Hoppa till huvudinnehåll

Köttproducent om Perniön Liha: Vill inte anlita företag som fuskar

Korvar i Chef Wotkin's fabriksaffär
Perniön Liha i har använt utländskt svinkött i sina produkter. Arkivbild. Korvar i Chef Wotkin's fabriksaffär Bild: Yle/Helena von Alfthan chef wotkins

Anna Alm från Mörby gård i Raseborg slutar tillverka sin korv hos köttföretaget Perniön Liha i Salo efter köttskandalen. Jag vill inte anlita ett företag som fuskar, säger hon.

Saloföretaget Perniön Liha anklagas för marknadsförings- och hälsobrott. Företagets produkter har marknadsförts som inhemska trots att de har innehållit utländskt svinkött.

Perniön Liha åtalas också för att ha återanvänt osålda köttprodukter som råvaror i sin köttproduktion. Enligt åklagaren har det orsakat fara för liv och hälsa.

Inte okej att lura folk

Mörby gård i Raseborg producerar bland annat ekologiskt nötkött, spannmål och potatis. Gården har låtit tillverka sin korv hos Perniön Liha.

Ekologiskt kött i kyldisk på Mörby gård
Mörby gård har sålt korv tillverkad vid Perniön liha i sin gårdsbutik. Ekologiskt kött i kyldisk på Mörby gård Bild: Yle/Monica Slotte-Wallenius kyldisk

Jordbrukaren Anna Alm på Mörby gård tror inte att det har förekommit annat kött än överenskommet i gårdens korv. Men hon vill ändå göra en markering och avsluta underleverantörskontraktet med Saloföretaget.

- Jag vill inte fortsätta med ett företag som fuskar, säger hon. Ingen är felfri, men det är inte okej att lura folk.

Information i sent skede

Anna Alm fick veta om köttbedrägeriet då hon lyssnade på radio.

- Jag reagerade starkt eftersom företaget har vetat om det här i ett år men det har inte informerat mig som kund om saken.

Köttproducent Anna Alm på Mörby gård i Raseborg
Anna Alm är ekojordbrukare på Mörby gård. Köttproducent Anna Alm på Mörby gård i Raseborg Bild: Yle/Monica Slotte köttproducent

Hon säger att det nu är en väsentlig fråga hur kunderna ska kunna lita på de inhemska köttproducenterna.

- Man måste försöka ta reda på så mycket man kan om produkter och tillverkare. Jag tror att korta kedjor till dem som producerar är bra.

Förpackningen ska ha rätt information

Samtidigt beklagar Anna Alm att hon har litat på företaget som har tillverkar Mörby gårds korv. Hon kan inte säga om varumärket nu lider av skandalen.

- Det viktiga är inte om varumärket lider utan att det står rätt på förpackningarna.

Ko på Mörby Gård
Flera lokala köttproducenter har låtit tillverka korv hos Perniön Liha. Ko på Mörby Gård Bild: YLE/Mikaela Sonck ekologisk mat

Också Koskis gård, på gränsen mellan Raseborg och Salo, har anlitat Perniön Lihas tjänster.

- Det var en verkligt tråkig nyhet, säger Helena von Limburg Stirum.

Hon känner till flera köttproducenter som liksom Koskis och Mörby låtit göra korv av gårdens eget kött på Perniön Liha. Ironiskt nog är det de hårda livsmedelskraven som gör att Koskis gård anlitat just Perniön Liha.

- Evira har så stränga bestämmelser på oss köttproducenter att vi inte själva kan tillverka vår korv i egna lokaler, säger Helena von Limburg Stirum.

Hon misstänker att skandalen i värsta fall kastar en ofördelaktig skugga över hela näringsgrenen.

Också Helsingin Makkaratehdas stämplas

Perniön Liha köpte korvföretaget Helsingin Makkaratehdas år 2008.

Åklagaren yrkar på att företagets vd döms till villkorligt fängelse och att företaget får samfundsböter på 30 000 euro. Åklagaren anser också att företaget borde betala 40 000 euro i brottsvinning till staten.

Artikeln uppdaterades kl 11.11 med kommentarer av Helena von Limburg Stirum.