Hoppa till huvudinnehåll

Inga löften om polisstationens framtid i Lovisa

ingången till polishuset pryds av en gammal lykta.
ingången till polishuset pryds av en gammal lykta. Bild: YLE/Jonas Blomqvist Lovisa,polisstationen i lovisa

Förståelse men inga goda löften. Det blev saldot för den delegation med beslutsfattare från Östnyland, som på torsdagen uppvaktade polischefen i Vanda.

- Åskmolnen över polisstationen i Lovisa försvann ingenstans, men vi är nu i dialog med polisledningen för Östra Nylands polisinrättning, säger Lovisas stadsstyrelseordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP).

Mötet i Dickursby i Vanda var tänkt att pågå i en timme, men tog nästan två.

- Polischef Kari Rantala gav oss en hel del information om läget för polisen i Östnyland. De tvingas nu ta ställning till verkligt stora sparkrav.

På riksnivå är det tänkt att polisen ska spara in omkring 70 miljoner euro. I Östra Nylands polisdistrikt kan det betyda upptill 80 färre tjänster. För tillfället uppgår personalstyrkan till 830 personer.

- Enligt polischefen kan det för Lovisa och Borgås del betyda en till två polispatruller färre ute på fältet.

Till Östra Nylands polisinrättning hör 15 kommuner.


Enligt polisinrättningens spararbetsgrupp, även kallad framtidsgruppen, kunde polisstationen i Lovisa bli en arbets- och pauslokal för poliser, och största delen av kundservicen skulle flyttas till Borgå polisstation.

- Vi fick höra att de ogärna skär ner verksamheten i Lovisa, men att sparkraven styr, säger Mia Heijnsbroek-Wirén. Också vårt argument om att polisnärvaro är viktig på grund av kärnkraftverket i Lovisa fick förståelse.

Allt hänger nu på statsbudgeten för nästa år.

Bara två dagar i veckan?

- I år händer inget med polisverksamheten i Lovisa, men redan i sommar fattas de avgörande besluten.

I första hand är det service och tjänster som har med tillståndsärenden att göra som kan dras in i Lovisa. Ett förslag är att polisen betjänar endast två dagar i veckan.

- Jag hoppas att Östra Nylands polisinrättning åtminstone delvis kan upprätthålla service i vår stad. Till Dickursby är det lång väg.

Med på mötet var också riksdagsledamot Mikaela Nylander (SFP).

- Det var väldigt bra att hon var på plats. Nu fick hon siffror och argument för att kunna påverka i riksdagen, säger Mia Heijnsbroek-Wirén.