Hoppa till huvudinnehåll

Slåttergubbe lagar muskelskador

Det finns vissa läkeväxter som är sådär alldeles extra användbara. Slåttergubbe är en av dem, en växt som borde finnas i alla husapotek.

Man brukar kalla slåttergubbe (Arnica montana) för ett slags naturligt liniment eftersom den är så bra till att behandla stukningar, vrickningar och muskelskador. Men slåttergubben kan mer än så. Den får bulor att gå ner snabbare och blåmärken att dra sig tillbaka. Den motverkar svullnader och hjälper bristningar i muskler och senor att läka. Många idrottare använder arnica för att behandla idrottsskador och medicinska fotvårdare rekommenderar arnicaolja mot åderbråck.

Arnica innehåller mycket flavonoider, ett ämne som stärker blodkärlen och gör dem mer elastiska. När man råkar ut för en smäll, en stukning eller en bristning bidrar flavonoiderna till att blödningen minimeras så att blåmärken och bulor inte blir så stora. Terpener, laktoner och eterisk olja verkar inflammationshämmande och ökar genomblödningen vilket också brukar leda till snabbare läkning.

Gör olja och tinktur av slåttergubbe

Det bästa är att göra en örtolja eller tinktur av slåttergubbe. Oljan är bra att använda på stora kroppsområden, som vrickningar, stukningar, åderbråck och skadade muskler. Tinkturen är mer koncentrerad och bra att stryka på små skador som blåmärken eller små områden som fingrar och tår. Vilken beredning man väljer är egentligen en smaksak. Personligen gillar jag oljan bäst, den är också en väldigt behaglig massageolja.

Arnicaolja

Plocka färska slåttergubbeblommor en torr och solig dag. Lägg dem i en ren glasburk och fyll på med raps- eller rypsolja så att blommorna är ordentligt täckta. Sätt på locket. Ställ burken i ett öster- eller västerfönster och låt blandningen dra i två veckor. Se till att inga blommor sticker upp ur oljan, för då kan de börja mögla. Sila bort blommorna och häll upp oljan i en mörk glasflaska. Den håller i ett år.

Arnicatinktur

Fyll en glasburk till hälften med torkade slåttergubbeblommor. Häll på okryddat brännvin eller vodka 35-40 % upp till kanten på burken. Ställ burken i ett öster- eller västerfönster och låt blandningen dra i fyra veckor. Sila bort blommorna och häll upp tinkturen på en mörk glasflaska. Den håller i 10-20 år.

Den vilda slåttergubben håller på att försvinna

Slåttergubbe är en ängsväxt som börjar vara ganska sällsynt nuförtiden. Den trivs i slåtterängar och på naturbeten, marker som inte är så vanliga längre. Arnica finns att köpa i hälsokostaffärer både som torkad ört, arnicaolja, arnicatinktur och i olika produkter. Men har man en trädgård eller en lämplig bit mark kan man gärna så lite slåttergubbar där för att hjälpa växten att sprida sig. Det man bör tänka på om man sår arnica i trädgården är att se till att jorden inte är för näringsrik. Ängsväxter gillar mager mark, så gödsla inte för mycket.

  • Kända musiker kämpar för Karlebyorkester

    Ber politiker att inte strypa anslag till kammarsorkestern.

    Kända kapellmästare och klassiska musiker vädjar för Mellersta Österbottens kammarorkester. Musikerna uppmanar politikerna i Karleby att inte strypa anslagen till orkester.

  • Mediaforskare: ”Inte ens internet kommer finnas för evigt”

    Mediaforskare Pelle Snickars föreläste i Åbo på fredagen.

    - Om man ser på ett hundraårsperspektiv så kommer vi inte att prata om internet på det viset längre, utan det kommer vara integrerat i vardagen på ett annat sätt, säger professor Pelle Snickars.

  • Tillfällig lösning på konflikten – Danmark spelar mot Kroatien

    Till spel med det avtal som spelarna lade fram i veckan.

    Kvällens nordiska möte mellan Sverige och Danmark ställdes in, men danskorna kommer till spel på tisdag – med det avtal som spelarna lade fram i veckan. "Vi ställde inte in matchen mot Sverige. Vi hade gärna spelat", säger Janni Arnth.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Pumpagryta med grön curry och kokos

    Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

    En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

  • Reflexbälten och andra reflextips

    Dekorera med korsstygn i tusch.

    Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Riko Eklundh: Det finns roligare saker än träning

    Svårt att komma igång med träningen? Här är några tips.

    Skådespelaren Riko Eklundh är missnöjd med sin kondition. Därför har han antagit utmaningen att under en veckas tid träna målmedvetet och försöka hitta en konditionsform han skulle gilla.

  • Strömsökorv på svamp och vildsvin

    En hel måltid inuti en korv.

    Paul Svensson ser på kvalitetskorv på ett helt nytt sätt, den skall naturligtvis vara saftig och smakrik, men den skall också bestå av 50 % vegetabilier. Strömsökorven är fullspäckad med proteiner och lokala råvaror och är verkligt bra mat - en hel måltid inuti en korv.

  • Sy kuddar med fåglar

    Sy egna kuddar med färgglada fåglar.

    Att brodera fåglar och sy en kudde är ett projekt som passar bra att göra många tillsammans utan att det tar så lång tid.

  • Kimitoön kan bli Åbolands matmecka

    Första restaurangdagarna ordnas denna vecka.

    Den här veckan satsar många restauranger på Kimitoön lite extra på maten och lokala råvaror lyfts också fram. Dagarna till ära provöppnar också en helt ny restaurang i Kimito.

  • Vardagsrummet blev ett terrarium - här får hemlösa ormar kärlek

    Hemma hos Anna-Carolina Ojaharju bor tidigare hemlösa ormar.

    Flera hemlösa ormar och en iguana har hittat ett hem hos Anna-Carolina Ojaharju i Laihela. Den största av dem alla, en borneo-pytonorm, har Ojaharju köpt som liten och den fungerar dessutom utmärkt som terapiorm för sonen.

  • Mer "slow living" med Frank och hans familj

    Säsong 17 av serien En tvättäkta lantis.

    Välkommen tillbaka till Frank och hans familj på Kastaniegården. Det är högsommar och Frank njuter av livet med djuren och odlingarna. Säsong 17 av En tvättäkta lantis bjuder också på kalkbränning, fortsatta byggprojekt och tillverkning av äppelcider.

  • Skulle du klara dig på 7€ per dag?

    Journalisten My Tengström antog utmaningen.

    Journalisten My Tengström utmanade sig i en vecka med att leva på arbetslöshetsunderstöd, för att få lite perspektiv på sin egen konsumtion och sina vanor. Bort föll en stor del av hennes sociala aktiviteter, och då hon blev sjuk blev hon tvungen att stjäla toapapper för att klara budgeten.

  • Reflexbälten och andra reflextips

    Dekorera med korsstygn i tusch.

    Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.