningens sida gärna ser att det sker så lite som möjligt, det är en del av identiteten för ålänningarna.

Ålandstidningen var först ute med nyheten om militärfartyget i Kumlinge.

Artikeln korrigerades kl 17:33. Demilitariseringen högtidlighålls den 30 mars, inte den 20 mars som det felaktigt stod i texten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes