Hoppa till huvudinnehåll

Andreas Romar: "Världscupen tog slut just när jag började komma igång"

Andreas Romar satsar på OS i Sydkorea 2018.
Andreas Romar satsar på OS i Sydkorea 2018. Andreas Romar satsar på OS i Sydkorea 2018. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Andreas Romar,alpint

Just nu befinner sig Andreas Romar i Åre och siktar under våren på att få så många dagar på skidor som möjligt. För den 27-årige alpina fartspecialisten tog årets världscup slut på tok för tidigt.

På onsdag var han etta i SM-startfältet i störtlopp och på torsdagen avgick Korsholmaren med segern i super-G i vad som var en FIS-tävling.

– I år tog nog världscupen slut för tidigt för min del, på grund av min sena start på säsongen kände jag att jag egentligen började komma igång på allvar nu och så var det hela över.

Andreas Romar ger sig ut i backen
Romar i hetluften januari 2017. Andreas Romar ger sig ut i backen Bild: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT alpin skidsport,Andreas Romar,romar

– Nu ligger fokus på att göra så mycket åkning som möjligt. Det känns att jag åker ikapp de skiddagar som fattas från 2016-2017 nu, berättar Romar per telefon från en skidlift i Åre.

I december gjorde Romar sin första världscuptävling efter en paus på tio månader på grund av en knäoperation, men i slutet av januari i år fattade Romar beslutet att nobba VM i Schweiz och skiftade istället fokus framåt mot vinter-OS i Sydkorea 2018.

– Inte är jag fysiskt där jag borde heller så det gäller nog att jobba hårt i den delen av träningen under våren och sommaren. Det är ändå första gången på 3-4 år som jag kan vara skadefri och träna under våren och det blir viktigt, betonar Romar.

Inga bakslag på skadefronten

Andreas Romar har hållit till i Åre under veckan och tävlat i både störtlopp och super-G och nästa vecka förflyttar han sig till Finland och Ylläs för FM.

Under vårvintern har Romar också tävlat i Slovenien, Österrike och Norge. När resten av eliten kämpade om VM-medaljer höll Romar till vid Copper Mountain i USA och deltog i Nor-Am Cup istället.

Skademässigt har det inte lyckligtvis blivit några bakslag.

– Nej. Där måste jag skatta mig lycklig, men däremot har det varit tufft och det visste jag på förhand. Skadan stör ingenting alls i åkningen, men däremot kan jag ha lite smärta och problem med enkla saker som hopp och löpning. Jag har bekanta som har det tvärtom, så jag föredrar nog att åkningen fungerar, slår Romar fast.

Inga förändringar att vänta

I mellaneuropa börjar snöläget vara till den grad besvärligt att Romar kommer att finnas i Finland under våren. Småningom måste han också göra ett litet uppehåll.

– Jag behöver framförallt en paus mentalt, kanske 1-2 veckor där jag nog rör på mig men inte slaviskt följer ett visst träningsprogram. Vill jag då gå på gymmet gör jag det, och vill jag spela innebandy gör jag det.

På tränar- och materialfronten väntar inga förändringar inför den olympiska vintern. Också samarbetet med det tyska fartlandslaget fortsätter och sträcker sig över OS i Sydkorea 2018.

– Det finns ingen orsak att ändra på något som fungerar. Det är ändå ganska snart OS, säger Romar avslutningsvis.

Öppna Instagram-inlägget