Hoppa till huvudinnehåll

KuPS-stjärnan får inte träffa sin familj – ligachefen vädjar nu till utrikesminister Soini

Gbolahan Salami.
Gbolahan Salami. Bild: Matti Raivio / All Over Press Gbolahan Salami

Gbolahan Salami hör till KuPS absoluta stjärnor, men hans familj nekas visum till Finland. Besluten är ofattbara och har kostat familjen tusetals euro, menar fotbollsligans ordförande Lasse Lehtinen i ett brev till utrikesminister Timo Soini (sannf).

Salami kom till Kuopioklubben inför ligasäsongen 2016 och pangade in rekordmånga 14 mål under sin första säsong i Finland. Ingen KuPS-spelare hade tidigare lyckats med samma bedrift.

Inför säsongen 2017 har nigerianen ändå funnit sig i en jobbig sits. Hans familj har nu två gånger nekats visum.

Salamis fru och nu 18 månader gamla son nekades först turistvisum i april 2016, eftersom man inte ansåg att familjemedlemmarna kunde garantera att de lämnar EU-området efter att visumet upphör. Det var på samma grunder som familjen nekades visum också en andra gång, i januari 2017.

Klubben hade då skickat över en kopia på inbjudan av KuPS ordförande, en försäkran över att klubben står för alla kostnader och flygbiljetter och att man kommer att se till att familjen åker tillbaka till Nigeria då visumet upphör.

"Hans familj är inget hot för säkerheten i Finland"

Nu har fotbollsligans ordförande Lasse Lehtinen tagit tag i ärendet och vädjar nu personligen till utrikesminister Timo Soini att hjälpa till. Besluten är helt ofattbara, skriver Lehtinen i sitt brev.

– Familjen Salami är inget hot för säkerheten. Salami betalar skatter helt som alla andra. Han har träffat sitt barn två gånger. Barnet känner inte igen honom längre, skriver Lehtinen som också påpekar att familjen redan använt tusentals euro på flyg inom landet i Nigeria bara för att få bli utan visum.

Lehtinen hoppas på att den kända fotbollsvännen Soini ska se hur absurd situationen är.

– Du vet att fotbollsspelare är helt vanliga löntagare som gör sitt jobb som vem som helst annan. Jag hoppas att du som ansvarig minister ser till att liknande ofattbara beslut inte längre tas, avslutar Lehtinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport