Hoppa till huvudinnehåll

Stella Jonasson och Benjamin utmanar Vegatoppen - rösta här!

Benjamin Peltonen utmanar Vegatoppen 30.3.2017
Benjamin utmanar Vegatoppen med låten Bad Luck Love. Benjamin Peltonen utmanar Vegatoppen 30.3.2017 Bild: Janita Autio Benjamin Peltonen

Den här veckan är det Stella Jonasson med låten Din ängel och Benjamin med Bad Luck Love som utmanar Vegatoppen.

Benjamin Peltonen är 19 år gammal (fyller 20 i april) och blev 2012 känd tack vare sina bilder på Instagram, där han i dagens läge har över 368 000 följare. 2014 fick han ett skivkontrakt och gav ut sin första singel Underdogs. Första albumet Fingerprints släpptes 2016. Benjamin har också medverkat i tävlingen Tähdet, tähdet.

Benjamin har sin unga ålder till trots redan hunnit med väldigt mycket.

- Det har mycket att göra med att man är på rätt ställe vid rätt tid och att man på nåt sätt gör något rätt. Det går inte att förklara varför just jag fick den här chansen, funderar Benjamin, som drömmer om att en dag lyckas skapa en riktigt stor låt i Finland. Nästa mål är att ligga på Spotifys top 20-lista.

Hurudant är ditt förhållande till musik, var finns rötterna?

- Redan då jag gick i förskolan var jag den där killen som ville sjunga tillsammans med alla flickor och vara med i alla pjäser, jag ville alltid vara framme och framföra något. Det förde jag också med till skolan. Jag har alltid älskat musiktimmar och jag började skriva och producera låtar redan i högstadiet. Det har alltid varit viktigt för mig att få uppträda och att göra musik.

Fördomar

Benjamin har under åren stött på en del fördomar angående sitt artisteri och hur han egentligen blev känd ursprungligen.

- Jag kom ju inte fram via musiken, utan via en helt annan grej. Men tack vare Instagram och sociala medier har jag ju nu fått den här chansen som jag nu har. Så det är lite black and white, både bra och dåligt.

Mera egen personlighet är något som Benjamin hoppas på att få in i sina låtar i fortsättningen och det är också något han kommer att jobba med nu.

Berätta lite om nya singeln Bad Luck Love.

- Texten är jätteviktig för mig. Jag hade aldrig varit kär i mitt liv förut och så blev jag det förra hösten, det var en långdistansgrej. Låten berättar om hur jag när jag såg den här personen genast visste att det här kanske blir en dålig grej, men att jag ändå ville ge mig in i det och försöka ge det allt och hoppas att det blir bra. Om det sedan ändå inte blir bra så var det ändå bra, om du förstår hur jag menar? Och så blev det den här låten, den dåliga lyckans kärlek.

Havet är Stella Jonassons källa till inspiration

Stella Jonasson är hemma från Pörtö och känd bland annat från det östnyländska dansbandet Stella & Streamline. Stella har sedermera lämnat bandet och istället övergått till att göra solokarriär och är nu aktuell med singeln Din ängel.

- Låten har varit en lång process, berättar Stella. Den handlar om en god vän som fick cancer och som dog bara några veckor efter att han hade berättat att läkarna inte mera kunde göra något. Jag skrev först låten som en dikt till hans begravning. Så småningom bytte låten skepnad. Med hjälp av min producent Niklas Nylund fick jag texten i rimmad form och sedan föddes också en melodi. Processen har tagit tre och ett halvt år.

Stella Jonassson utmanar på Vegatoppen 30.3.2017
Stella Jonasson utmanar Vegatoppen med låten Din ängel. Stella Jonassson utmanar på Vegatoppen 30.3.2017 Bild: OScar Lindell, Studio Lindell stella jonasson

Hur känns det nu då låten är ute för alla att lyssna på, det handlar ju ändå om en rätt privat känsla?

- Det känns nog bra, jag vill ju ha ett bestående minne av min vän, Bye Evertson. Det känns ju som att något väldigt ledsamt har hänt men att man ändå på det här sättet kan forma om det till något vackert.

Inspiration till sin musik hämtar Stella från havet. Hon är född på Pörtö, pappa är båtbyggare och mamma är fiskardotter. Själv har Stella under sin karriär också arbetat på varv, varit båtpostiljon och jobbat på J.L. Runeberg.

- Jag tillbringar så mycket tid jag kan där ute. Jag brukar säga att jag har åkt till skolan med vanlig båt, isbrytare, snöskoter och hydrokopter, säger Stella och skrattar.

När kommer skivan?

- Jag släpper nog först några singlar, det här är inte så billigt så det tar nog lite tid mellan varje låt. Men jag är kraftigt på G nu och har mycket i byrålådan som väntar på att få komma ut.

Sven Boom etta på Vegatoppen

Så här fördelade sig rösterna i Vegatoppen nr 12:

Sven Boom / Av ständig oro: 14.58 %
Christer Nordström / Spela: 13.56 %
Ronya Mariah / Angel: 11.53 %
Thomas Lundin / Tänk om allt är som det ska: 11.19 %
Guns Rosor / Ein flickå från lande: 10.51 %
Lovana / 8 hours: 9.15 %
Jepokryddona / Jack Lintel's Jig: 8.81 %
Jonzons / För att vi ska få ha varann: 8.81 %
- - - -
Stephan Nyman & Company / Inga tårar kvar hos mig: 7.46 %
Robin Hund / Ge inte upp: 4.41 %

Rösta på Vegatoppen nr 13 här!

Enkäten är stängd

Resultaten från Vegatoppen nummer 13 presenteras torsdag 6.4.2017 kl. 20.03 med repis lördag 8.4.2017 kl. 21.03. Då får du veta om utmanarna Stella Jonasson och Benjamin tar sig upp på Vegatoppen och hur det går för listans övriga låtar och artister.

Vi vill gärna höra vad du tycker om låtarna! Kommentera i kommentarsfältet under artikeln.

Vegatoppen i Yle Vega, torsdagar kl.19:22, i repris på lördagar kl.21:03 och på Arenan i 30 dagar.

Så här fungerar Vegatoppen

Vegatoppen satsar på finlandssvensk musik, det vill säga musik som antingen framförs på finlandssvenska eller på andra språk men vars upphovsmän- och kvinnor har finlandssvenska rötter.

I varje program presenteras tio låtar, två av dessa är veckans utmanare. De två låtar som får minst röster faller ut.

För att kunna rösta måste du skapa ett Yle-konto. Mera information hittar du i användarinstruktionerna.

Sitter du kanske själv på låtmaterial där hemma som du önskar att skulle höras av en större publik? Ta då kontakt med oss på adressen vegatoppen@yle.fi och gör oss medvetna om att du och din musik existerar. Då finns det också en möjlighet att du kan bli en av utmanarna på Vegatoppen.

Läs också