Hoppa till huvudinnehåll

Sju bergstoppar på tolv timmar

Sofia Broman och Silja Tilles packar sina ryggsäckar inför färden.
Sofia Broman och Silja Tilles packar sina ryggsäckar inför färden. Sofia Broman och Silja Tilles packar sina ryggsäckar inför färden. Bild: Yle/ Peik Henrichson Borgå,friluftsliv,seven summits i ylläs

Att runda de sju främsta bergstopparna i Ylläs utan moderna fortskaffningsmedel på tolv timmar kan låta som en svår uppgift även för den mest vältränade friluftsmänniskan.

Men det är exakt vad de tre Borgåborna Sofia Broman, Marika Alhonen och Silja Tilles har tänkt göra. Åtminstone försöka göra.

Seven Summits i Ylläs är ett alldeles unikt motionsevenemang för den som är intresserad av att skida i fjällen och samtidigt testa sina gränser på flera plan.

Målet är att varje lag på tolv timmar ska försöka runda så många av de sju bergstopparna i Ylläs som möjligt. Lagen består av två till tre personer.

Men trots att Seven Summits alltså officiellt är en tävling, är det också helt tillåtet att delta bara för att motionera i egen takt i de vackra fjällandskapen.

Inte bara tävlingsanda

Broman, Alhonen och Tilles är uppenbart vältränade för den stora utmaningen, men ändå tar de inte evenemangets tävlingsnatur alltför allvarligt.

─ Tävlingsmomentet är för oss ett svepskäl för att ta en picknick i naturen, skämtar Tilles.

─ Det blir kanske som när vi nyligen deltog i en cyklingstävling tillsammans, späder Broman på. Då såg vi det närmast som en friluftsutflykt med matsäckar, men för syns skull ändå med varsit tävlingsnummer på bröstet.

Silja Tilles och Marika Alhonen planerar sina skidrutter.
Silja Tilles och Marika Alhonen planerar sina skidrutter. Silja Tilles och Marika Alhonen planerar sina skidrutter. Bild: Yle/ Peik Henrichson kartor,Ylläs,fjäll (ytformer),motion (idrott),längdskidåkning,marika alhonen

Men betydligt mer än en picknick ser det ändå ut att bli den här gången.

Rutterna de tre kvinnorna planerar är ambitiösa och kommer att kräva mycket både psykiskt och fysiskt, även om de inte sörjer i fall de inte klarar av alla toppar på tolv timmar.

─ Inte åker vi dit för att konkurrera med andra grupper, utan för att ha vår egen utflykt, säger Marika Alhonen.

─ De vackra landskapen är det viktigaste, tillägger Silja Tilles, men dessutom blir det ju intressant att följa med hur vi orkar rent fysiskt. Det finns ju alltid risk för utmattning.

Sofia Broman packar sina kläder så att de tar så lite plats som möjligt.
Sofia Broman packar sina kläder så att de tar så lite plats som möjligt. Sofia Broman packar sina kläder så att de tar så lite plats som möjligt. Bild: Yle/ Peik Henrichson sportkläder,vildmarksvandring,seven summits i ylläs

Men hur kom det sig att de tre kvinnorna fick idén att ta nattåget till Lappland för att delta i tävlingen?

─ Där sitter den skyldiga, skrattar Broman och Alhonen och pekar på Tilles.

När Silja Tilles kring julen skidade i fjällen, slogs hon av tanken:

─ Hit vill jag komma med mina gymkompisar för att delta i Seven Summits.

Och på den vägen är de. Dagen före avfärden till Lappland, träffas de tre väninnorna på motionscentret Kraftverk i Borgå för en sista gemensam planering och genomgång av allt viktigt: provianten, kartorna, rutterna, kompassen, kläderna etc.

Noggrann planering

Broman, Tilles och Alhonen planerar att följa skidspåren så långt det är praktiskt för att komma nära fjällen. Vid sluttningar med mjuk snö blir det förmodligen snöskor som gäller. Eller i fall snöskorna inte fungerar, prövar de om det går bättre med skidhud som fästes vid skidorna för att klara svåra uppförsbackar.

De tre kvinnorna verkar alltså ha en god beredskap att möta naturens nycker i Lappland.

─ Silja har ett redskapsförråd där man kan hitta prylar för alla ändamål, skrattar Alhonen.

Skidrutterna planeras på förhand i detalj.
Skidrutterna planeras i detalj, men vädret kan bidra med överraskningar. Skidrutterna planeras på förhand i detalj. Bild: Yle/ Peik Henrichson kartor,Ylläs,fjäll (ytformer),skidleder

Broman, Tilles och Alhonen har alla ett brett intresse för olika idrottsgrenar: terrängcykling, landsvägscykling, simning, styrketräning, skogsvandring, bara för att nämna några.

─ Vi tre är en ganska välfungerande grupp, säger Sofia Broman. Så fort någon av oss kommer på något nytt, så brukar de andra genast vara med på noterna.

Bärplockarna

Dessutom gillar de tre att plocka bär, så därför är det ingen slump att deras lag i Seven Summits heter Marjanpoimijat, alltså bärplockarna.

Energirik proviant för fjlällvandrare.
Energirik proviant är ett måste ifall man ska klara sig i Seven Summit. Energirik proviant för fjlällvandrare. Bild: Yle/ Peik Henrichson näringsvärde,energiintag,kalorier,vildmarksvandring

Provianten är sedan ett kapitel för sig. Silja Tilles har räknat ut att de kommer att förbränna cirka 6000 kalorier per man bara under själva skidningen, cirka 250 kalorier i timmen.

Då gäller det att få i sig tillräckligt med kolhydrater. Energiintaget kan bli ett problem, och därför har kvinnorna med sig små men energirika matförpackningar av olika sorter, till exempel nötter och sportgel.

─ Men vi hoppas också stöta på något skidcafé invid de viktigaste spåren, så att vi även får i oss riktig mat, säger Alhonen.

Silja Tilles och Marika Alhonen planerar vilka kläder de ska ta med sig till Seven Summits.
Silja Tilles och Marika Alhonen planerar vilka kläder de ska ta med sig till Seven Summits. Silja Tilles och Marika Alhonen planerar vilka kläder de ska ta med sig till Seven Summits. Bild: Yle/ Peik Henrichson kläder,sportkläder,marika alhonen

Seven Summits arrangeras den första april. Här finns mera information om Seven Summits.