Hoppa till huvudinnehåll

Nu kom beskedet: Lauri Markkanen ställer upp i NBA-draften

Basketspelaren Lauri Markanen
Lauri Markkanen. Basketspelaren Lauri Markanen Bild: All Over Press Lauri Markkanen

Basketsensationen Lauri Markkanen kommer att vara tillgänglig för NBA-draften anno 2017, meddelade talangen på torsdagskvällen. Markkanen förväntas gå bland topp-10 i draften.

Markkanen hade kallat till presskonferens och beskedet var väntat: Universitetskarriären blev bara en säsong lång. Arizona Wildcats-stjärnan kommer att ställa upp i NBA-draften, där han förväntas gå högt.

Det tidigare NBA-proffset Hanno Möttölä berättade tidigare för Yle Sporten att Markkanens tränare redan kartlagt intresset i proffsligan. Markkanens besked innebär med andra ord att spelaren själv också förväntar sig att bli vald.

Enligt sajten Draftexpress förväntas Markkanen gå som åttonde spelare i det inkommande drafttillfället.

Hoppa över Twitterpostning

Markkanen själv säger att NBA-draften är en dröm som han inte ens vågade tänka på då universitetssäsongen körde igång på hösten.

– Visst hoppades jag på att det skulle gå vägen, men jag fokuserade på säsongen. Jag fattade beslutet först efter att vi åkte ur finalturneringen, säger Markkanen som tackar sina tränare för allt stöd han fått under sin korta karriär.

Arizonatränaren Sean Miller lovordar Markkanen.

– Jag har aldrig tränat någon som skulle ha bjudit på sig själv lika mycket och gett lika mycket för vårt basketprogram som Lauri gjort, säger Miller under presskonferensen.

NBA:s drafttillfälle ordnas den 22 juni.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport