Hoppa till huvudinnehåll

Slåttergubbe lagar muskelskador

Det finns vissa läkeväxter som är sådär alldeles extra användbara. Slåttergubbe är en av dem, en växt som borde finnas i alla husapotek.

Man brukar kalla slåttergubbe (Arnica montana) för ett slags naturligt liniment eftersom den är så bra till att behandla stukningar, vrickningar och muskelskador. Men slåttergubben kan mer än så. Den får bulor att gå ner snabbare och blåmärken att dra sig tillbaka. Den motverkar svullnader och hjälper bristningar i muskler och senor att läka. Många idrottare använder arnica för att behandla idrottsskador och medicinska fotvårdare rekommenderar arnicaolja mot åderbråck.

Arnica innehåller mycket flavonoider, ett ämne som stärker blodkärlen och gör dem mer elastiska. När man råkar ut för en smäll, en stukning eller en bristning bidrar flavonoiderna till att blödningen minimeras så att blåmärken och bulor inte blir så stora. Terpener, laktoner och eterisk olja verkar inflammationshämmande och ökar genomblödningen vilket också brukar leda till snabbare läkning.

Gör olja och tinktur av slåttergubbe

Det bästa är att göra en örtolja eller tinktur av slåttergubbe. Oljan är bra att använda på stora kroppsområden, som vrickningar, stukningar, åderbråck och skadade muskler. Tinkturen är mer koncentrerad och bra att stryka på små skador som blåmärken eller små områden som fingrar och tår. Vilken beredning man väljer är egentligen en smaksak. Personligen gillar jag oljan bäst, den är också en väldigt behaglig massageolja.

Arnicaolja

Plocka färska slåttergubbeblommor en torr och solig dag. Lägg dem i en ren glasburk och fyll på med raps- eller rypsolja så att blommorna är ordentligt täckta. Sätt på locket. Ställ burken i ett öster- eller västerfönster och låt blandningen dra i två veckor. Se till att inga blommor sticker upp ur oljan, för då kan de börja mögla. Sila bort blommorna och häll upp oljan i en mörk glasflaska. Den håller i ett år.

Arnicatinktur

Fyll en glasburk till hälften med torkade slåttergubbeblommor. Häll på okryddat brännvin eller vodka 35-40 % upp till kanten på burken. Ställ burken i ett öster- eller västerfönster och låt blandningen dra i fyra veckor. Sila bort blommorna och häll upp tinkturen på en mörk glasflaska. Den håller i 10-20 år.

Den vilda slåttergubben håller på att försvinna

Slåttergubbe är en ängsväxt som börjar vara ganska sällsynt nuförtiden. Den trivs i slåtterängar och på naturbeten, marker som inte är så vanliga längre. Arnica finns att köpa i hälsokostaffärer både som torkad ört, arnicaolja, arnicatinktur och i olika produkter. Men har man en trädgård eller en lämplig bit mark kan man gärna så lite slåttergubbar där för att hjälpa växten att sprida sig. Det man bör tänka på om man sår arnica i trädgården är att se till att jorden inte är för näringsrik. Ängsväxter gillar mager mark, så gödsla inte för mycket.

  • Bollförbundets dom: Jaro-spelare avstängd för rasistiskt påhopp

    Bollförbundet stänger av Adam Vidjeskog i två matcher.

    Bollförbundet har stängt av Jaro-spelaren Adam Vidjeskog i två matcher. Det bekräftar Jaros styrelseordförande Harald Finne för Yle Sporten. Vidjeskog kallade en motståndare för kurd i matchen mot Gnistan.

  • Borgå besvärar sig över Edupolirektor

    Enligt staden är rektorsvalet olagligt.

    Stadsstyrelsen i Borgå beslutade skicka in ett besvär till Helsingfors förvaltningsdomstol. Besväret är riktat mot samkommunen för yrkesutbildningen i Östra Nyland och handlar om hur och på vilka vilkor Pentti Suursalmi valts till ny rektor för Edupoli.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

    Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

    Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

  • Odla själv så vet du vad du äter

    Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

    Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

  • Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Beräkna rätt - kaffebjudning

    Tips för att beräkna rätt mängder mat och dryck

    För att minska svinnet vid en kaffebjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt.

  • Beräkna rätt - matbjudning

    Tips om hur minska matsvinn.

    För att minska matsvinnet vid en bjudning är det bra att veta du hur mycket du skall bjuda på. Här får du en snabb guide till hur du beräknar rätt.

  • Evira: Ät högst två matskedar frön per dag

    Fröna samlar i sig tungmetaller, visar Eviras undersökning.

    Frön från oljeväxter är en nyttig källa till omättade fetter och kostfiber. Men fröna kan också innehålla tungmetaller enligt Livsmedelssäkerhetsverket, som kommer med nya strikta frörekommendationer.

  • Sumpmarksträdgård

    Skapa en egen sumpmark i trädgården.

    Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid