Hoppa till huvudinnehåll

Nu inleds utbyggnaden av Kristinahemmet

En presenning täcker gaveln av Kristinahemmet i Kristinestad efter att den gamla delen av byggnaden rivits ner.
Så här ser det för tillfället ut vid Kristinahemmet. En presenning täcker gaveln av Kristinahemmet i Kristinestad efter att den gamla delen av byggnaden rivits ner. Bild: Yle/Juho Karlsson Kristinestad,Österbotten,serviceboende

Nu kan serviceboendet Kristinahemmet i Kristinestad börja byggas ut. Staden undertecknade kontrakt med entreprenörer på torsdag.

Huvudentreprenör blir Peab från Vasa och redan nästa vecka kommer man att börja förbereda bygget.

Kostnaderna för bygget ligger kring 4,6 miljoner euro, men staden har fått ett bidrag på 1,8 miljoner euro från bostadsfonden Ara för projektet.

Gamla delen revs i fjol

Den gamla delen av Kristinahemmet revs förra året och nu ska den delen ersättas med ett nybygge. Den nya delen kommer att ha plats för 39 personer.

När utbyggnaden är klar kommer man att renovera den kvarstående delen där 19 åldringar bor idag. När allt är färdigt ska man alltså ha plats för 58 åldringar.

Den drygt 2000 kvadratmeter stora tillbyggnaden ska stå klar i april nästa år.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Österbotten